XL1200N Nightster oli Harley-Davidsonin Sportster-perheeseen kuuluva malli. Se esiteltiin 2007 ja sitä valmistettiin 2008-2012. Se oli valmistajansa ensimmäinen Dark Customs -sarjan pyörä. Siinä oli typistetty takalokasuoja ja sivulle sijoitettu rekisterikilpi. Moottorin teho oli takapyörältä mitattuna 42,7 kW / 57,2 hv ja huippuvääntö 87,3 Nm.

Pyörän istumamataluus oli 640 millimetriä.

Nyt Harley-Davidson on rekisteröinyt saman mallinimen Eurooppaan, joten luvassa lienee uusi tulija kovasti kuihtuneeseen Sportster-tuoteperheeseen. Euroopassa sillä ei tällä hetkellä taida olla yhtään edustajaa, ja Yhdysvalloissakin vain kolme, Iron 883, Iron 1200 ja Forty-Eight, kertoo Motorcycle.

Aiemmin tuotannossa olleen mallin nimessä oli mukana myös sana "Sportster", joten uusi Nightster herättänee mallisarjaa eloon. Sportster on Harleyn legendaarisimpia mallinimiä, joten sen tuskin annetaan kuolla pois. Myös 48X-mallinimi on rekisteröity Euroopassa. X-lisäys mallinimessä tarkoittanee evoluutiomallia, ja pitää omalta osaltaan Sportster-mallistoa elossa.

Uudelle pääjohtajalle Jochen Zeitzille oli todennäköisesti helppo ratkaisu poistaa - jollei tuotannosta, niin vähintään Euroopan viennistä – mallit, joiden moottori ei täytä Euro 5 -päästönormia. Hänen mantraansa on kuulunut Harleyn malliston supistaminen 30 prosentilla ja keskittyminen myydyimpien mallien kehittämiseen.

Teksti Erkki Mäki, kuva Alek Kirstein / Wikimedia Commons