Usein "nais"-etuliittellä olevat jutut koetaan epäilyttävinä, joskus jopa halventavina. Näitä ennakkoluuloja vastaan ovat myös naismotoristit pohtineet omalla kohdallaan ennen ryhmään liittymistä:

"Aluksi ajattelin, että mitä väliä onko nainen vai mies, ollaan kaikki motoristeja. Mutta ryhmälle on tarve! Siellä monet saa tukea ja apua, jota ei ehkä kehtaa miehiltä kysyä. Ryhmässä saa olla höpöhöpö-juttuja, esimerkiksi millä nimellä kutsuu pyöräänsä, yms. Ryhmässä on hyvä henki ja yhteenkuuluvuuden tunne", Susan 50v.

"Täytyy tunnustaa, että olin skeptinen enkä pyrkinyt ryhmään, vaikka minulle sitä suositeltiin. Oli ollut muutamia reissuja "akkojen" kanssa, jotka hengaili ja viilaili kynsiään, niin se... Mutta kun liityin Naismotoristit-ryhmään ja sen aikaa minkä olen ryhmässä ollut mukana, niin aivan huikea porukka! Ihanaa yllättyä iloisesti", Merja 60v.

Merja ja Honda VFR800.

Merja ja Honda VFR800.

"Liityin viime kesänä ryhmään ja yllätyin ryhmän hengestä todella positiivisesti! Toivon löytäväni sen avulla myös ajokavereita! Ryhmässä on ihanan avoin ilmapiiri jakaa kuvia ja kokemuksia", Janni 32v.

Vaikka itse ei tarvisisikaan ryhmän tuomaa suojaa, niin siitä huolimatta nähdään Naismotoristit Facebook-ryhmä tarpeelliseksi:

"Itse en koe tarvetta kuulua tiukasti mihinkään ryhmään, vaan ajan itseäni varten...niin en paljoa "käytä" kyseistä sivua. Olen osallistunut johonkin siellä näkemääni kimppa-ajoon, mutta muutoin enimmäkseen kommunikoin WhatsApp-ryhmien kautta naismotoristeihin liittyen. FB-ryhmä on hyvä olemassa. Tarvittaessa sieltä löytyy aina ihania tyyppejä auttamaan ja neuvomaan, Miia 48v.

"Omalta osaltani tulee lähinnä seurattua, jos joku on löytänyt hienon ajoreitin/levähdyspaikan, varusteita tms. Muutoin ajan yksin enkä kaipaa muuta yhteisöllisyyttä harrastukseeni, mutta näen kuinka tärkeää se on toisille ja pidän tämän kaltaisia ryhmiä/juttuja ehdottomasti hyvinä", Jaana 34v.

"Tuleehan tuota lueskeltua, väliin hymyillen, väliin kannustaen ja välillä suuressa myötähäpeässä. Joistakin kuvista tykäten ja joitakin kokemuksia ajovarusteista/pyöristä lukien", Mia 50v.

Hanna-Kaisa ja Honda Magna VF750.

Hanna-Kaisa ja Honda Magna VF750.

Lähes kaikissa vastauksissa kiitetään ja ihmetellään ryhmän positiivista henkeä:

"Porukka on uskomattoman tsemppaavaa, auttavaa ja ryhmän positiivisuus jaksaa ilahduttaa kerta toisensa jälkeen. Harvoin törmää ryhmään missä on näin hyvä henki", Hanna-Kaisa, 39v.

"Hyvää keskustelua, tietoa, huumoria ja kavereita. Toisaalta hyvin kummallinen ryhmä, koska draamaa ei käytännössä ole. Päinvastoin, tsemppiä ja myötäelämistä", Jaana 50v.

"Naismotoristeilla on ihana yhteishenki, kaikki toivottavat turvallisia kilometrejä kaikille ja kaikki auttavat kaikkia! Tsemppaava ilmapiiri, jossa kaikki ovat tervetulleita iästä, kokemuksesta tai mistään riippumatta!", Nita 44v.

Nita ja Kawasaki Z750R.

Nita ja Kawasaki Z750R.

"Aina tarvittaessa saa apua ja vertaistukea. Henki on hyvä, ja jos joku yrittää mollata toista, niin hänet palautetaan kuriin ja järjestykseen joukkovoimalla. Naismotoristi ei ole toiselle susi", Kaisa 41v.

"Naismotoristit-ryhmässä on tosi monenlaisia, eri taustoilla olevia naisia, joita moottoripyöräharrastus sitoo yhteen. Ryhmästä saa apua kaikkeen ja henki on hyvä. Jotenkin parempi henki, kuin muissa ryhmissä ja siksi uskaltaa kysellä tyhmiäkin", Nyyti 41v.

"Ryhmä on huippu siitä, ettei siellä ole tyhmiä kysymyksiä. Sieltä saa jeesiä kaikkeen eikä tarvitse pelätä ivailua, niinkuin helposti sekaryhmässä käy", Mari 44v.

Mari ja Triumph Speedmaster.

Mari ja Triumph Speedmaster.

"Seuraan ryhmää aktiivisesti ja vaikka välillä naurattaakin, niin saattaa olla, että joudun joskus itsekin esittämään "tyhmän" kysymyksen, joten ei auta irvailla toisten jutuille. Ryhmässä on hyvä ja kannustava henki, mikä ei ole ihan tavallista nykypäivänä", Laila 58v.

