Noora on miehensä Davidin kanssa mukan BACA:n toiminnassa. BACA, Bikers Against Child Abuse International on kansainvälinen moottoripyöräkerho, joka on perustettu suojelemaan hyväksikäytettyjä ja väkivallan kohteena olleita lapsia. Idea on samantyyppinen kuin Motoristit Koulukiusaamista Vastaan -yhteisöllä, mutta asia on viety pitemmälle.

Käytämme Noorasta turvallisuuden vuoksi pelkkää etunimeä. 

Noora itse muutti Yhdysvaltoihin jo 20 vuotta sitten ja on onnellinen perheenäiti, joka ehtii harrastaa myös partiotoimintaa lastensa kanssa.

Rohkeuden antaminen on pääasia

– BACA perustettiin 20 vuotta sitten ja sen ensisijainen tavoite on rohkaista ja voimaannuttaa hyväksikäyttöä ja väkivaltaa kokeneita lapsia, että nämä pystyisivät pelotta elämään omaa elämäänsä. Osa toimintaa on suojella lasta, mutta tärkeintä on, että lapsille annetaan itsevarmuutta elää ilman pelkoa, Noora kertoo.

BACAn paikallisosasto aloittaa toimenpiteet, kun joko lapsen vanhemmat, terapeutti tai poliisi kertoo, että täällä on lapsi, joka tarvitsee apua.

– Lapset kohdataan ja heille annetaan apua tiettyjen tarkkojen sääntöjen mukaan. Vierailemme kerhomme kanssa lapsen luona siten, että myös heidän vanhempansa ovat tilanteessa mukana. Lapselle nimetään kaksi tukihenkilöä ja hänelle annetaan heidän puhelinnumeronsa. Lapsi voi olla heihin yhteydessä milloin tahansa, joko soittamalla tai tekstiviestein, kun pelkää. FBI tarkistaa tukihenkilöiden taustat ja koko kerho tulee mukaan vierailulle moottoripyörillään.

– Vierailun yhteydessä lapselle annetaan turvanalle, jota jokainen kerhon jäsen halaa, ja antaa sille näin vertauskuvallisesti voimia. Nallessa on myös kaikkien kerholaisten nimikirjoitukset. Kun lapsella on huono olo, hän voi halata nallea ja saada siitä voimia itselleen. Lisäksi hänelle annetaan kerhon liivi ja oma kerhonimi ja reppu tunnusmerkiksi "motoristiperheensä" jäsenyyydestä.

– Ryhmästä muodostuu sellainen perhe lapselle, josta tämä tietää, että se on luotettavampi kuin asia, mitä hän pelkää.

Kuva Nooran mp-kerholaisista, kun ensimmäiset heistä oli hyväksytty BACA:n jäseniksi.

Kuva Nooran mp-kerholaisista, kun ensimmäiset heistä oli hyväksytty BACA:n jäseniksi.

Yksi BACA:n toimintamuoto on mennä mukaan oikeusistuntoon lapsen turvaksi, mikäli tämä joutuu todistamaan.

– Tässä - kuten tietysti kaikessa muussakin - toimimme kunkin maan oman lainsäädännön mukaan. Esimerkiksi Italiassa sikäläisen BACA:n jäsenet eivät voi mennä mukaan oikeusistuntoon, vaan auttavat muuten.

– Joka tapauksessa autamme lasta niin paljon kuin pystymme. Jos hän pelkää tai häntä pelotellaan, menemme lapsen kodin ulkopuolelle vahtimaan. Jollei se vielä auta, voimme lähettää kirjeen pahoinpitelijän asianajajalle, jossa kerromme, että "suojelemme lasta, lopeta".

– Mikäli sekään ei vielä auta, voimme mennä alueelle, missä pahoinpitelijä asuu, ja kulkea ovelta ovelle kertomassa, että olemme täällä auttamassa lapsia, Noora kertoo.

