– Imatranajot on minulle, ihan taloudellisestikin, vuoden suurimpia kisoja. Viikot on menneet puhelimessa, laittaessa kalustoa kuntoon ja pakatessa. Monenlaisia hommia joutuu tekemään ja järjestelemään, että saa kaiken valmiiksi ennen tulevaa kisaviikonloppua, selitti Erno Kostamo puhelimessa.

Nyt kun Mansaaren TT-kisoista on kulunut hetki, niin mikä tänä vuonna jäi päällimmäisenä mieleen niistä kisoista? Sateiden takia aika iso osa ajastahan meni odotellessa.

– Olo on ihan erilainen, kuin vuosi sitten kilpailujen jälkeen. Viime vuonna vasta kahden kuukauden päästä alkoi miettimään, että voisi uudestaan osallistua niihin kisoihin. Tänä vuonna heti, kun parc fermé:llä sai kypärän pois päästä niin tiesin, että tänne pitää tulla uudestaan.

Kostamo haluaa myös ensi vuonna ajaa Mansaaren TT-kisoissa. Kuva: Milan Kubin

Kostamo haluaa myös ensi vuonna ajaa Mansaaren TT-kisoissa. Kuva: Milan Kubin

– Viime vuonna oppi vähän liian hyvälle säiden suhteen, vuosikymmeneen ei ole ollut niin hyviä kelejä. Tämän vuoden vesisateet oli "paluu normaaliin". Ajokilometrejä jäi puuttumaan, niitä olisi saanut olla enemmän, mutta positiivisella mielellä kaikin puolin.

Sait ensimmäiset Isle of Man -replikat, kerro vähän niistä.

– Hirveästi en niistä tiedä, mutta kova juttu se on. Sen saa, kun puristat kestituntinopeuden varikkopysähdyksineen yli 120 mailin. Suomalaiset, enkä itsekään ihan ymmärrä sen merkitystä, mutta ulkomaalaisille, jotka asiasta tietävät enemmän, sillä on kova arvostus. Olen saanut englantilaisilta ja irlantilaisilta hurjasti onnitteluja sen johdosta.

Pronssiset Isle of Man -replicat ovat Euroopassa korkealle arvostettuja palkintoja.

Pronssiset Isle of Man -replicat ovat Euroopassa korkealle arvostettuja palkintoja.

Käsi kenkkuili Mansaarella, missä kunnossa se ja leikattu polvi ovat nyt?

– Oikea käsi puutui Mansaarella kahden kierroksen jälkeen, jolloin oli ajettu 130 kilometriä. Imatralla siihen määrään saisi ajaa kaikki kisat. Käsi ei vaikuta normielämään ja oli ihan kunnossa North Westissä, eli ei ole pelkoa että se vaikuttaa Imatralla mihinkään.

– Polvi ei ole täysin kuosissa. Vaikka korjausleikkaus meni hyvin, niin ei tästä enää lenkkipolvea tule. Se näkyy normielämässä, ajollisesti ei tule vaikuttamaan kierrosaikoihin.

Oletettavasti sinulla on suomalaisista eniten kokemusta Euroopan katuradoista. Kerro vähän Imatran radasta, muihin ratoihin verrattuna se näyttää yksiviivaiselta.

– Pidän Imatran rataa helppona, mutta jokaisella on eri kokemus. Miksi minulla on aina mennyt hyvin ja miten olen saanut suhteellisen isoja eroja, isoihin nimiin nähden? Se on kolikon kääntöpuoli, eli ei se rata kuitenkaan kaikille ole helppo. Mikä sopii kenellekin?

Mitkä mielestäsi ovat Imatran radan suurimmat haasteet?

– Imatralla pitää osata jarrutustekniikka. Jos et ole kova jarruttaja, niin se on suuri haaste kierrosajallisesti. Imatralta nopeat mutkat puuttuvat täysin, esimerkiksi North Westissä mennään kutosella "kuppi nurin", se vaatii kovempaa päätä. Siltä osin Imatra on kovin helppo rata.

– Osa muistaa vuoden 2022, jolloin minulla oli jäätäviä ongelmia pyörän kanssa. Ajo oli ihan sekaisin, mutta koska Imatra ei ole tekninen rata, niin se ei kysy paljoa pyörän säädöiltä.

Erno Kostamon mielestä Imatran rata on helppo.

Erno Kostamon mielestä Imatran rata on helppo.

Voitit tuolloin Michael Dunlopin, joka oli matkassa lainapyörällä. Nyt hän tulee Imatralle omalla pyörällään, lisääkö se paineita kotikisaan?

– En henkilökohtaisesti tunne häntä, toki aina morjestetaan kun nähdään varikolla. Olen seurannut hänen uraansa ja toimintatapojaan. Niissä on paljon samaa, kuin minulla. Kaikki pitää olla tip top, paskasella pyörällä ei lähdetä radalle. Siinä missä Korpiahon Erkka tai Sheridan Morais muokkaavat ajotapansa pyörän mukaan, pitää meidän muokata pyörä omalle ajolle sopivaksi.

