Sastamalan Garage Caféta parempaa paikkaa ei moisen osin kansainvälisen motoristijoukon vierailukohteeksi osaa noilta nurkin äkkiseltään kuvitellakaan. Paikka on viihtyisän autenttinen, ja niin motoristihenkinen kuin vain kahvila voi olla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odotusta Garage Cafén pihamaalla.

Tilaisuus alkoi sillä, että Women Riders World Relayn väki ajoi letkassa paikalle ja laittoi pyörät parkkiin kahvilan nurmikolle. Kymmenittäin naisia oli letkassa mukana ja osa ulkomailta, jopa Australiasta asti.

Letkan vastaavana ja WRWR:n pääedustajana Suomessa toimi Pirjo Kivimäki, joka olikin melkoisessa mediapyörityksessä Sastamalassa. On mieltäylentävää, että naismotoristien aseman ja asian ajaminen saivat palsta- ja kuvaruututilaa myös perinteisessä, siis ei-moottoripyörämediassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Täältä tullaan! WRWR:n viesti tuli paikalle hieman myöhässä eksymisen takia.

Pirjo Kivimäki toimi WRWR:n virallisessa slangissa "Ambassadörinä", eli vastasi siitä, että asiat Suomessa sujuivat, ja käytännössä hän myös veti viestiin osallistuneiden motoristien letkaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyörät parkkiin ja lounaalle.

Paikalla oli ajanut myös Sanni Seppälä, joka oli hankkinut WRWR:n virallisen Guardian-paketin, joka mahdollisti osallistumisen viestiin. 

– Viestin mukana voi ajaa, jos on maksanut ilmoittautumismaksun, samalla saa Guardianin tittelin, Sanni kertoi. – Guardian on virallinen viestikapulan suojelija, joka varmistaa sen kulun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sanni Seppälä ja Victory.

Letkan kuskeilla vaikutti olevan hyvä tunnelma, vaikka keli ei ollut toukokuun toisella viikolla lämpimimmästä päästä, pikemminkin päinvastoin. Tosin Norjassa osa matkasta oli jouduttu kulkemaan auton kyydissä, kun sää oli päässyt yllättämään ja pakkasta oli ollut viitisen astetta ja lumisade oli osunut matkan varrelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tapahtuman Suomen suurlähettiläs eli ambassador Pirjo Kivimäki esittelee viestikapulan suojaksi rakennettua boksia.

"Tapahtuma ottaa vastaan kenet vaan"

– Kyllä, olen ollut tyytyväinen, kertoi Pirjo Kivimäki, kun ehti lopulta hetkeksi istahtamaan keittolautasen ääreen. – Siitäkin huolimatta, että ajoimme harhaan tänne Turusta tullessamme, siinä syy myöhästymiseemme. Mutta pääsimmepä ajamaan hiekkatietäkin pätkän.

WRWR:n Facebook-sivulla on yli 17 000 seuraajaa maailmanlaajuisesti. Moniko suomalainen nainen on rekisteröitynyt viestiin mukaan?

– Kaikkiaan 71 naista on rekisteröitynyt ajamaan matkan varrelle eri osuuksille. Tapahtumiin voi tulla osallistumaan muutenkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pirjo Kivimäki ja WRWR:n maailmanlaajuisen viestin tunnuskapula.

– Hienoa tässä on se, että mukana on erilaisia ihmisiä, joilla on aivan erilaiset taustat ja erilaisia pyöriä, ihmiset ovat mukana eri kerhoissa tai eivät ole mukana missään kerhossa, ja silti ovat mukana täällä. Tämä tapahtuma ottaa vastaan kenet vaan, Pirjo Kivimäki hehkuttaa.

– Tämähän on erittäin yhteisöllinen tapahtuma, tässä tehdään yhteistyötä kaikkialla maailmassa asuvien naisten kanssa. Kun seuraajia Facessa on yli 17 000, niin tämän täytyy poikia jotain hyvää. Vielä emme tiedä mitä, mutta varmasti jotain. Viesti päättyy vasta ensi helmikuussa, ja silloin pidetään kunnolliset bileet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Guardian angel.

– Toivoin tietysti, että suomalaisia olisi ollut mukana enemmän, mutta emme ehtineet hirvittävästi markkinoida asiaa, Kiviniemi pohtii.

– Tämä on myös hyvää Suomi-kuvan kiillotusta Facebookissa, sillä on paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä Suomesta mitään. Facebookiin tulee kuvia kiertämisestämme ympäri Suomen. Lisäksi meillä on mukana täällä yksi australialainen, belgialainen ja tanskalainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapulan suojalaatikkoon kerätään myös nimilistaa kaikilta viestiin osallistuneilta. Sitä mukaa kuin boksi täyttyy, listat lähetetään Englantiin.

– Naisten moottoripyöräily tulee saamaan viestin kautta julkisuutta myös islaminuskoisissa maissa, Kivimäki uskoo. – On maita, joissa nainen tarvitsee miehen luvan, että saa osallistua, joissakin maissa se ei ole niin tarkkaa. Tämän myötä naismotorismi saa lisää nostetta.

