Jo kokoontumispaikalla Hyllykallion ST1:llä oli nähtävissä, että tästä tulee iso tapahtuma, sillä huoltoaseman piha alkoi jäädä pieneksi ja tilaa auton tankkaajille ei paljoa ollut. Kokoontumispaikalta ajettiin pitkänä letkana Halkosaaren koululle Ylistaroon päin, mikä tietysti toi lisää goodwilliä asialle.

Huoltoasemalla oli tosissaan tunkua, kun motoristit kokoontuivat sinne.

Tapahtuman kokoonkutsujana toimi seinäjokelainen Tomi Ropponen. Hänen motiivinsa liittyi vuosi sitten aivosyöpään kuolleeseen tyttäreeseen.

Tapahtuman kokoonkutsuja Tomi Ropponen.

– Tyttäreni kuoli 12-vuotiaan aivosyöpään, mutta hän oli luonteeltaan hyvin iloinen ja sellainen, että muitten piti aina saada enemmän kuin hän. Siksi ajattelin, että tämä on sopiva tapa osoittaa kunniaa hänelle.

Ropponen luki Facebookista Motoristit koulukiusaamista vastaan -liikkeestä, jossa motoristit ajavat jonossa koululle puhumaan kiusaamisesta, sen seurauksista ja ehkäisemisestä.

Ropponen kysyi Halkosaaren koululta, jossa hänen tyttärensä Selina kävi koulua, olisivatko nämä kiinnostuneita, ja lupa heltisi.

– Selinan sairaus käsiteltiin hyvin Halkosaaren koulussa eikä häntä koskaan jätetty yksin, vaan kavereita oli aina iso rinki läsnä.

Erilaisuudesta huolimatta yhteishenki elää.

Seuraava askel olikin sitten ottaa yhteyttä Ari Santaharjuun ja Jorma Vuopioon, jotka ovat motoristien koulukiusaamista vastustavan liikkeen alullepanijoita.

Tuskin kukaan heistä uskoi, että lämmin, mutta pilvinen syyskuun päivä tuo niin paljon motoristeja, 233 pyöräkuntaa mukanaan Halkosaareen.

Halkosaaren koulun opettaja Miina Järvinen piti mahtavana, että tällainen motoristijoukko ilmestyi koulun pihamaalle.

– Harvoin näkee näin paljon moottoripyöriä yhdellä kertaa, mikä on lapsille tietysti erityisen tärkeää, ehkä aikuisillekin vähän, Järvinen hymyilee. – Erityisen hienoa on se, minkä asian puolesta he ovat liikkeellä.

Halkosaaren koulun opettaja Miina Järvisen mukaan oli hienoa, että motoristit tulivat koululle näin tärkeän asian vuoksi.

Halkosaren 90 oppilaan koululla ei kiusaaminen ole Järvisen mukaan ollut ongelma, vaan jos jotain on vähääkään ilmennyt, asiaan on puututtu välittömästi.

– Meillä on tosi hieno henki koulussa myös oppilaiden kesken, täällä on ilo olla.

Pyöriä oli paljon, kaikki eivät mahtuneet kuvaan.

Paikan päällä motoristit pantiin pihalla olleen katoksen alle, ja oppilaat siihen eteen kuulemaan koulukiusaamista vastustavaa sanomaa. Ari Santaharju kertoi, miksi näin iso joukko motoristeja oli liikenteessä ja myöskin siitä, miten vahva yhteisöhenki motoristien välillä on. Apua tarvitsevia autetaan, ja aina moikataan tien päällä kun tullaan vastaan. Motoristit eivät myöskään hyväksy minkäänlaista kiusaamista, ja sen nämä kovalla yhteishuudolla kertoivatkin oppilaille.

Lopuksi lapsilla oli mahdollisuus tutustua moottoripyöriin ja motoristeihin ja nousta pyörien kyytiin sekä kysellä asioista. Kyydin kokeilijoita riittikin mukavasti.

Santaharju oli tosi tyytyväinen tapahtumaan. 

– Uskon, että joka lapsella ja joka motoristilla on hyvä mieli tähän tapahtumaan osallistumisen jälkeen. 

Santaharju tekee liikuntakasvattajan työtä arjessaan, mikä olikin helppo uskoa hyvän ja mukaansatempaavan esiintymisen perusteella. Mies sai sekä koululaiset että motoristit temmattua mukaan vuoropuheluun.

Ari Santaharju sia itselleen komeat pohjalaisvillasukat, jotka lämmittivät myös miehen mieltä.

– Tämä liike perustettiin jo viime vuonna, ja se on levinnyt nopeasti. Ongelmana on vain se, että emme millään ehdi mukaan joka paikkaan. Tilaisuuksia on tänä vuonnakin ollut jo kymmeniä.

– Kyse on asenteiden muokkauksesta. Kun paljon pyöriä ja isoja karjuja ilmestyy pihaan, ja porukka seisoo puhujan takana, kuten täällä, niin eihän se voi olla vaikuttamatta, Santaharju pohtii.

Oheinen juttu julkaistiin Motouutiset.fi-moottoripyörälehdessä alunperin 8.9.2014. MKKV oli silloin vielä alkutaipaleellaan. 

Tarkkaavaisia kuulijoita.

 

Myöntiestä mielikuvaa koulukiusaamista vastaan.

Tarkkaavaisia kuulijoita osa 2.

Jorma Nyrhinen oli tullut yhdessä noin 20 muun Ilmajoen MC-kerhon edustajan kanssa hyvän asian vuoksi.

Vesa Takalan pyörä taisi olla päivän suosituin. Oliko syynä sivuvaunu vai hienot kypärät?

Vesa ja vakuuttavat kyytiläiset.

Onneksi myös soolopyörät kiinnostivat koululaisia.

Halkosaaren koulun entinen oppilas Julia Saarimäki kertoi aloittaneensa moottoripyöräilyn, koska on niin hurjapäinen.

Myös Julian mielestä yhteisöllisyys on moottoripyöräilyn parasta antia, ja siitä olisi koululaisilla opittavaa. Kaikki ovat kaikkien kavereita.