Eläinkolareissa onnettomuuden aiheuttajana on usein myös joku toinen tekijä, joten omalla ajokäyttäytymisellä voi vähentää riskiä joutua törmäykseen. Esimerkiksi kuljettajan väsymys tai keskittyminen muuhun kuin ajamiseen voivat luoda onnettomuustilanteen, joka olisi muuten voitu välttää. Riskejä lisäävät myös liian kova ajonopeus sekä liian lyhyet turvavälit.

Trafi haluaa myös muistuttaa, että hirvivaara-alueella ajaessa kannattaa tarkkailla tienvarsia ja pitää ajonopeus sekä -etäisyys sellaisena, että aikaa jarrutukselle on riittävästi. Tarkkaavainen kannattaa kuitenkin olla muillakin kuin erikseen merkityillä tienpätkillä.

Varoita kanssaliikkujia hirvihavainnosta valomerkillä

Mikäli näet hirven tienposkessa, vähennä nopeuttasi välittömästi jarruttamalla ja pidä ajoneuvosi mahdollisimman pitkään omalla kaistalla. Jos hirvi tulee tielle, yritä tehdä väistöliike sen takaa. Väistäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että hirviemon perässä saattaa kulkea hirven vasoja.

Trafin ohjeen mukaa silloin, kun näkee hirven tien reunassa, on syytä varoittaa muita tiellä liikkujia väläyttämällä etu- ja takavaloja. Toimituksen huom: mikään ei estä myöskään käyttämästä pyöräsi hätävilkkuja, jos siinä sellaiset on. Hätävilkut mielletään varmemmin hälytyssignaaleiksi kuin pelkkä valojen väläytys.

Itse onnettomuustilanteessa on syytä varoittaa muuta liikennettä. Lisäksi törmäämisestä tulee aina ilmoittaa viranomaisille, vaikka hirvi pakenisikin paikalta.

Onnettomuudessa loukkaantunutta eläintä ei saa lähestyä, vaikka se näyttäisikin kuolleelta. Loukkaantuneiden ihmisten ja eläinten väliin kannattaa kuitenkin ajaa ajoneuvo, esimerkiksi auto suojan vuoksi.