Kivimäki pohtii vielä viestiin osallistuvan ryhmän kokoa ja toteaa, että se on itse asiassa aika sopiva.

– Tällä porukalla pystymme ajamaan yhtenä letkana. Jos meitä olisi enemmän, joutuisimme jakautumaan useampaan ryhmään, Kivimäki myhäilee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sanni Seppälä kirjoitusvuorossa.

– Toisaalta olemme Suomessa matkassa keskellä viikkoa lomakauden ulkopuolella, mikä rajoittaa ihmisten mahdollisuutta osallistua tapahtumaan verrattun Ruotsiin ja Tanskaan, joissa oli mukana paljon enemmän naismotoristeja. Nytkin moni mukanaolleista naisista on ottanut töistä vapaata pystyäkseen osallistumaan ajotapahtumaan, Kivimäki valottaa.

Seuraavaksi ryhmä suuntasi kohti Tampereen BikeTeamia ja sieltä Muroleen kanavalle. Yöpyminen oli järjestetty Motelli Patalahdessa Jämsässä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ehtihän se Pirjo syömääänkin kaiken mediapyörityksen keskellä.

Coletten tavoitteena kiertää koko viestin ajan mukana

Australialainen Colette Tindall oli liittynyt mukaan jo siinä vaiheessa, kun viesti alkoi Skotlannista. Hänen tavoitteenaan on kiertää koko matka miltei ympäri maapallon viestikapulan mukana.

– Lähtö vietiin tapahtui 76 päivää sitten, Colette Tindall kertoi. – Kaikkiaan reissu kestää 343 päivää, ja päättyy Saudi-Arabiaan helmikuussa 2020.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

55-vuotias australialainen Colette Tindall oli todella tyytyväinen siihen, että on mukana. Vaikka matka epäilemättä on fyysisesti raskas.

– Kilometrejä on tullut jo 25 000, ja olemme ehtineet kiertää 31 maata. Kelejä on matkalle mahtunut vaikka minkä laisia. Skotlannissa oli kylmää ja sumuista (helmikuun loppua), lisäksi tarjolla on ollut kovaa tuulta ja jopa lumisateita Norjassa ja Ruotsissa.

Tähän mennessä pyörääni on vaihdettu jo kolmet renkaat ja tehty kaksi huoltoa. Kaikki tällaiset on pitänyt hoitaa ajojen jälkeen, eikä mitään tietenkään ole voinut suunnitella etukäteen, Colette kertoo.

– Fantastista, hän vastaa, kun kysyn, millaista matkalla on ollut. – Mukana on ollut oikeita baikereita ja oikeita ihmisiä, olen nähnyt upeita paikkoja. Rahalla ei voi ostaa tällaista kokemusta, nainen vakuuttaa.

Australialainen Colette Tindall osti reissulle netin kautta Jammun Lontoosta - nakematta pyoraa.

Australialainen Colette Tindall osti reissulle netin kautta Jammun Lontoosta - pyörää näkemättä.

 

Colette ajaa Yamahan MT-07:lla. Hauskaa asiassa on se, että hän osti pyörän netin kautta Lontoosta.

– Miten sinä siihen pystyit, kun et Australiassa osta edes lippuja netistä, lapseni ihmettelivät, Colette nauraa. – Serbiasta ostin sitten perälaukun pyörään. Serbialaiset ihmiset olivat tajuttoman vieraanvaraisia, ja ne Pyreneiden Alpit, nainen muistelee.

Colette oli muutenkin ottanut hieman reippaamman lähdön matkalle. Hän vain kertoi pomolleen, että lähtee maailmanympärimatkalle moottoripyörälle, ja otti saman tien lainaa, että se oli mahdollista.

– Pohdin asiaa, ja totesin, että WRWR. Helvetti, miksi ei? Tämä on ainutkertainen mahdollisuus. Matkanteko on ollut mielenkiintoista, ja matkassa on pelkkiä naisia. Jos kaatuu, niin apua saa varmasti, Colette hehkuttaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kahvilatunnelmia. Ilma oli ajamiseen kylmä, mutta Garage Cafella lämmin.

Loistavan kahden kasviskeiton lounasaterian jälkeen naiset jatkoivat viestin viemistä eteenpäin. Tällä hetkellä WRWR:n kapula on sivuston karttaseurannan mukaan Pakistanissa. 

WRWR:n etenemistä voit seurata heidän virallisella sivustollaan täällä.

Motouutiset toivottaa hyvää matkaa hienon viestin viejille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taas mennään!

Aiheesta aiemmin:

Women Riders World Relay: Maailman ympäri naismotoristien voimin – reitti kulkee myös Suomen kautta toukokuussa

Naisten maailmanlaajuinen moottoripyöräviesti täydessä vauhdissa

Garage Café on mukava motoristikahvila Sastamalassa: tarjolla tuoretta kahvia ja hienoa tunnelmaa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Garage Cafén 'virallinen' trubaduuri Jukka Ritanen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viestikapula.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mediapaineita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moottoripyöriä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hengailua Garage Cafén pihalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maskottikoira.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hän sai kunnian saattaa viestikapulan seuraavalle etapille.