Kerroimme jo lauantaina Mopoilevat nuoret ry:stä ja heidän Kielletty harrastus -kampanjastaan. Pienen mutkan kautta toimitukseemme tuli Porvoon nuorisotoimesta tiedustelu kyseisestä toiminnasta ja saimme olla välikätenä tiedon eteenpäin viemisessä. Myöhemmin saimme vielä viestin, että asia on laitettu vireille, joten toivottavasti saamme kuulla hyviä uutisia sieltäkin päin. Mutta palataan takaisin MP24-messuille ja Asenne ry:hyn.
Asenne ry:n osastolla 17 vuotias Nuutti Malk istui pyöränsä päällä ja kertoi tiivistetysti Asenne ry:n toiminnasta.
– Meillä pyörii keskustan lähettyvillä, vanhalla huoltoasemalla, ikärajaton nuorisotila. Kaikki lähti siitä, kun neljä vuotta sitten tarvittiin mopon pesupaikka nuorille. Nyt on pesuhalli, mopon korjauspaja, oleskelutilat, bändikämpät ja keittiö, missä yleensä tehdään kerran viikossa yhdessä ruokaa. Se on täysin ilmainen ja avoin ihan kaikille, kehui Nuutti Malk.
– Sen lisäksi, että siellä käy nuoria opiskelijoita ja töissäkäyviä, niin me tehdään yhteistyötä rikosseuraamuslaitoksen, A-klinikan, koulujen ja poliisin kanssa. Lisäksi meillä on Asenne ry:n vieressä Vorssamiitit, eli järjestetään laillisia mopomiittejä. Ne järjestetään yhteistyössä poliisin kanssa, jolloin saadaan liikenteen ohjaukset ja teiden sulut hoidettua. Miiteissä on aina tapahtumakohtainen vakuutus. Pyrimme tekemään tapahtumista turvallisempia ilman, että hauskuus häviää.
Mistä tämä kaikki on saanut alkunsa?
– Koko homman "päätirehtööri" on Paula Vigilant, sanoi Nuutti Malk, osoittaen ständin ulkopuolella seisovaa naista.
– Meitä on kaksi nepsyä samassa perheessä. (Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta. Neuropsykiatrisia vaikeuksia ovat esimerkiksi ADHD ja ADD.) Aviomiehen kanssa kaivattiin järkevää tekemistä ja tämä on meidän yhteinen harrastus. Nyt meillä on ollut Forssan seudulla tämä yhdistys jo viidettä vuotta. Sen turvin ollaan tehty lähinnä elämää tasa-arvoistavaa työtä kaikilta osin. Näiden nuorten järjestämät luvalliset miitit ovat vain yksi osa-alue. Mopomiitit on hyvä tapa tavoittaa ennalta ehkäisevää työtä varten nuoria, kun niihin tulee heitä kerralla paljon, selitti Paula Vigilant.
– Keväästä 2020 asti meillä on ollut toimitilana vanha huoltoasema, eli "bensis" Forssassa. Se remontoitiin kuntoon yritysvaroin. Sitä on ollut yhteisöllisesti remontoimassa 47 eri yritystä. Tuki tälle toiminnalle saadaankin lähes sataprosenttisesti yrityksiltä. Mukana ovat muun muassa Lähi-Tapiola, Osuuspankki, Pohjantähti, Hilti, Parker Hannifinn ja Canpack, eli tämmöisiä isoja tekijöitä. Me ollaan kaikki vapaaehtoisia, eli tehdään "oikeita töitä" henkemme pitimiksi. Tällä hetkellä toimitila ovat auki kolmena päivänä viikossa kello 12-18.
Rahoituksen saaminen näinä päivinä on varmasti haasteellista. Kuinka te onnistuitte näin hienosti saamaan rahoituksen järjestymään?
