Huhtikuusta lähtien motoristit voivat ainakin Yhdysvalloissa ostaa "H-D Certified" eli "Takuukunnostettu"-ohjelman alle nimettyjä Harrikoita jälleenmyyjiltä. Harleyn tavoitteena on saada lisää liikevaihtoa ja rohkaista moottoripyöräilijöitä hankkimaan uuden pyörän sekä astumaan H-D-brändin huomaan.

Harleyn pääjohtaja Jochen Zeitz esitteli uuden ohjelman viime kuun analyytikkotilaisuudessa todeten "markkinoissa on kaksi erillistä osaa: uusien ja käytettyjen pyörien markkina Ne molemmat edustavat mahdollisuuksia, jotka aiomme hyödyntää".

Harleyn myynti on laskenut jo kuusi vuotta peräjälkeen, ja viime vuosi kohteli ongelmineen sitä varsin rankalla kouralla. Samalla ovat laskeneet myös käytettyjen Harrikoiden hinnat. Koska käytetyt ovat olleet halpoja, niin se on vaikeuttanut myös uusien pyörien myyntiä. Varsinkin kun takanapäin ovat ne päivät, jolloin Harley-Davidsoneiden kysyntä oli niin kovaa, että uusien pyörien saatavuudessa oli ongelmia. Silloin käytetyt pyörätkin pystyttiin myymään hinnoilla, jotka olivat varsin lähellä uusien hintoja.

Zeitzin mukaan maanteillä liikkuu noin 3 miljoonaa käytettyä Harrikkaa (Yhdysvalloissa), joista miljoona on vähintään seitsemän vuotta vanhoja tai vanhempia. H-D haluaa keskittyä niihin käytettyihin, jotka ovat viisi vuotta vanhoja tai uudempia ja joilla on ajettu korkeintaan 40 000 kilometriä.

Zeitzin mukaan siinä kohtaa on markkinoiden sweet spot, joka tarjoaa parasta potentiaalia saada ostajat kiinnostumaan uusista moottoripyöristä tulevaisuudesta.

Samalla kun käytettyjen pyörien hinnat ovat olleet nousussa, Harley pyrkii tuomaan uusia asiakkaita myyjien luo tarjoamalla heille erilaisia optioita, mitä ostaa. Se on samalla ruohonjuuritason toimintaa, koska sitä pyörittävät kokonaan jälleenmyyjät.

"H-D Certified" -ohjelman alla myytävät pyörät tullaan tarkastamaan ammattimaisesti, todistetaan kunnossa oleviksi ja niille myönnetään 12 kuukauden rajoitettu takuu. Ne ovat myös Harleyn myyntirahoituksen piirissä.

Toimenpide myydä uudehkoja käytettyjä moottoripyöriä tällä tavalla tarkastettuina ja rajoitetun takuun piirissä on hyvin tuttu autoteollisuuden piiristä.

Erään Reutersin uutisen mukaan käytettyjä Harrikoita myytiin Yhdysvalloissa viime vuonna kolmen suhde yhteen.

Teksti Erkki Mäki, kuva Harley-Davidson