Normaalistihan moottoripyörällä ei ajeta edes radalla kyynärpäätä vetäen kuin korkeintaan kallistuksen rajoja tsekattaessa tosi tiukoissa kaarteissa, mutta Superbike-maestro Josh Herrin uhmaa fysiikan lakeja oheisessa ennätysyrityksessä. Hän ajoi kyynärpää maassa 30 metrin matkan 162,4 km/h nopeudella ja pääsi sillä Guinnessin ennätysten kirjaan.

Asiaa tietenkin helpotti se, että hän oli ensimmäinen, joka sitä yritti, ennätystä ei entisestään ollut olemassa. Ja koko homma on perua siitä, että Herrin pohti yhdessä sponsorinsa Fresh N Leanin kanssa, mikä olisi sopivan hullunkurinen ennätys yritettäväksi tai rikottavaksi ja päätyi tähän.

Yhteydenotto Guinnessiin toi tutkimustyön jälkeen tiukat vähimmäisvaatimukset, mitkä piti pystyä rikkomaan, että ennätys hyväksyttäisiin: kyynärpäätä pitäisi vetää radassa vähintään 30 metrin matkalla ja 161 km/h nopeudella! Ensimmäinen haaste oli löytää sopivan tiukkakaarteinen rata.

Herrinin kaksi ensimmäistä yritystä epäonnistui, joten paineet kohdistuivat tosissaan mieheen tällä 4. joulukuuta 2020 kuvatulla videolla. Mukana kun olivat touhua seuraamassa viralliset valvojat, sponsorit, kuvaajat ja muut katsojat. Mies toteaakin videolla jännittävänsä tosissaan tapahtuman painetta ja sitä, että kyynärpää maassa ajamiseksi joutuu painamaan tasapainopistettä väärään paikkaan, eikä kaatuminen tietenkään houkuttele.

Ennätysyrityksensä Herrin ajaa Yamaha R6:lla Buttonwillow Racewayn radalla Kaliforniassa. Päivän ensimmäinen yritys sujuu 155 km/h nopeudella, toinen 159 km/h ja vasta kolmas ja viimeinen mahdollinen yritys tuo halutun tuloksen. Kyky parantaa pienin askelin kertoo jotain miehen pyöränhallinnasta, vaikka hänen kommentointinsa kertookin siitä, että oltiin poissa miehen mukavuusalueelta.

Voit katsoa videon myös täällä. Asiasta kertoi RoadRacing World.

Teksti Erkki Mäki, kuvat videolta.