– Keväällä 2014 järjestettiin meillä Lahdessa ensimmäinen MKKV:n tapahtuma. Nykyinen MKKV:n hallituksen varapuheenjohtaja Tomi Keto-Tokoi kysyi minua silloin mukaan aktiivitoimintaan. Tajusin heti, että tämä on minun juttu. Omat lapseni ovat jo isoja, mutta lapsenlapsistani yksi on aloittanut koulutiensä ja loputkin sinne menossa, joten aihe on sitä kautta henkilökohtaisesti ajankohtainen. Vaikka minua itseäni ei ole koskaan kiusattu, enkä ole kiusannut ketään, ei se anna minulle oikeutta olla lainkaan välittämättä tästä tärkeästä asiasta. Me kaikki olemme jonkun poikia ja tyttöjä, Marko Saarinen kertoo.

Marko Saarinen tajusi heti mukaan pyydettäessä, että 'tämä on minun juttuni'.

Marko Saarinen tajusi heti mukaan pyydettäessä, että 'tämä on minun juttuni'.

– MKKV:ssä on kiva porukka ja hyvä yhteishenki. On hienoa päästä ajelemaan paikasta toiseen, missä kulloinkin tapahtumia järjestetään, mutta itse asia on aina kaikkein tärkein. Tulee suunnattoman hyvän olon tunne, kun näkee lasten hymyilevän, mutta suurimman vaikutuksen tekee se kun porukan hiljaisin ja totisin tyttö tai poika, joka tulee pidetyn tilaisuuden rohkaisemana nykäisemään hihasta ja sanoo: " Mua on kiusattu". Nuori saa tukea omaan pahaan oloonsa ja tuntea, että on aikuisia ihmisiä, jotka ovat hänen tukenaan ja hänen puolellaan. Kiusatut eivät ole yksin.

– Toisen kiusaaminen on aina tyhmää, mutta oman porukan jäsenen kiusaaminen on todella tyhmää. Jokainen koulu on oma ainutkertainen porukkansa. Jos MKKV:n tilaisuuden herättämän ajatuksen johdosta edes yhden koulukaverin kiusaaminen lopetetaan, niin silloin on tavoite saavutettu.

– Tapahtumat kouluilla järjestetään aina positiivisessa hengessä. Halutaan, että oppilaille ja opettajille jää päivän jälkeen hyvä mieli. Mielenkiintoa herättävät myös motoristien pyörät, joita oppilaat pääsevät tilaisuuden jälkeen katsomaan tarkemmin. Usein he haluavatkin päästä istumaan moottoripyörän selkään.

Positiivinen ongelma.

– Näin voidaan sanoa. Meillä on positiivinen ongelma. Tulevan syksyn kaikki päivät ovat varattuja. Nyt jo otetaan vastaan kutsuja keväälle 2017. Kutsut tulevat aina kouluilta meille. Emme markkinoi tai tyrkytä itseämme mihinkään. Hienointahan olisi, että kiusaaminen kouluissa loppuisi ja meitä ei tarvittaisi. Kun näin pitkälle ei vielä ole päästy, niin saamme olla koko ajan liikkeellä. On jopa mietitty, että lähtisimme kiertämään kahden porukan voimin, mutta kahden ryhmän organisoiminen tässä vaiheessa tuntuu turhan isolta haasteelta. Ensiksikin tapahtumien pitäisi olla aivan eri puolilla Suomea. Muuten motoristit joutuisivat valitsemaan kumpaan menevät. Jo nyt MKKV järjestää 60 koulutapahtumaa vuodessa.

21 MKKV:n edustajaa oli kaikkiaan mukana tällä kierroksella.

21 MKKV:n edustajaa oli kaikkiaan mukana tällä kierroksella.

– Suomen ajokauden lyhyydestä ja koulujen kesälomasta johtuen MKKV kiertää kuusi viikkoa keväällä ja toiset kuusi viikkoa syksyllä eri kouluilla ympäri Suomen. Lisäksi kierrämme muun muassa aikuiskoulutuskeskuksissa ja eri oppilaitoksissa kertomassa MKKV:n toiminnasta tuleville opettajille ja koulunkäyntiavustajille. Olemme käyneet perhekotitapahtumissa ja esimerkiksi Lahden Rotaryklubille pyydettiin kertomaan meidän konseptistamme. Eli teemme työtä asian eteen ympäri vuoden, Saarinen selventää.

