Joe Biden on tunnettu rakkaudestaan nopeisiin autoihin, mutta hänen sielussaan on Rideapartin mukaan sijaa myös moottoripyörille. Salaisen Palvelun asiamiehet tarttuvat mieluusti hänen takinliepeeseensä ja estävät ajot vauhdikkailla autoilla, moottoripyöristä puhumattakaan, mutta todistetusti Biden on päässyt ainakin ajamaan Jay Lenon ohjelmassa Corvetella. Ilmiselvästi mies oli yhtä hymyä ja poltti välittömästi kunnolla kumia.

Hän ajoi moottoripyörällä julkisesti esimerkiksi Cuomon ja Billy Joelin kanssa vuoden 2015 syyskuun 11. päivän muistoparaatissa. Tämän on täytynyt olla iso voitto miehelle, kun Salainen Palvelu oli estänyt häntä vain vähän aiemmin ajamasta Harley-Davidsonilla, ja tapahtuma oli vielä päätynyt videolle.

Presidentti Donald Trumpin suhde moottoripyöräteollisuuteen on ollut ailahtelevaa ja arvaamatonta, kuten hänen toimintansa presidenttinä yleensäkin. Kehuttuaan ensin esimerkiksi Harley-Davidsonin maasta taivaisiin isänmaallisena moottoripyörävalmistajana, hän äityi sittemmin kiivaseen Twitter-viestittelyyn ja kieltämään amerikkalaisia ostamasta Harrikoita. Syynä se, että Harley oli perustamassa tuotantolaitoksia Thaimaaseen.

Trumpin päätös kasvattaa Euroopasta tuotavien moottoripyörien tulleja nosti molemminpuolisen tullisodan ja kasvaneet tullit purivat sekä H-D:hen että Indianiin. Tullisota koski myös raaka-aineiden, Euroopasta tuotavien teräksen ja alumiinin hintoja, ja kun amerikkalainen metalliteollisuus jäi tullisuojan varjoon, raaka-aineiden hinnan kova nousu maassa, kohotti moottoripyörävalmistajien kustannuksia omalta osaltaan.

Forbesin mukaan Trumpin toiminta söi Harleyn markkina-arvosta 1,4 miljardia dollaria vuonna 2019.

Mitä Bidenin valinta presidentiksi sitten merkitsee? Bidenilla on tällä hetkellä suurempia huolia, kuten se, että Trump irtautui Pariisin ilmastosopimuksesta, johon Biden on luvannut liittää maansa takaisin heti ensimmäisenä työpäivänään. Lisäksi koronaviruspandemia on yksi asioita, joihin hän on luvannut reagoida vahvasti heti alkumetreillä.

Yhdysvallat on perinteisesti ollut ajamassa tullivapautta, joten toivottavasti Biden palauttaa maansa kansainvälisiin neuvottelupöytiin ja sekä amerikkalainen että eurooppalainen moottoripyöräteollisuus pääsevät nauttimaan matalammista tulleista ja myös alemmista tuotantokustannuksista.

Teräs-, alumiini- ja mp-tullien poistaminen auttaisi alaa jo paljon.

Mutta ennen kaikkea presidentti Biden on looginen ja luotettava sekä takaa teollisuudelle pitkäjänteisen toiminnan suunnittelun toisin kuin täysin arvaamaton Trump. 

 

Teksti Erkki Mäki, kuva videokaappaus.