Onneksi venäläisen EX-Roadmedian Hamsterista tekemä video tuli viraaliksi, koska laite on todella mielenkiintoinen.

Hamsteri on t keksintö ja käsien työn tulosa. Laite on Jalopnikin mukaan venäjäksi nimeltään Хомяк, mikä kääntyy suomeksi sanalla "Hamsteri". Nimityksen syynä on paitsi laitteen ulkonäkö, myös sen sopeutumiskyky kaikenlaisiin maastoihin.

Hamsteri.

Hamsteri.

Pakko tunnustaa, että nimi istuu pienikokoiselle ja villin näköiselle laitteelle erinomaisesti. Se on enemmän minibiken kuin moottoripyörän kokoluokkaa. Paitsi että siinä on pyörien tilalla telaketju. Se on väline, jolla voit karauttaa tai mönkiä millaiseen maastopakopaikkaan tahansa haluat. Tai ainakin se näyttää siltä.

Hamsterin ohjaustanko on vain kiinnipitämistä ja kyydissäpysyttelyä sekä tietenkin kaasun käyttöä varten. Kuljettaja ohjaa laitetta siirtämällä painoaan haluttuun suuntaan. Wheelieiden teko on näköjään todella helppoa, tosin kulku on muutenkin vähän nyökkiväisen näköistä ainakin asvaltilla.

Hamsterin moottorina on kiinalainen yksisylinterinen skootterin nelitahtimoottori. Automaattivaihteiston jatkeena on ketju, joka pyörittää telaketjua liikuttavia hammasrattaita.

Eduard ja Hamsteri demonstroimassa.

Eduard ja Hamsteri demonstroimassa.

Laitteen huippunopeus on reilut 40 kilometriä tunnissa ja paino noin 85 kilogrammaa. Koska siitä puuttuu jousitus, vauhti maastossa tuskin kohoaa kovin suureksi.

Vakiovarusteina mukana tulee ajovalo, pieni 6 litran jerrykannu, tilaa työkaluille sekä 12 litran tilavuinen polttoainetankki. Parasta on kuitenkin pieni koko: se mahtuu henkilöauton tai ainakin farmarin tavaratilaan.

Valitettavasti laite ei ole massatuote, eli jos haluat sellaisen, joutunet rakentamaan sen itse.

Voit katsoa alla olevan videon myös täällä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat videolta.