Sitoutuminen on avainsana

Kyse on BACA:n perustoiminnasta, mutta että pääsee mukaan tukihenkilöksi, pitää olla ensin aktiivisesti jäsenenä vähintään vuosi. Lisäksi FBI tai CIA tarkistaa henkilön taustat ja hänet myös koulutetaan tehtäväänsä.

– Tämän vuoden aikana pitää olla tiiviisti myös toiminnassa mukana ja osoittaa sitoutumisensa. Pari osallistumista vuodessa ei riitä, vaan hänen tulee olla todella aktiivinen. Mikäli estyy, hänellä pitää olla todella hyvät syyt, kuten työ- tai esimerkiksi lastenhoidosta aiheutuvat esteet, joihin voi vedota. Muuten hänen pitäisi olla aina mukana.

USA:ssa oli vuoden 2015 lopussa 145 osastoa tai kerhoa mukana BACA:n toiminnassa kaikkiaan 39 eri osavaltiossa. Kansainvälisesti toimintaa on seitsemässä maassa, joissa on yhteensä 21 kerhoa. Laajentumisyrityksiä on Nooran mukaan noin 20 eri maahan.

Noora laittoi tammikuussa Facebookin suomalaisille motoristisivuille viestin, jossa kyseli moottoripyöräilijöiden halukkuutta osallistua BACA:n toimintaan.

– Vastauksia ja tiedusteluja tuli useita, mutta kukaan ei ollut halukas sitoutumaan pyörittämään toimintaa. Hienoa kuitenkin, että he olivat valmiita tulemaan mukaan ja sitoutumaan osallistumaan.

Vaikuttaa siis siltä, että toiminnasta kiinnostuneita on, joten jos joku tai jotkut haluavat ottaa toiminnan synnyttämisen ja kehittämisen vastuulleen, Nooraan voi olla yhteydessä joko sähköpostiosoitteen nooraanddavid ( @ ) gmail.com kautta.

BACAN toiminta Suomessa edellyttää esimerkiksi sitä, että selvitetään paikallisten viranomaisten suhtautuminen ja lainsäädännön rajoitukset. 

Noora Kragenbrink.

Noora Kragenbrink.

Lasten ei pitäisi pelätä

– Perusasia varmasti on, että hyväksikäytettyjen lasten ei pitäisi tarvita pelätä, joten siitä ei varmasti ole haittaa, että lapsille annetaan turvallisuudentunnetta.

– Että Suomessa saataisiin toiminta käyntiin, tarvitaan noin 5-7 moottoripyöräilijää, jotka sitoutuvat ajamaan asiaa eteenpäin. Asian "poliittista" puolta pystytään hoitamaan myös USA:sta käsin, joten nämä voisivat keskittyä käytännön asioiden organisoimiseen, Noora kertoo.

– Minä voin suomenkielentaitoisena omasta puolestani toimia siltana suomalaisten ja BACA:n ydinorganisaation välillä. Myös BACA:n kotisivuilta löytyy hyvää materiaalia.

Joten rohkeasti vain yhteyttä Nooraan, mikäli asia kiinnostaa. 

BACAN tunnuslogon symboliikka

BACA:n tunnus. Symboliikan selitys itse jutussa.

BACA:n tunnus. Symboliikan selitys itse jutussa.

BACA:lla on oma tunnusmerkki, jonka symboliikasta perustaja JP Lilly kertoo seuraavaa:

Punainen edustaa "haavoitettujen lasten vuodattamaa verta".

Valkoinen edustaa "lasten viattomuutta".

Musta väri edustaa "pimeitä aikoja, joiden läpi lapsi kulkee".

Nyrkki osoittaa "sitoutumistamme lasten hyväksikäytön lopettamiseen".

Kallo ja ristikkäin olevat luut symboloivat "kuolemaa lasten hyväksikäytölle".

Ketju symboloi "yhtenäistä organisaatiotamme"

Aiheesta aiemmin sivuillamme: Tämä moottoripyöräjengi suojelee lapsia hyväksikäytöltä

Edit 11.4.klo 7.37: Poistettu Nooran sukunimi turvallisuussyistä.