Euroopan moottoripyöräteollisuuden edunvalvoja ACEM on esittänyt huolensa muun teollisuuden ja mm. EU:n kanssa eurooppalaisen puolijohdevalmistuksen hiipumisesta, ja on jo herännyt keskustelua mm. sen lisäämisestä Euroopassa toimitus- ja huoltovarmuuden saavuttamiseksi.

Bosch muun muassa on jo päättänyt sijoittaa suuria summia puolijohdevalmistukseen ja kehitystyöhön maanosassamme.

Magnesiumpula on vähän kuin suolan ripottelemista mp-teollisuuden haavoille puolijohdepulassa. Sitä ei olisi tarvittu lisäämään valmistajien tuskaa. Magnesium-pulasta on niin ikään tulossa globaali ongelma, mutta se haittaa jo eurooppalaista moottoripyörävalmistusta.

Magnesiumin vähyys vaikuttaa valmistajien ja osahankkijoiden toimitusketjuihin.

Magnesium on kevein metalli, ja sitä käytetään monissa seoksissa yhdessä alumiinin kanssa parantamaan sen lujuus- ja keveysominaisuuksia.

Raportissa, jossa asiaa on selvennetty, kertoo Hindustan Times, on todettu, että magnesiumia käytetään erityisesti moottoripyöriin tarkoitetuissa korkealaatuisissa komponenteissa kuten vanteissa ja moottorin koteloissa. Pula raaka-aineesta häiritsee luonnollisesti valmistusta.

Kiina toimittaa 95 prosenttia Euroopassa käytettävästä magnesiumista, toimitukset ovat kuitenkin tarvetta pienemmät.

Kiinan äskettäin kärsimät tulvat ovat johtaneet enemmistön magnesiumsulattamoista sulkemiseen. Tämä on dramaattisesti vaikuttanut magnesiumin tuotantoon maassa. ACEM pelkää, että pula voi johtaa teollisuudenalan vammautumiseen, koska se kärsii jo nyt vakavasti puolijohdepulasta.

Magnesiumpula saattaa vaikuttaa myös Intian markkinoihin. Sellaiset brändit kuin Triumph, BMW ja Ducati tuovat sinne tuotteitaan Euroopasta, ja kun tuotanto alueella on vaarantunut, niin myös näiden pyörien tuonti saattaa kärsiä.

Myös autoalan valmistajat joutuvat kärsimään tulevasta magnesiumpulasta. Ne käyttävät magnesiumia autojen osissa ja myös alustan osissa. Asiantuntijat uskovat pulan johtavan siihen, että monia autotehtaita joudutaan jopa sulkemaan väliaikaisesti.

Aiheesta aiemmin:

Moottoripyörien ja autojen kuljettajaa avustavien järjestelmien kehittäjä ja valmistaja Bosch investoi rajusti puolijohdetuotantoon

Moottoripyörien myynti kasvanut Euroopassa yli pandemiaa edeltäneen tason