– Ensimmäinen 1,5 - 2 vuotta oli pyyteetöntä mahdollistamista. Teimme jouluapua ja kun tuli koronaeristykset, kuljetettiin omalla ajalla kouluruokia koteihin. Olemme mieheni kanssa työskennelleet sellaisilla aloilla, että meillä oli lunastamattomia palveluksia koko työuran ajan. Olen esimerkiksi pyörittänyt musiikkipubia ja kaikki sanoivat, että tule keikalle, tule yöpymään meidän hotelliin, tule syömään. Jätin kaikki tuolloin käyttämättä ja olen alkanut jakamaan niitä kaikkia yhdistyksen tiimoilta.
– Kun oltiin tehty Forssan seudulla jokaiselle tutulle jotain hyvää, niin ei tarvinnut hirveästi lähteä pyytämään tukea, vaan se tuli oikeastaan ihan itsestään. Toki se vaatii yhteydenpitoa ja aika valtavan määrän kaiken näköistä raportointia, mitä sitten teen, kun meillä on paljon esimerkiksi erilaisia työpajoja. Haaveena on jossakin vaiheessa työllistyä yhdistykselle, Paula Vigilant kertoi.
Nuutti, miten sinä olet tullut tähän toimintaan mukaan?
– Kun täytin 15 ja kaverit olivat saaneet jo mopokortin, niin he tiesivät käydä "Asenteella". Kun sitten ite sain mopokortin, niin tulin heidän mukanaan alunperin pesemään mopoa ja juomaan kahvia. Olin TET-harjoittelussa Asenne ry:llä ja sitä kautta on ollut yhteisiä projekteja, esimerkiksi käyty maalausreissuilla tai auttamassa ihmisiä nurmikonleikkuussa ja muissa tämmöisissä hommissa, kertoi Nuutti Malk omasta historiastaan Asenne ry:ssä.
– Nuoret ovat lähteneet hienosti mukaan näihin talkootyöllä, yhteistyökumppaneiden avulla tehtyihin yhteisöllisiin projekteihin. Ne on suunnattu perheille, kenellä ei itsellä ole voimavaroja, sanoi Paula Vigilant väliin.
Mitä tämä on sinulle antanut?
– Olen saanut todella paljon aikaan asioita ja toteutettua itseäni ja omia projektejani. On tullut myös paljon kavereita lisää, pystynyt verkostoitumaan, listasi Nuutti Malk.
Minkälaisia projekteja sinulla on?
– Näitä, tämä on minun oma (Nuutti osoitti pyörää, jonka päällä istui). Tällä hetkellä tehdään minirod-autoa, jota rakennetaan American Car Show -näyttelyyn. Meitä on varmaan viisitoista henkilöä kaikkiaan osallistunut siihen hommaan, selitti Nuutti Malk.
Kuinka laajalta teillä käy porukkaa?
– Forssan ympärillä olevilta pieniltä paikkakunnilta: Jokioinen, Tammela, Humppila, Ypäjä, Somero, Loimaa. Meidän toimipisteellä käy 30-100 nuorta Forssan seudulta, aina kun vain ollaan auki, kertoi Vigilant.
Ovatko myös tytöt löytäneet bensiksen?
– Noin 20% kävijöistä on tyttöjä. Siltäkin osin pystymme ehkäisemään syrjäytymistä, kun mopoilevat tytöt löytävät saman henkisiä kavereita meiltä.
– Sen verran pitää palata tuohon rodi-projektiin. Me saatiin, liikenneonnettomuudessa menehtyneen Hese Tolosen ja Stadin MetalliWerstaan aloittaman rodi-projektin vuonna 2022. Viime vuonna käytiin sen kanssa näytillä American Car Show:ssa. Ja nyt on tarkoitus viedä projekti loppuun ja viedä valmis projekti näytteille tämän vuoden American Car Show:hun, Paula Vigilant valotti.
– Hese Tolonen oli motoristi, moottoripyörien rakentaja ja Kotiteollisuus-bändin bussikuski, joka muutama vuosi sitten kuoli moottoripyöräonnettomuudessa, Nuutti tarkensi.
– Hän ehti aloittaa tämän projektin ja me saatiin se perinnöksi. Nyt me ollaan viemässä sitä loppuun, ja tämä on ollut meille todella yhdistävä ja tärkeä projekti, kertoi Paula Vigilant.
