Entäpä jos tosiaan moottoripyöräsi pystyisi hiilimonoksidin, pienhiukkasten ja muiden jätösten sijaan toimimaankin päinvastoin? Se puhdistaisi aina ilmaa ajaessasi työ- tai huviajoa. Tämä kunnianhimoinen idea innostaa Lin Yu Chengiä hänen konseptimoottoripyörässään Aetherissa.

Sana "Aether" tulee Antiikin Kreikasta sanasta "aithēr", mikä tarkoittaa "Eetteriä", eikä silloin ole kyse nukutusaineesta.

Homeerisessa kreikassa sana "aithēr" tarkoittaa ”puhdasta ilmaa” tai ”kirkasta taivasta”. Kreikkalaisessa mytologiassa eetterin kuviteltiin olevan puhdasta olemusta, jossa jumalat elivät ja jota ne hengittivät. Näin se vertautui kuolevaisten hengittämään ilmaan. Se myös henkilöitiin jumaluudeksi nimeltä Aither, joka oli Ereboksen ja Nyxin poika, Wikipedia paljastaa.

Aether.

Itse sähkömoottoripyöräkonsepti Aether on aika kulmikkaan näköinen kapistus, ja tuo mieleen Teslan Cybertruckin. Siinä on kaksi suurta ilman sisäänottoa kuljettajan jalkojen etupuolella, jotka ohjaavat ilmaa keraamisille suotimille. Nämä kykenevät suodattamaan mikropartikkeleita ja päästävät sitten puhdistuneen ilman lävitseen.

Tuloksena on sähkömoottoripyörä, joka ei pelkästään ole käytöltään hiilineutraali, vaan myös puhdistaa ilmaa.

Keraamiset ilmanpuhdistukseen käytetyt suotimet kaipaavat huoltoa, ja ne voi joko uusia, tai vaihtoehtoisesti pelkkä pesu riittää.

Ajatus ilman puhdistamisesta ajaessa ei ole täysin uusi. Suunnittelija Daan Roosegaarde demonstroi Kiinan Kekuskomitean kanssa toteuttamassaan Smog Free -hankkeessa polkupyörien etuosaan sijoitettuja suotimia, jotka puhdistivat ilmaa kuljettajan polkiessa ympäriinsä.

Aether.

Lin Yu Chengin konsepti rakentuu tälle visiolle, ja yhdistää huikean muotoilun ympäristöteknologisesti ajatellen tulevaisuuden visioon.

Vaikka Aether on konsepti, sen teknologia voitaisiin helposti ottaa käyttöön nykyisissä sähkömoottoripyörissä ja -polkupyörissä.

Designer: Lin Yu Cheng. Lähde: Yankodesign.

Teksti Erkki Mäki, kuvat Lin Yu Cheng.