Arain edustajana vierailulla on johtaja Igman Stroeven. Oheinen video kertoo vierailusta Arain inspiraatiokeskuksessa (AIC, Arai Inspiration Centre).

AICin kunniataulu eli seinäntäydet kypäriä ja Jonathan Rea.

AICissa on testilaite, minkä avulla koulutetaan jälleenmyyjiä, valvojia ja ensihoitajia siitä, miten Arain kypärät toimivat ja miten ne suojaavat. Laite on demotarkoituksiin. Varsinaiset testit Arai ostaa ulkopuolisina palveluina virallisilta testikeskuksilta. Demolaite kuitenkin osoittaa, miten törmäys vaikuttaa Arain kypäriin sekä iskun absorboinnin että sen poisohjaamisen osalta.

Testit laboratoriossa tehdään 28 km/h nopeudella EU:n vaatimusten mukaan. Todelliset onnettomuusnopeudet voivat tietenkin olla moninkertaisia. Arain filosofian mukaan pelkkä iskunkestävyys ei riitä, vaan he tekevät kaikkensa, että kypärä ohjaisi iskusta mahdollisimman suuren osan muualle. 

– Jos nopeus kasvaa nelinkertaiseksi esimerkiksi 28 kilometristä tunnissa sataan kilometriin tunnissa, se iskun voima, mikä pitäisi kyetä absorboimaan, on 12-13 kertaa korkeampi. Se on uskomaton määrä energiaa.

Jonathan tutkimassa testilaitteessa 28 km/h törmäystestissä käytettyä kypärää.

– Voit joko keskittyä absorboimaan iskua tai mikä on vielä tärkeämpää on, miten voit estää iskun energiaa menemästä kypärään itseensä. Jos voit estää energian menemästä kypärään, sinun ei tarvitse absorboida sitä, Stroeven kertoo Arain filosofiasta.

Seuraavaksi Jonathan Realle tuodaan nähtäväksi kirjava kypärä, jota hän käytti World Superbiken aika-ajo-onnettomuudessa Imolassa 2013.

Jonathan Rea ja highsider World Superbike Hondalla 2013.

– Putosin pahasti päälleni, tämä on se kypärä, mutta olin täysin kunnossa. Kilpailin normaalisti seuraavana päivänä. Ajan huipputasolla ja kolaroin. Ei voi koskaan tietää, milloin kolaroit, etkä myöskään tiedä miten. Mutta ainakin tiedän, että olen parhaissa mahdollisissa käsissä, ja turvallisuus on pienin huolenaiheeni, kun starttaan kisaan.

Jonathan ja kypärä, joka suojasi häntä pahassa onnettomuudessa radalla.

Jonathan ja kypärä, joka suojasi häntä pahassa onnettomuudessa radalla.

Onnettomuuden jälkeisenä yönä Rea kertoi heränneensä omituiseen tunteeseen, ja kun hän heräsi hänen nykyisen vaimonsa, silloisen tyttöystävän, kasvot olivat vain muutaman sentin päässä hänen silmistään. – Mitä ihmettä teet, Rea kyseli. Vaimo vastasi, että "kun olit niin pahassa kolarissa ja vaikutti, ettet hengitä, niin tarkasti tilanteen". – Olen ihan kunnossa, mene nukkumaan, Rea nauroi vastanneensa.

AICin seinät ovat täynnä kolareissa olleita kypäriä, jotka tutkitaan tarkasti, kun ne päätyvät takaisin. Rea myhäilikin, että "olen toiminut testinukkena todella paljon, joten seiniltä voi löytää varmasti paljon minun käyttämiäni kypäröitä".

Voit katsoa videon myös Jonathan Rean Youtube-sivustolla täällä.