"Porukka tsemppaa toisiaan. Ketään ei jätetä yksin. Kaikki konkarit ja alkajat mahtuvat samaan porukkaan", Sarita 32v.

"Koen Naismotoristit - ryhmän inspiroivana. Ryhmässä tsempataan ja kannustetaan. On myös lohduttavaa huomata, että monet muutkin painivat samojen ongelmien kanssa, kuin mitä itse kohtaa motoristina. Rymä toimii niin sanotusti vertaistukena", Marika 32v.

Laila ja Moto Guzzi Nevada.

Laila ja Moto Guzzi Nevada.

"Ryhmä on mahtava kokemusten ja vinkkien jakokanava sekä yhteisö, jossa saa meuhkata vapaasti ajovimmastaan samanhenkisten upeiden naisten seurassa", Anna 37v.

"Naismotoristien FB-ryhmä on ihana: pyörien, maisemien ja reissujen fiilistely sekä asialliset vastaukset kiperiinkin kysymyksiin, löytyvät kaikki sieltä", Katri 57v.

Anna ja Suzuki Intruder M800.

Anna ja Suzuki Intruder M800.

Asiallinen ryhmä, jossa on hyvä ja kannustava henki, mutta mitä konkreettista se pitää sisällään?

"Ryhmän kautta olen löytänyt ajokavereita, sekä mielenkiintoisia ajoreittejä ja matkakohteita. Ryhmä on aktiivinen ja sieltä saa varmasti vinkkejä ja apua oli pulma mikä tahansa", Hanna 27v.

"Olen saanut hyviä vinkkejä asusteisiin ja pyörän huotoon liittyviin asioihin. Keväällä kävin moottoripyörän huoltokurssilla, jonka löysin ryhmän kautta", Niina 52v.

"Tätä kautta löytynyt useampi hyvä ystävä", Kati 41v.

"Kiva lukea ja saada vinkkejä muiden reissuista sekä jakaa myös omia vinkkejä", Anne 42v.

Riitta ja Honda 700NC.

Riitta ja Honda 700NC.

"Kiva ryhmä, täynnä upeita naisia, joilta saa neuvoja sekä seuraa ajoihin. Myös ystävyyssuhteita on syntynyt ryhmän kautta", Kitta 51v.

"Naismotoristit Facebook-ryhmään liityin heti hommattuani Viragon. Ryhmästä saa paljon vinkkejä kokeneemmilta ja on hauskaa vaihtaa kokemuksia eri-ikäisten muidujen kanssa, joilla rakkaus moottoripyöräilyyn. Keskusteluja on hauska seurailla, kun jutun aiheet vaihtelee öljynvaihdosta ja moottoripyöräasuista, huulipuna väreihin", Marketta 60v.

"Naismotoristiryhmä on mielestäni ollut ihana tuki, kun on ollut tilanteita, joissa meinannut epätoivo iskeä. On tullut rehellistä ja suoraa kommenttia siitä, että kun jotain sattuu… niin sattuupa niitä muillekin. Ihan käytännön neuvoja esimerkiksi soralla ajoon, pyörän käsittelyn vahvistamiseen ym. ", Riitta 53v.

Anne ja Kawasakin VN800 Classic. Kuva: Sami.

Anne ja Kawasakin VN800 Classic. Kuva: Sami.

"Facebook:in seinältä bongattiin, että Kainuuseen oli tulossa naismotoristi, joka kaipasi päiväksi ajoseuraa. Kutsuttiin hänet luoksemme ja lähdettiin käymään ajelemassa yhdessä ja juttelemassa nuotiolla. Makkaran paistelun jälkeen, ennen lähtöä, fiksailtiin myös rekisterikilpeä, jotta se pysyy mukana vaihtoon saakka", Teija 45v.

"Olen ollut jossain tapaamisessa paikan päälläkin. Eniten se on vertaistukea, hienojen fiilisten jakamista ja hyväntahtoista postailua aiheen ympärillä", Anne 44v.

Rekisterikilven fiksailua Kainuun korpimaisemissa.

Rekisterikilven fiksailua Kainuun korpimaisemissa.

Ajovarusteiden, moottoripyöräsuositusten, ajoreittien ja muiden vinkkien, ajotapahtumien ja ajoseuran etsimisen/löytämisen lisäksi, varsinkin näin keväisin yksi iso keskustelun aihe on A-korttia ajamaan menevät tai siitä haaveilevat naismotoristit. Tässä kohtaa tsemppi ja kannustus, ainakin allekirjoittaneen mielestä, on taattu. Oli kysymyksessä ajon opettelun haasteet tai jännitys inssiin menosta, niin verstaistukea ja opastusta tulee roppakaupalla. Iloitaan siitä, että ryhmän jäsen pääsee nauttimaan moottoripyöräilyn iloista konkreettisesti.

Aiheesta aiemmin:

Naismotoristit osa 1. Voiko enää edes toivottaa "Hyvää Kansainvälistä Naismotoristien päivää"?

Naismotoristit osa 2. Facebookin Naismotoristit -ryhmä täytti 11 vuotta ja siinä on jo lähes 4 000 jäsentä

Naismotoristit osa 3: Mistä kipinä moottoripyöräilyyn?