Kaikkiaan Espanjan taivaalla huristaa liikennevalvonnassa 39 droonia. Maa on käyttänyt drooneja liikennevalvontaan jo vuodesta 2018 lähtien, ja kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Droonit ovat osoittautuneet parhaaksi välineeksi mm. havaita puhelimen käyttö ajon aikana, turvavöiden käyttämättömyys sekä esimerkiksi liian pienet turvavälit pyöräilijöihin tai muihin tielläliikkujiin.

Droonien työskentelykorkeus on 120 metriä ja ne liikkuvat 1-2 kilometrin säteellä. Ne on varustettu HD-kameroilla ja voivat lentää kerralla 40 minuuttia, jolloin ne ohjataan tukiasemaan ja vaihdetaan akut. Operaation jälkeen drooni on heti valmis käytettäväksi uudelleen.

Yksi drooni tarvitsee ympärilleen kolmimiehisen tiimin, joista yksi lentää droonia, toinen ohjaa sen kameraa ja kolmas hoitaa pidättämisen tai sakottamisen.

Viime vuonna drooneja oli Espanjassa käytössä kaikkiaan 19, nyt niitä on 20 enemmän. Vuodesta 2018 sikäläinen Liikennevirasto on lentänyt niillä yli 500 tuntia, monitoroinut yli 55 000 ajoneuvoa ja havainnut yli 600 rikettä.

Tyypillisimpiä niistä ovat olleet turvavöiden käyttämättömyys tai lastenistuinten puuttuminen (15,9%), puhelimen käyttö ajon aikana (12.5%) ja piittaamattomuus turvavälistä pyöräilijöiden suhteen (4%).

Espanjan poliisilla on tällä hetkellä käytettävissään drooneja Madridissa (15 kpl),  Zaragozassa, Valladolidissa, Sevillassa, Malagassa ja Valenciassa (kussakin 2) sekä Cantabriassa, Asturiassa ja Extremadurassa (kaksi kussakin) ja Baleaareilla sekä Kanariansaarilla kolme kummassakin.

Suomessa poliisilla on Yle:n mukaan käytössä kymmeniä drooneja. Niitä on hyödynnetty eniten rikospaikkojen dokumentoinnissa, valvontahälytystehtävissä sekä lisäksi henkilöetsinnöissä.

Lähteet: Yle, Visordown, Espanjan sisäministeriö.