MKKV Lapland Tour 2016 viikolla 33

Suurta kiinnostusta on herättänyt syksyllä järjestettävä Lapin kiertue.

– Meillähän ei oli mihinkään järjestettävään tapahtumaan mitään virallisia saati velvoittavia ennakkoilmoittautumisia. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. On vaikea vielä tässä vaiheessa ennakoida kuinka paljon motoristeja tulee osallistumaan Lapin kiertueeseen. Facebookissa on 63 henkilöä ilmoittautunut osallistuvansa, joten se antaa jonkinlaiset raamit. Jos ei koko ajaksi ehdi matkaan, niin kiertueen edetessä joukkoon voi liittyä matkan varrelta ja ajaa meidän mukanamme sopivakseen katsomansa ajan. Liikkeelle lähdetään Tampereelta ja Hollolasta sunnuntaina 14.8 kello 7.30. Letkat kohtaavat Jyväskylässä, jossa letkat jaetaan 3-5 ryhmään. Oulussa voi hyvinkin olla jo sata motoristia koossa. Road Captain:ina toimii kokenut Elias Kortesalmi.

Marko Saarinen piti tiivistetyn englanninkielisen esittelyn MKKV:n toiminnasta.

Marko Saarinen piti tiivistetyn englanninkielisen esittelyn MKKV:n toiminnasta.

– Pysähdyspaikat suunnitellaan huolella ennakkoon. Lähiaikoina MKKV:n Facebook-sivuille tulee kattava listaus reitistä ja pysähdyspaikoista. Letkan viimeisenä kulkee huolto-auto, jossa on mukana ammattitaitoinen mekaanikko mahdollisten ongelmien varalle. Tarvittaessa huoltoautoon mahtuu neljä pyörää kyytiin. Kaikki mahdollinen pyritään ottamaan huomioon jo ennalta käsin. Ajetaan rauhassa, mutta emme lähde tukkimaan tietä muilta tiellä liikkujilta. Liian iso letka voi herättää pahennusta. Siinä yksi syy, miksi letkat jaetaan ryhmiin. Lisäksi pysähdykset eri taukopaikoille rytmittyvät paremmin, edelliset jatkavat matkaansa seuraavien saapuessa. Näin vältetään ruuhkat myös huoltoasemilla ja taukopaikoilla se jouduttaa matkan tekoa.

– Aikataulullisesti MKKV Lapland Tour on järjestetty niin, että koulutapahtumat ovat aamupäivällä. Näin jää koko päivä aikaa siirtyä majapaikkaan. Tarkoitus on pitää hauskaa myös keskenämme. Tulevalta tarkemmalta listalta löytyy eri majoitusvaihtoehtoja, josta jokainen voi valita mieleisensä. Kun viimeinen koulutapahtuma Nuorgamin koululla 18.8 on ohi, niin siitä jokainen lähtee haluamaansa suuntaan. Kuka jää Saariselälle Jänkhällä Jytisee tapahtumaan tai suuntaa suoraan kotiin, Saarinen pohtii.

MKKV kasvaa kaiken aikaa.

– Kun MKKV:n toiminta alkoi vuonna 2013 teimme kolme kouluvierailua. Vuonna 2014 tuli kutsu 38:an kouluun. Vastaavasti 2015 kierrettiin 59:llä koululla ja nyt keväällä 2016 olemme vierailleet jo 29:ssä paikassa. Samaan aikaan jäsenmäärä on noussut. Varsinaisia MKKV:n jäseniä on yli 200 ja Facebookissa seuraajia yli 7 000. Tapahtumia on paljon ja ennenkaikkea tapahtumiin osallistujia ilahduttavasti aina vain enemmän. Meitä on nyt jo niin paljon, että on pakko olla koordinointia. Meillä on todella hyvä porukka. Jokainen tietää oman vahvuutensa ja jokaiselle on löytynyt oma tontti, jota hoitaa ja joka hoituu. Esimerkiksi Susanna Soppi tekee valtavan ison työn koordinoidessaan kaikki päivämäärät ja kellonajat. Tiedämme etukäteen kaikki tulevat paikat, jolloin motoristitkin pystyvät suunnittelemaan hyvissä ajoin, mihin tapahtumaan voivat osallistua. Jos jokainen säveltäisi omiaan, niin tämä homme ei enää pysyisi nipussa.

