Bajaj Auton arvo osakkeiden hinnalla mitattuna nousi 11,09 miljardiin euroon heti kaupankäynnin alettua vuodenvaihteen jälkeen. Ennätyslukema osui ajankohtaan, jolloin yritys aloitti 75:n toimintavuotensa juhlimisen. Yksikään moottoripyörävalmistaja maailmassa ei ole päässyt koskaan aiemmin samaan markkina-arvoon.

Sen omalla nimellä tekemänsä tuotteet eivät ole tuttuja Euroopassa, mutta se omistaa mm. 48 % KTM AG:stä, ja valmistaa merkin pienemmät mallit. Samalla se on saanut osansa KTM:n, Husqvarnan ja GasGasin menestyksestä.

Joka tapauksessa Bajaj Auto vie vuosittain yli kaksi miljoonaa moottoripyörää 70 eri maahan, erityisesti Aasiaan, missä sen pienikuutioisilla pyörillä on isot markkinat. Se on Intian suurin moottoripyörien viejä.

Bajaj Auto on myös solminut yhteistyösopimuksen brittiläisen Triumphin kanssa kehittääkseen ja valmistaakseen tälle globaaleille markkinoille tulevia 200-750-kuutioisia malleja.

Kuvassa maailman suurimman tuktuk- eli riksataksivalmistajan, intialaisen Bajaj Auton nelitahtinen malli.

Kuvassa maailman suurimman tuktuk- eli riksataksivalmistajan, intialaisen Bajaj Auton nelitahtinen malli.

Bajajin valikoimaan kuuluu sellaisia malleja kuin Pulsar, Boxer, Platina ja RE. Lisäksi se on maailman suurin tuktuk-valmistaja. Se laajensi moottoripyörien valmistustoimintaansa Thaimaahan viime vuonna ja on tekemässä samaa Brasiliaan. Lisäksi se on rakentamassa uutta, neljättä tehdasta Chakaniin Intiaan premium- ja sähkömoottoripyörien valmistusta varten.

Asiasta kertoi ensin Autocar India

Aiheesta lisää sivuillamme:

Kisa klassisten mp-brändien omistamisesta kiihtyy: elvytysvuorossa myyttinen Excelsior-Henderson

Triumph ja Bajaj Auto ryhtyvät yhteistyössä kehittämään 200 - 750 -kuutioisia malleja

KTM:n intialaisvalmistaja odottaa kovaa kasvua premium-merkeistään

KTM aloittaa Husqvarnojen valmistuksen Intiassa 2017

Intian moottoripyörämyynti nousussa lokakuussa 2020: 1 382 749 toimitettua pyörää – tässä top ten

Teksti Erkki Mäki, kuvat Bajaj Auto