– Nyt Dunlop pääsee ajamaan omalla kalustolla, sillä tavalla olemme samalla viivalla. En ota paineta päinvastoin, olen erittäin hyvilläni, että saadaan kovia kuskeja paikalle. Se tekee plussaa omaankin tekemiseen, ei mene kisat ihan jäsenten väliseksi.

Ennakkotiedoista huolimatta, kuljettajalistoja ei julkaistu eilen tiistaina. Tiedätkö tulevatko muut: Peter Hickman, David Datzer, Lucas Maurer Imatralle?

– Hickman ei tule, kun samana viikonloppuna ajetaan BSB-kisat (British Superbikes). Hän oli harmissaan, ettei päässyt. Hän olisi halunnut tulla, Imatranajo teki häneen vaikutuksen, mutta töistä ei voi olla pois.

– Todennäköisesti kaikki IRRC-kuskit David Datzer, Didier Grams ja Lukas Maurer tulevat. Davey Todd menee suoraan Souther 100, mikä on heti Imatranajon jälkeen. Dunlop tekee saman kuin minä, eli lähdetään suoraan kentälle, että ehditään maanantaiksi Mansaarelle.

Pari vuotta sitten Imatralla oli helle ja viime vuonna satoi välillä kaatamalla. Kumpi keli sopii sinulle paremmin?

– Molemmat käy. Kuivissa sukissa on kivempaa harrastaa moottoripyöräilyä. Toivon, itseni ja etenkin kisan järjestäjien puolesta, että olisi mahdollisimman paljon yleisöä paikalla.

Imatranajon aikatauluista käy ilmi, että palkintojen jako on siirretty kisapäivien loppuun keskustan Inkerinaukiolle. Mitä mieltä olet siitä?

– Mielestäni Maammelaulu ja koroke Vuoksen varrella on ollut kuljettajille hieno ja nostalginen perinne. Pääsee miettimään mitä se on ollut, kun Saariset ja muut legendat ovat seisoneet samalla paikalla. Itse olisin Vuoksen suoralla mielummin mutta ymmärrän, että maailma uusiutuu ja mennään eteenpäin.

Ostamalla Erno 38 lippupaketin, tuet samalla Erno Kostamoa.

Ostamalla Erno 38 lippupaketin, tuet samalla Erno Kostamoa.

Imatranajo järjestetään 04.-07.07.2024. Jos et vielä ostanut Imatranajojen lippua, niin nyt voit lipun ostolla tukea samalla Erno Kostamoa. Erno 38 lippupaketin voi ostaa tästä.  

Aiheesta aikaisemmin:

SUNNUNTAI 9.6.2024 08:56

Michael Dunlopista Mansaaren kiistaton kuningas: voitot 28 ja 29 toivat lisää jalokiviä kruunuun

TIISTAI 11.6.2024 08:01

Erno Kostamo tyytyväinen Mansaaren TT:n tuloksiin - Seuraavana vuorossa kotikisa Imatralla

PERJANTAI 24.5.2024 08:17

Mansaaren ajojen 25-kertainen voittajalegenda tulee Imatralle haastamaan Erno Kostamon

SUNNUNTAI 21.4.2024 11:03

Erno Kostamo tyytyväinen uuteen kisapyöräänsä - Osallistuminen Mansaaren TT-kisoihin vielä kysymysmerkki

MAANANTAI 11.3.2024 22:05

Erno Kostamo ensimmäistä kertaa upouudella tehdaspyörällä kilpailukauteen - tulossa myös oma Fan Club

PERJANTAI 5.1.2024 15:01

Yleisöäänestys puri: Erno Kostamo valittiin Pohjois-Karjalan parhaaksi urheilijaksi 2023

SUNNUNTAI 23.7.2023 21:16

Erno Kostamo teki sen taas: kolme voittoa putkeen Belgiassa, pronssia neljännestä kisasta – kaikki samana päivänä

TORSTAI 6.7.2023 12:02

Fanit tarjoavat Imatran kuninkaalle, Erno Kostamolle, Jarno Saarisen saappaita

SUNNUNTAI 2.7.2023 07:01

Imatranajon ensimmäinen päivä oli täydellistä suomalaishallintaa

LAUANTAI 1.7.2023 07:59

Imatranajo: Kostamo haastaa jo tänään Hickmanin, mutta voitto vaatii täydellisen kilpailun

TORSTAI 8.12.2022 12:00

Katuratamoottoripyöräilijä Erno Kostamon kilpaura on kestänyt kohta 20 vuotta: "Kehitys loppuu tyytyväisyyteen"

MAANANTAI 4.7.2022 13:31

Erno Kostamo vei Imatrajon pääluokan IRRC:n voitot ja pesi mm. 21-kertaisen Mansaaren ajon voittajan, Michael Dunlopin

TIISTAI 18.6.2019 18:59

IRRC: Erno Kostamo teknisistä murheista huolimatta kaksi kertaa kolmanneksi Imatralla

TIISTAI 10.7.2018 10:46

Erno Kostamolle kolme kakkossijaa Imatralta - Kallio kolaroitiin sairaalakuntoon