MKKV:läiset tulevaa suunnittelemassa.

MKKV:läiset tulevaa suunnittelemassa.

– Silti tärkein juttu tässä kaikessa on se yksityinen motoristi, joka jaksaa kulkea satoja kilometrejä meidän mukanamme omalla ajallaan ja kustannuksellaan. Ilman heitä MKKV:ssä ei olisi sitä voimaa ja vahvaa viestiä, mitä motoristit nyt yhtenäisenä joukkona kouluille vievät: rohkaisua vastustaa kiusaamista.

Mikä innostaa mukaan?

Orivedelle saapui 21 motoristia 20 pyörän voimin. Marianne Stark Lahdesta ja Pia Aaltonen Helsingistä. Mikä saa lähtemään MKKV:n tapahtumiin mukaan?

– Tykkään käydä näissä tapahtumissa. Ollaan liikkeellä hyvän asian puolesta. Samalla saa mielekästä tekemistä, aloittaa Marianne Stark.

– On ihana nähdä lasten reaktiot ja fiilikset. Sanoma ilmiselvästi puree. Monelle tulee yllätyksenä tieto, että koulu voi olla ainoa paikka, missä voi olla turvassa. Jos yhdenkin oppilaan sisään jää ajatuksen siemen kiusaamista vastaan, niin se on hyvä asia, jatkaa Pia Aaltonen.

– Lisäksi näissä on aina todella mukavaa porukkaa, kehuvat molemmat.

Mukana menossa Marianne Stark Lahdesta ja Pia Aaltonen Helsingistä.

Mukana menossa Marianne Stark Lahdesta ja Pia Aaltonen Helsingistä.

Tilaisuuden jälkeen MKKV:n tapahtumissa jokainen lähtee omaan tahtiin jatkamaan matkaansa. Viimeisten lähtijöiden joukossa olivat Timo Vainiola, Päivi Kohonen, Riitta Kankaanpää sekä Kari Lahtinen, joka vastaa MKKV:n tapahtumien kokoontumispaikoista.

– Ajoin ennen ammatikseni rekkaa. 4,5 miljoonaa kilometriä ympäri Suomen. Tunnen kaikki Suomen taukopaikat etenkin Kajaanista etelään. Vuodesta 2014 alkaen olen ollut mukana MKKV:n toiminnassa ja voinut tällä tavalla osaltani auttaa tapahtumien järjestelyissä.

Viimeisten lähtijöiden joukossa olivat Timo Vainiola, Päivi Kohonen, Riitta Kankaanpää sekä Kari  Lahtinen.

Viimeisten lähtijöiden joukossa olivat Timo Vainiola, Päivi Kohonen, Riitta Kankaanpää sekä Kari Lahtinen.

Kun motoristit saapuvat MKKV:n tapahtumissa sisään niin taustalla soi MKKV:lle tehty Burnbringerin esittämä biisi "Kiusattu". Joko olet nähnyt Kiusattu-kappaleen hienon videon? Katso, kuuntele se alla. Sanat: Ari "Selkä" Pulkkinen. Sävellys: Olli Kärki. Sovitus: Olli Anttila ja Burnbringer. Mikäli video ei näy, voit katsoa sen Youtubessa.

Kari Lahtinen tuntee 4,5 miljoonan rekalla ajetun kilometrin jälkeen Suomen taukopaikat läpikotaisin.

Kari Lahtinen tuntee 4,5 miljoonan rekalla ajetun kilometrin jälkeen Suomen taukopaikat läpikotaisin.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Motoristit koulukiusaamista vastaan Lapinkiertueelle - lähde mukaan!

Motoristit koulukiusaamista vastaan Alavudella: älä ryhdy yleisöksi kiusaajille

Seinäjoen Bikeshow: Sons of Abraham ja Motoristit koulukiusaamista vastaan

Ennätysmäärä koulukiusaamista vastustavia motoristeja kokoontui Halkosaareen