Tardigrade alias Karhukainen.

Tardigrade alias Karhukainen.

Vuoden 2020 alkupuolella Yhdysvaltain avaruushallinto NASA pyysi autonvalmistajia auttamaan sitä seuraavan kuukulkijan kehitystyössä. Se ei ole erityisesti kysellyt kuumoottoripyörän perään, mutta sellaisen saksalainen Hookie kuitenkin suunnitteli sille. Vielä ei ole tietoa, hyväksyykö NASA Hookien konseptin jatkokehitettävien joukkoon, ja nähdäänkö sellainen joku päivä Kuun pinnalla.

Laite on nimeltään Tardigrade, Karhukainen, ja konsepti tuodaan lokakuussa esille Petersenin automuseoon Yhdysvalloissa.

Kyseessä ei ole pelkkä mallinnus, vaan Tardigrade on todellinen, olemassaoleva konseptimoottoripyörä, joka on kehitetty kuuntutkimusta varten. Laitteen muotoilu on omintakeinen, sen istuin on todella ohut ja ohjaustanko on sijoitettu pyörän keskelle. Ohjausjärjestelmä on sähköinen ja ohjaus hoidetaan sovelluksen ja sähkömoottorin avulla. 

Pyörässä on putkirunko ja alumiininen akkukehikko sekä kaksi ilmatonta rengasta.

Hookien tavoitteena oli tehdä Tardigradesta niin realistinen kuin mahdollista. Lisäksi designin pitäisi olla modulaarinen, jotta sitä voidaan hyödyntää myös tulevissa tähtienvälisissä hankkeissa. Tardigrade on rakennettu kuljettamaan sekä ihmisiä että varusteita.

Tardigrade alias Karhukainen.

Tardigrade alias Karhukainen.

Tardigrade on 90 cm korkea ja 260 senttimetriä pitkä. Sen koko voimalinjan on toimittanut sähkömopoistaan tunnettu ruotsalainen Cake. Ajomatka latauksella on parhaimmillaan 110 kilometriä, ja maksimiajonopeus 15 km/h. Painoa Tardigradella on 134 kg, joten se painaa vain vähän enemmän kuin kevytmoottoripyörä.

Kuun 1/6 painovoimakentässä sen paino on vain reilut 22 kg.

Tardigraden takana ovat suunnittelija Andrew Fabishevsky ja Hookien pääjohtaja Nico Müller. Hookien sivuille pääset tästä. Oheisen videon voit katsoa myös täällä.

Karhukaisista vielä sen verran, että ne lienevät luomakunnan kestävimpiä olentoja. Ne ovat vain 0,5 - 1,5 millimetrin mittaisia, mutta kestävät päiväkausia -200° C pakkasen ja selviävät tuhatkertaisista räntgensäteilyannoksista ihmiseen verrattuna. Lisäksi ne kestävät mieletöntä painetta ja selviävät jopa 10 päivää avaruuden tyhjiössä. Karhukainen voi selvitä lähes 10 vuotta kuivuneessa tilassa, kertoo Iltalehti.