Hybiridimoottoripyörä työmatka-ajoon

Ensimmäisenä listalla on moottoripyörään tarkoitettu hybridivoimanlähde. Videolla selitetään, miten pyörää voi käyttää aivan normaalina bensapyöränä moottoriteillä tai siirtymillä kaupungin ulkopuolella, ja sitten taajamissa siirtyä ajamaan puhtaasti sähköllä. Tällä ominaisuudella on tulevaisuudessa käyttöä esimerkiksi Pariisissa, joka ei aivan ydinkeskustaansa huoli kuin sähköisiä ajoneuvoja vuodesta 2030 lähtien.

Kawasakin hybriditeknologiaa.

Kawasakin hybriditeknologiaa: kaupungin ydinkeskustassa voi ajaa puhtaasti sähköllä. Ulkopuolella taas pelkällä bensalla tai jos tieolosuhteet ovat vaativa, käyttäen molempia moottoreita yhdessä.

Eikä Pariisi ole päästöttömän keskustansa kanssa yksin, vaan näyttää, että kyse on kasvavasta trendistä.

Kawasaki kertoo tutkivansa akkuteknologiaa. Sillä on käytössä skaalattava Gigacell-nikkelimetallihydriditeknologia, jota käytetään tällä hetkellä esimerkiksi julkisen liikenteen raitiovaunuissa Sapporossa Japanissa.

Japanilaisvalmistajan mukaan hybriditeknologia on kuitenkin vielä melko varhaisessa vaiheessa, joten sillä varustettuja tuotteita ei ole aivan lähitulevaisuudessa tarjolla.

Alla olevan hybriditeknologiasta kertovan videon voit katsoa myös täällä.

Kawasakin puhuva keinoäly on jo testikäytössä

Kawasaki kertoi myös keinoälyteknologiansa tämän hetkisestä tilasta. Se kehittää Applen Siriin tai Googlen Assistenttiin verrattavaa äänellä ohjattavaa digitaalista vuorovaikutteista apulaista. Järjestelmä voidaan aktivoida kypäräpuhelimen kautta ja se osaa vastata kysymyksiin.

Keinoäly (AI, Artificial Intelligence) voi tulevaisuudessa kertoa kuljettajalle, miten monta kilometriä jäljellä olevalla polttoaineen määrällä voi ajaa, tai säätilan tai vaikkapa tarkastaa aiotun ajoreitin ruuhkatilanteen.

Kawan mukaan sen AI-hanke on jo kokeiluasteella, jossa valikoidut kuljettajat testaavat järjestelmää käytännössä Japanissa.

Voit katsoa alla olevan Kawasakin AI-hanketta esittelevän videon myös täällä.

Itsestään ajava Mönkijä

Kolmannella videolla Kawasaki esitteli itsestään kulkevaa mönkijää. Voit katsoa videon myös täällä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat, videot Kawasaki.