Arai Quantic Face Fluor Yellow.

Arai Quantic Face Fluor Yellow.

Vuoden 2020 alkupuolella Euroopan talouskomissio (ECE) ilmoitti uudistavansa moottoripyöräkypäröiden sertifiointiprosessin. Entinen, ECE 22.05 ehti olla voimassa yli 20 vuotta, ja uusi korvaa sen vuosien 2021-2023 mittaan.

Uusi proseduuri sisältää testaamista eri kulmissa ja iskuvoimilla sekä erityisiä testejä sisäänvedettäville leukasuojille ja aurinkovisiireille. Tavoitteena on, että uuden standardin mukaan testattavat kypärät olisivat entistä turvallisempia.

Arai Quantic White.

Arai Quantic White.

Kypärävalmistajat ovat voineet sertifioida tuotteitaan kesäkuusta 2020 lähtien ja heillä on siirtymäaikaa vuoteen 2023 asti. 

Arain ensimmäinen ECE R22.06 -standardit täyttävä malli on 2021 Quantic. Se on keskiluokan sport-touring-ajoon suunnattu kokokypärä, joka on suunniteltu pitkille työmatkoille ja matka-ajoon. Kypärän ulkokuori on Arain mukaan valmistettu käsin laminoidusta “Peripherally Belted e-Complex Laminate Construction'ista” tai lyhyemmin PB e-cLc—a -materiaalista, jota käytetään jo muissakin Arain malleissa, kuten Concept-X:ssä. Pääasiallinen materiaali on lasikuitu.

Kaksi ilman sisäänmenoaukoista sijaitsee Arain 3D-logossa ja kaksi kypärän päällä.

Kaksi ilman sisäänmenoaukoista sijaitsee Arain 3D-logossa ja kaksi kypärän päällä.

Arain tiedotteen mukaan, vaikka EU-standardit eivät sitä vaadikaan, sen valmistamat kypärät testataan myös tunkeutumisen osalta, mukaan lukien Quantic. 

Kypärän kuoressa on kuusi ilman sisäänmenoventtiiliä ja kuusi ilman poistokanavaa optimaalisen tuuletuksen saavuttamiseksi. Leukaosan kolmiasentoisella säätimellä on helppo ohjata ilman virtausta jopa ajohanskat kädessä.

Leukaosan ilman sisäänmenoaukot.

Leukaosan ilman sisäänmenoaukot.

VAS Max visiirissä on pinlock-valmius ja Formula 1 -inspiroima kiinnitysjärjestelmä, joka integroi sen paremmin kypärään ja on helposti käytettävissä vain yhdellä sormella.

Arain Quantic-kypärän ilman kierron järjestelmä.

Kypärän sisällä on hengitysohjain, joka estää visiiriä huurtumassa sekä leukasuoja joka estää ilmankulkua, auttaa melunsuojauksessa ja Arain mukaan tehostaa kypärän "Free Flow Systemin" (FFS) ilmankiertoa vetämällä lisää ilmaa suun alueelta. Arain FCS-järjestelmään puolestaan kuuluvat jousitäytteiset poskisuojat, jotka adaptoituvat kuljettajan kasvojen mukaan. Kypärässä on myös hätäirroitusjärjestelmä.

Arai Quantic White.

Arai Quantic White.

Kypärän aerodynamiikka ja tuuletusilman virtaukset on testattu paitsi tuulitunnelissa, myös maantiekokeilla ja Suzukan radalla.

Sisäosat voi poistaa ja pestä.

Quanticissa on myös valmius kypäräpuhelinjärjestelmän asennukseen kiitos kaiutintaskujen ja kaapeleiden vetämistä varten varatun tilan.

Kypärän irrotettavat ja pestävät sisäosat.

Kypärän irrotettavat ja pestävät sisäosat.

Kypärä tulee Suomessa myyntiin toukokuussa ja virallisesti hyväksyntä astui voimaan vuoden alussa, kerrottiin Arain Euroopan päämajasta.

Arain Suomen edustajan mukaan tulevan malli koko värivalikoimaa ei ole vielä päätetty, mutta ainakin Face-värisarjaa tuodaan varmasti maahan.

Teksti Erkki Mäki, kuvat Arai.

Arai Quantic Snake Red.

Arai Quantic Snake Red.

Arai Quantic Snake White.

Arai Quantic Snake White.