Huhut Hondan tulevasta uudesta isosta Rebelistä ovat kierrelleet maailman mp-lehdistössä jo jonkin aikaa. Nyt japanilaisjätti on jättänyt patenttihakemuksen Yhdysvaltain patenttiviranomaiselle. Siinä uutta Rebeliä vauhdittaa Africa Twinin moottori ja DCT-vaihteisto.

Rebelistä on tähän asti ollut olemassa 300- ja 500-kuutioiset mallit.

Sinänsä ei ole ihmeellistä, että Honda hyödyntäisi uutta Africa Twinin 1100-kuutioista moottoria rinnakkaismalleissa, sillä moottori on pienikokoinen ja kevyt ja siihen on valmiiksi rakennettu kaksoiskytkinautomaattivaihteiston käyttömahdollisuus. Sitäpaitsi mikäpä paremmin sopisi cruiseriin kuin huoleton ja mukava DCT-vaihteisto?

Patenttipiirroksen perusteella pyörä näyttää varsin tuotantovalmiilta, mutta siitä ei vielä sinänsä kannata vetää kovin tiukkoja johtopäätöksiä. Toisaalta Motorcycle toteaa artikkelissaan, että patentissa on nähtävissä uusi jousituksen design, joka kertoo itsessään pitkälle viedystä, tuotantovalmiista suunnittelusta.

Asiasta kertoi Motorcyclen lisäksi mm. Web Bike World.

Honda Rebel 1100 patenttipiirros.

Honda Rebel 1100 patenttipiirros.

Kuten patenttipiirroksista näkyy, Rebelin jäähdytinratkaisu on erilainen kuin Africa Twinissä. Siinä käytetään kahta erillistä jäähdytinelementtiä, kun 1100-kuutioisessa Rebelissä on yksi, iso, leveä jäähdytin. Adventurepyörässä rakenteiden kapeudella on merkitystä. Cruiserissa ei niinkään.

AT:n moottori myös vetää hyvin alhaalta ja keskikierroksilta, joten sillä tavalla ajateltuna se sopii myös hyvin cruiseriin.

Kokonaan oma tarinansa on, että Honda on hakenut samalle Africa Twinin moottorille patenttia mekaanisesti ahdetusta versiosta. Kun nämä kaksi asiaa yhdistää, voi olettaa, että luvassa saattaa olla myös kevyt 1100-kuutioinen katusportti, joka käyttää ahdettua AT:n moottoria. Moottorien kehitystyö on kallista, ja mitä useamman tyyppisessä pyörässä sitä pystyy käyttämään, sen parempi valmistajalle.

Aiheesta lisää täällä:

Patentti: Hondalta tulossa ahdettu versio Africa Twinistä


Teksti Erkki Mäki, patenttipiirrokset Honda