Mikäli Energica kuulostaa vieraalta, mutta kuitenkin etäisesti tutulta moottoripyörävalmistajalta, se saattaa johtua siitä, että olet kuullut nimen sähkömoottoripyörien MM-sarjasta. Energica valmistaa kaikki FIM Enel MotoE World Cupissa käytettävät moottoripyörät.

Oheisella videolla pääjohtaja Livia Cevolini kertoo yrityksen kehittymisestä ja perinteistä. Se on perustettu 2009 ja sijaitsee Italian "Motor Valleyssä", saman tien varrella, mistä löytyvät mm. Valentino Rossi, Ducati ja Ferrari. Voit kuulla ylpeyden hänen äänessään, kun hän kertoo yhteydestä italialaiseen huippuosaamiseen ja traditioon.

Hauska yksityiskohta joka tapauksessa on, kun Cevolini kertoo, mitä tapahtui, kun Energican pyörällä ensi kertaa ajettiin radalla.

– Pyysimme vanhaa ystäväämme, maailmanmestari Roberto Locatellia kokeilemaan pyöräämme radalla. Se oli ensimmäinen kerta, kun Energicalla ylipäätään ajettiin radalla. Pyysimme Robertoa ajamaan vain kolme kierrosta, kun emme tienneet, mitä mahdollisia ongelmia ajossa voisi ilmetä. Mikään ei kuitenkaan saanut häntä lopettamaan ajamista, Livia Cevolini kertoo.

Kun Locatelli lopulta malttoi palata varikolle, hän kertoi, että pyörässä on jotain vialla: "Aina kun kallistin pyörää voimakkaasti kaarteessa, kuului jotain raapivaa ääntä. Ottaako kate silloin radan pintaan," Locatelli kyseli.

Vastauksen löydät videolta. Se on tekstitetty englanniksi ja on kaikkiaan kiinnostava puolustuspuhe sähkömoottoripyörien tulevaisuuden puolesta. Jos kuitenkin haluat oikaista, niin Locatellin osuus alkaa noin kohdasta 6.09.

Jos haluat tietää vastauksen, niin se on tässä: Energican väki luonnollisesti huolestui asiasta, ja tarkasti katteiden tilan. Osoittautui, että ne olivat virheettömässä kunnossa. Syyllinen olivat Locatellin polvipalat, joiden äänen, kun ne hankasivat kaarteissa radan pintaan, mies kuuli ensimmäistä kertaa eläissään. 

Voit katsoa videon myös täällä.

Teksti Erkki Mäki, kuva videolta.

Edit 23.4. klo 10.30: lisätty selitys, mistä ääni johtui.