ACEM:in, eli eurooppalaisen moottoripyöräteollisuuden yhteenliittymän julkaisemassa tiedotteessa esitellään kuluttajia auttamaan tarkoitetut standardoidut merkinnät. Ne otettiin käyttöön osana EU:n vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevaa direktiiviä.

Merkinnät löytyvät sekä latausasemilta että myöskin uusista sähkömopedeista, -moottoripyöristä, -kolmipyöristä. 

Merkintä on yksinkertaisesti visuaalinen työkalu, jonka avulla kuluttajat voivat varmistaa valitsevansa ajoneuvollensa sopivan latausvaihtoehdon. Kuluttajien tarvitsee vain katsoa, että heidän ajoneuvossaan oleva symboli vastaa latausaseman symbolia.

Maantieajoneuvojen osalta merkinnät otetaan käyttöön uusissa sähköisesti ladattavissa ajoneuvoissa seuraavissa kategorioissa:

  • ▪ Mopedit, moottoripyörät, kolmipyörät ja nelipyörät,
  • ▪ henkilöautot,
  • ▪ kevyet hyötyajoneuvot,
  • ▪ raskaat hyötyajoneuvot,
  • ▪ linja-autot.
 
Kaikille sähköliitännöille muotona on säännöllinen vaakasuuntainen kuusikulmio. Sähköliitännän luokkaa osoittaa symboli. Symbolina toimii yksittäinen, normaaliin latinalaiseen kirjaimistoon sisältyvä kirjain.

Sähköliitäntöihin liittyvä väritys:

▪ ajoneuvon liittimessä ja latausaukossa valkoinen / hopeanvärinen symboli, jonka sisäpuolen tausta on musta ja ääriviiva valkoinen / hopeanvärinen,

▪ pistokkeessa ja pistorasiassa musta symboli, jonka sisäpuolen tausta on valkoinen / hopeanvärinen ja ääriviiva musta.

Eurooppalainen lainsäädäntö edellyttää merkintöjä ainoastaan uusiin ajoneuvoihin, jotka on tuotu markkinoille ensimmäistä kertaa tai rekisteröidään 20. maaliskuuta 2021 alkaen. Ajoneuvovalmistajat eivät suosittele merkintöjen lisäämistä mihinkään vanhempiin ajoneuvoihin.

Tunnisteet vaihtovirtalataukselle.

Tunnisteet vaihtovirtalataukselle.

Merkintöjä käytetään seuraavissa kohteissa:

▪ uusissa ajoneuvoissa ajoneuvon latauspisteen lähellä ja jokaisessa latauspistokkeessa,

▪ irrallisissa latauskaapeleissa,

▪ ajoneuvon käyttöohjeessa tai elektronisessa käsikirjassa,

▪ sähköajoneuvojen latausasemilla pistorasioiden lähellä tai ajoneuvon latauskaapelin säilytyspaikassa sekä

▪ tiedotuksessa ajoneuvoliikkeissä.

Uudet merkinnät otetaan käyttöön 27 Euroopan Unionin jäsenmaassa, ETA-maissa (Islanti, Liechtenstein ja Norja) sekä lisäksi Makedoniassa, Serbiassa, Sveitsissä ja Turkissa. 

Tunnisteet tasavirtalataukselle.

Tunnisteet tasavirtalataukselle.

Itse suomenkieliseen esitteeseen, jossa voit perehtyä tarkemmin aiheeseen, pääset tästä. Sen ovat laatineet ACEA, ACEM, ChargeUp Europe, CharIN ja EURELECTRIC, Euroopan ajoneuvovalmistajia (moottorikäyttöiset kaksipyöräiset, autot, pakettiautot ja raskaat ajoneuvot), latausinfrastruktuuria ja sähköteollisuutta edustavat organisaatiot. 

ACEMin sivuille pääset tästä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat ACEM