Julkaisemme joulun ja Uuden Vuoden välisenä aikana vuoden 2021 luetuimmat jutut uudelleen toimituksen osittaisen lomallaolon vuoksi. Hauskaa Joulun ja Uuden Vuoden odottamisen ja vaihtumisen aikaa kaikille!

Tämä juttu oli vuoden 2021 7. luetuin.

Pidimmepä American Chopper -sarjasta tai emme, sillä on joka tapauksessa ollut suuri vaikutus sekä moottoripyöräyhteisön sisä- että ulkopuolella. Tosin kaikkien vihanhallintaongelmien esittäminen tv-ruudussa ei ehkä ole pelkästään parantanut kyseisen tyyppisten moottoripyörien suosiota.

Bikes & Beardsin Shawn onnistui hankkimaan käsiinsä – pitkään alkuperäistä Orange County Chopperin, OCC:n rakentamaa chopperia himoittuaan – kaudella kolme vamistaman "Corporal Punishment" nimisen pyörän. Se on rakennettu eläköityneelle armeijan veteraanille Jeff Cleggille ja on osa OCC:n Fantasy Bike -sarjaa.

Clegg oli himoinnut pitkään chopperia ja tiesi, mitä halusi. Orange County Chopperin piti vain valmistaa se hänelle.

Vuosia tämän jälkeen Shawn huomasi, että pyörä oli myynnissä 14 000 dollarin hintaan. Mies teki 8000 taalan tarjouksen ja pian pyörä olikin hänen. Kymmenesosalla pyörän alkuperäisestä 80 000 dollarin hinnasta.

Shawn ja OCC:n Corporal Punishment.

Shawn ja OCC:n Corporal Punishment.

Millainen se on sitten ajaa? Hirvittävä. Shawn on ajanut lukemattomilla moottoripyörillä. Mukaan lukien joukko sellaisia, jotka hän on itse rakentanut ja jotka ovat olleet aivan kammottavia ajettavia, mutta tämä on hänen mielestään surkein.

Ensinnäkin pyörästä puuttuu täysin takajousitus, ja mikä pahinta, istuintakaan ei ole jousitettu, joten ainoa joustava elementti on kuskin selkäranka. Ja sehän ei kestä jousena olemista kovinkaan pitkään. 

Lisäksi istuin on liukas ja viettää taaksepäin. Etujarru on käyttökelvoton ja takajarru lukkiutuu liian helposti. Avoin ensiöveto lisää riskiä loukkaantumiseen, jos olet pukeutunut väljiin housuihin. Lisäksi pyörää on koristeltu eri kokoisilla piikeillä, jotka ovat ikävä riski kolaritilanteissa.

Chopperin olennaisin osa on tietenkin sen sielu, moottori: suuri, massiivinen, amerikkalainen V-twin. Shawn vei sen dynoon saadakseen selville, miten paljon siitä lähtee tehoa. Etukäteisveikkaukset liikkuivat 70 - 110 hevosvoiman välillä. Lopputulos oli vähemmän mairitteleva 65 hevosvoimaa. Kyseessä on 80 kuutiotuuman, 1311 kuutiosenttimetrin, Harley-Davidson Evo -moottori.

Videon lopulla Shawn pohtii, pitäisikö hänen tehdä pyörästä ajettava, kun se nyt kerran hänellä on, ja että se nyt sentään on kuitenkin chopperi, millä hänelle jo itsessään on arvoa.

Lähde: Bikes and Beards. Voit katsoa videon myös täällä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat ja video Bikes & Beards