Jos olit epäillyt, ettei sähkömoottoripyörästä ole vaativaan seikkailuajoon, niin Thomas Jakelin ja  Dulcie Mativon tekemä matka osoittaa epäilysi vääräksi. 15 000 kilometrin ajo Marokosta Cape Towniin sujui pyörän osalta erittäin hyvin, ja kaksikko sai matkansa päätökseen joulukuussa 2019.

Koska he halusivat dokumentoida matkan perusteellsisesti, ja koska latauspisteitä saattaisi olla vaikea löytää osassa matkaa, heillä oli mukana huoltoajoneuvo. Sen mukana kulkivat kamerat ja tallennusvälineet sekä lisävirtalähteet. Auto kuitenkin hyytyi lopullisesti Kamerunissa, eikä sitä enää pystytty korjaamaan. Niinpä he jatkoivat matkaansa yhdessä Zerolla myytyään kaikki ylimääräiset tavaransa, jotka eivät mahtuneet mukaan, ehtiäkseen perille aikataulunsa mukaisesti.

Zero Afrikassa.

Zero Afrikassa.

Zero kesti moitteettomasti koko matkan, ja on siten selvästi tehty kestämään myös äärimmäisiä olosuhteita. Pariskunta latasi pyörää hotelleissa asustellessaan öisin ja he kertoivat, ettei heiltä peritty erillisiä maksuja hotellisähköstä koko matkan aikana.

Jakelille ja Mativolle kyse ei ollut pelkästään sen todistamisesta, että sähkömoottoripyörällä pystyy ajamaan vaativissa olosuhteissa pitkiä matkoja, vaan laajemmasta AfricaX-projektista. He haastattelivat matkalla 100 nuorta yrittäjää eri elämänalueilta eri puolilta maanosaa, miten muuttaa maailma paremmaksi paikaksi elää.

– Haluamme inspiroida niin montaa ihmistä kuin mahdollista tuleviksi muutoksentekijöiksi ja auttaa kehittämään ratkaisuja tuleviin haasteisiin, oli sitten kyse Afrikasta, Euroopasta tai mistä tahansa maanosasta, Jakel totesi.

Hyvä esimerkki heidän tavoitteistaan on pariskunnan tekemä ensimmäinen yrittäjähaastattelu ensimmäisessä Afrikan maassa, mihin he saapuivat, eli Marokossa. Haastateltavana oli Youness Ouazri, joka on Ecodomemarocin perustaja ja pääjohtaja. Yritys rakentaa edullisia taloja maaseutuyhteisöjen kehittämiseksi käyttämällä paikallisia resursseja. Ouazri on intohimoinen rakennusinsinööri, jota ajavat ekologisuus ja savirakentaminen.

Olosuhteet olivat pahimmillaan karut. Ei ihme, ettei auto pelannut loppuun asti.

Olosuhteet olivat pahimmillaan karut. Ei ihme, ettei auto pelannut loppuun asti.

– Kun lähdimme tälle Afrikanmatkalle sähkömoottoripyörällä, tiesimme, että matkalla olisi ainutlaatuisia haasteita. Mitä emme osanneet olettaa, mutta mistä olemme erittäin kiitollisia, ovat ne yhteydet, joita olemme solmineet. Luulen, että olemme kaikki samaa mieltä siitä, että elämä, joka tarjoaa mahdollisuuksia, on paljon valoisampaa. Aina kun selitämme matkamme konseptia vaikkapa tulliviranomaisille, poliisille, bensa-aseman henkilöstölle, hotellin vastaanottovirkailijalle, muutoksentekijöille, kyläläisille, jotka auttavat meitä työntämällä autoamme mudasta, niin se ilo sekoittuneena epäuskoon, mikä heijastuu heidän kasvoiltaan, ihan vain siitä mahdollisuudesta, että sähkömoottoripyörällä voi ajaa halki maanosan, on uskomatonta, pariskunta toteaa yhdessä Instagram-päivityksessään. – Tällä hetkellä ajoreissumme on edennyt Afrikan maahan numero 11, eikä Zero näytä enää ihan samalta kuin lähtiessämme Berliinistä, mutta se on todistanut, että kaikki on mahdollista.

Matkasta tulee varmaan aikanaan lisää dokumentteja; kirja, youtubevideoita tms, joskus vuoden 2020 mittaan, mikäli kaikki sujuu, kuten aiottu. Heidän Youtube-kanavansa löydät täältä, ProjectX-matkasivustonsa täältä, Facebook-sivun täältä ja Instagram-tilin täältä.

Mikäli matkan briiffivideo ei näy alla, voit katsoa sen täällä. Asiasta kertoi ensin Rideapart.

Auto, Dulcie ja Zero.

Auto, Dulcie ja Zero.

Aiheesta aiemmin:

Ewan McGregor ja Charley Boorman sähkö-Harrikoillaan pitkällä matkalla pohjoiseen