Teillä on kunnolliset tilat ja vaikuttava määrä yhteistyökumppaneita, mutta miten olet saanut nuorten kanssa tämän kaiken toimimaan?
– Meillä on bensiksellä aika tarkat säännöt, jotka roikkuu seinällä. Ne käydään jokaisen ensimmäistä kertaa bensikselle tulevan kanssa erikseen läpi, selitti Paula Vigilant.
– Se ei ole nuoria haitannut yhtään. Kun on tarkat rajat, niin kaikki viihtyvät paremmin, vakuutti Paula Vigilantin puoliso Harri Vigilant liittyessään keskusteluun.
– Lastensuojelutyöhön tarvitaan useimmiten sosionomin ammattikorkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Mielestäni sinne tarvitaan vain tekijöitä, jotka osaavat korjata mopoja ja paistaa makkaraa nuorten kanssa. Tästä on tehty sellainen "täti-skene". Se ei ihan hirveästi palvele ketään ei edes siellä täti-skenessä työskenteleviä ihmisiä. Pitäisi edelleen olla ne tarkkari-opettajat tai muut jotka sanovat: "Jos nyt et käyttäydy, niin "Pertti" tulee nurkan takaa käymään". Sehän oli sinullakin koulussa se pelote, eikö vain Harri, kysyi Paula Vigilant.
– Kyllä, sitä koulussa omilta opettajilta opittua kurinpitoperintöä pistetään eteenpäin, Harri Vigilant naureskeli.
– Välillä tuolla bensiksellä nuoret sanoo, että näistä mun lausahduksista pitäisi tehdä marmorilaattoja. Kun ensin paijataan päätä ja sitten uhataan viedä bensiksen taakse, nauroi Paula Vigilant.
Minkälaisia tuloksia te olette tällä työllänne Asenne ry:n puitteissa saanu?
– Konkreettisia tuloksia: Meillä voi suorittaa esimerkiksi toisen asteen opintoja. Kolme valmistunutta meidän ansiosta. Se on mielestäni isoin saavutus. He meinasivat tipahtaa toisen asteen opinnoista, mutta avullamme he saivat käytyä opintonsa loppuun ja valmistuivat. Meillä voi suorittaa yhteiskuntapalvelua ja meillä on suoritettu niitä tunteja aika paljon. Sen ansiosta, meidän kautta, yhteiskunnalta säästyi viime vuonna 28 000 euroa. Meidän kautta ohjautuu mielenterveys- ja päihdepalveluihin parisenkymmentä nuorta per vuosi. Näitä pidän merkityksellisimpinä asioina meidän toiminnassa, totesi Paula Vigilant.
Mitä enemmän kuulimme, sitä vakuuttuneemmaksi tulimme että tämmöiselle ruohonjuuritason toiminnalle on valtava tarve. Kun lopulta, suhteellisen pienellä panoksella, saadaan näin paljon hyvää aikaan, niin voi vain ihmetellä, miksi vastaavanlaisia toimipisteitä ole Suomessa enemmän. Onneksi on ainakin yksi ja se olkoon esimerkkinä ja kimmokkeena, että tällaisia saataisiin lisää.
Asenne ry:n uskomattoman laajaan toimintaan voi tutustua tarkemmin heidän Facebook-sivuiltaan täältä
sekä heidän kotisivuiltaan täältä
Jos haluat olla tukemassa Asenne ry:n toimintaa, niin käy kurkkaamassa täältä
Aiheesta aikaisemmin:
LAUANTAI 3.2.2024 08:31
MAANANTAI 5.2.2024 10:52
MP Jonnela houkutteli nuorison paikalle MP-messuille
LAUANTAI 3.6.2023 09:02
Poliisi järjestää mopomiitin 9.6. Pietarsaaressa – esiintymässä Dabba Hjulfors
TIISTAI 18.4.2023 08:09
JKL-miitti: nuorten itse liidaamat mopomiitit häiriöttömämpiä vapaaehtoistyön ansiosta
PERJANTAI 8.12.2017 08:56