Urallaan, joka on kestänyt yli neljännesvuosisadan, italialainen on piirtänyt historiaaan legenda, jolle on vaikea vetää vertaa tai ylittää, sekä radalla että sen ulkopuolella.

Valentino Rossi on syntynyt helmikuussa 1979, joten miehellä on ikää jo 42 vuotta.

Yhdeksän maailmanmestaruutta, 115 voittoa ja 235 podiumsijaa. Hän on samalla ainoa kilpaurheilija, joka on voittanut mestaruudet 125-, 250-, 500- ja MotoGP-luokissa. Joten varmaa on, että hänen nimensä säilyy ikuisesti historiankirjoissa.

Mutta lopulta hänen ainutlaatuinen karismansa, nopeutensa ja kisavoimansa  – sekä ripaus rock and roll'ia – ovat tehneet italialaisesta enemmän kuin kuljettajan. "Tohtorista" on tulllut ikoni.

Kisapaikalla, jossa Rossi otti ensimmäisen podium-paikkansa 1996, mies ilmoitti eilen, että vuosi 2021 on hänen 26 ja viimeinen kisakautensa GP-kisoissa. Mutta VR46 pysyy paddockilla, ja tulee mukaan omalla tiimillään ensi kautena. Ja mies tietysti pysyy moottoripyöräily- ja kilpaurheiluikonina.

Valentino Rossi tiedotustilaisuudessaan Styriassa.

Valentino Rossi tiedotustilaisuudessaan Styriassa.

Valentino Rossi:

"Kerroin tekeväni päätökseni ensi vuodesta kesätauon jälkeen, ja päätin lopettaa tämän kauden päättyessä. Valitettavasti tämä on viimeinen kausipuoliskoni MotoGP-kuljettajana. Ja se on vaikeaa, se on hyvin surullinen hetki, koska on vaikea sanoa sitä ääneen, ja tietää, että ensi vuonna en aja kilpaa moottoripyörillä. Olen tehnyt sitä luullakseni enemmän tai vähemmän yli 30 vuoden ajan! Ensi vuonna elämäni muuttuu. Mutta tämä on ollut hienoa, olen nauttinut siitä erittäin paljon, ja se on ollut pitkä, pitkä matka ja se on ollut todella hauskaa. Se on ollut 25, 26 vuotta maailmanmestaruusluokassa, joten se on ollut hienoa. Ja minulla on ollut todella unohtumattomia hetkiä kavereideni kanssa, ja heidän kanssaan, jotka ovat tehneet töitä minulle, joten minulla ei ole paljoa sanottavaa. Vain tämä.

Minulla oli erittäin pitkä ura ja onneksi voitin paljon kilpailuja, mutta minulla on joitain hetkiä ja voittoja, jotka ovat unohtumattomia. Puhdasta iloa. Asioita, joille nauroin viikon, ja 10 päivän jälkeen naureskelin edelleen, ihmettelin miksi, ja muistan kisan. Se on vaikeaa, kyllä. Vaikea päätös, mutta teidän täytyy ymmärtää. Lopulta urheilussa tulokset merkitsevät. Lopulta ajattelen, että tämä on oikea tie. Se on vaikeaa, koska minulla oli mahdollisuus ajaa tiimilleni MotoGP:ssä yhdessä veljeni kanssa, jota todella haluaisin tehdä. Mutta se on ok tällä tavalla, luulen... meillä on joka tapauksessa vielä puoli kautta jäljellä. Luulen, että tulee olemaan paljon vaikeampaa, kun saavumme viimeiseen kisaan, mutta nyt on vain kerrottava päätökseni kaikille. En voi valittaa urani tapahtumien osalta!"

Valentino Rossi. Yksi aikakausi loppuu, mutta toinen alkaa.

Valentino Rossi. Yksi aikakausi loppuu, mutta toinen alkaa.

Alla muutamia kuvia Rossin ikoniselta uralta.

Valentino Rossi.

Valentino Rossi.

Ei Rossinkaan ura pelkkää päivänpaistetta ollut. Maailmanmestaruudet ovat vuosilta 1997 (125 cc, Aprilia), 1999 (250 cc, Aprilia), 2001 (500 cc, Honda), 2002 ja 2003 (MotoGP, Honda), 2004, 2005, 2008 ja 2009 (MotoGP, Yamaha). Kymmenes maailmanmestaruus oli huulella vuosina 2014-2016, joina Rossi päätyi katkerasti kakkoseksi. 

Valentino Rossi.

Valentino Rossi.

Valentino Rossi.

Valentino Rossi.

Valentino Rossi.

Valentino Rossi.

Valentino Rossi. 9.

Valentino Rossi. Monesko maailmanmestaruus? Niin, joo, yhdeksäs!