– Uusien moottoripyörien rekisteröinti nousi vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana koronaviruksen aiheuttamista tuotanto- ja kuljetuskapeikoista huolimatta, toteaa Suomen MP-kauppiaat ry:n puheenjohtaja Anu Åberg. Lisäksi moottoripyörien kysyntä on murroksessa: adventurepyörät ja pienikuutioiset pyörät kiinnostavat aiempaa enemmän.

Kaikkiaan Suomessa rekisteröitiin 3367 uutta moottoripyörää tammikuusta syyskuuhun ulottuneella jaksolla. Se on 1,2 % enemmän kuin 2020, jolloin pyöriä myytiin 3328 kappaletta.

Kymmenen eniten rekisteröityä moottoripyörämerkkiä 1-9 /2021.

Kymmenen eniten rekisteröityä moottoripyörämerkkiä 1-9 /2021.

– Myynti olisi todennäköisesti ollut suurempaa, mutta yleismaailmallinen puolijohde-, komponentti- ja varaosapula yhdistettynä rahtiongelmiin hidastivat myyntiä, Anu Åberg kertoo.

Toimitusongelmat todennäköisesti jatkuvat myös vuoden 2022 aikana, mikä tarkoittaa sitä, että jos on hankkimassa uutta pyörää, tilaus kannattaa jättää jo alkuvuodesta.

Kysynnän muutos heijastaa myös naismoottoripyöräilijöiden määrän kasvua

Myytyjen pyörien mallistossa näkyy muutos: seikkailu- eli adventurepyörien ja pienehköjen, 500-kuutioisten ja sitä pienempien moottoripyörien kysynnän kasvu.

– Kiinnostus seikkailupyöriin on globaali trendi, Åberg näkee. – Ja se tulee jatkumaan. 500-kuutioisten ja pienempien pyörien kysyntä taas heijastaa naismoottoripyöräilyn kasvua. Pyörän ergonomia ja sen käsiteltävyys ovat naisille tärkeämpää kuin sen koko tai teho.

15 myydyintä mp-mallia 1-9 / 2021.

15 myydyintä mp-mallia 1-9 / 2021.

– Jos pyörä tuntuu hankalalta käsitellä, niin ajaminen ei ole kivaa, ja harrastus voi jäädä siihen. Pyörää voi aina vaihtaa ja päivittää tarvittaessa isompikuutioiseen, jahka saa ajotuntumaa ensin aikaiseksi.

– Moottoripyörien suosiota selittävät varmasti seikkailullisuus ja sopivuus työmatkaliikkumiseen. Myös ympäristönäkökohdat puoltavat moottoripyörän käyttöä. Elinkaaren mittaiset kokonaisvaikutukset ovat huomattavasti pienemmät maailmassa, missä useimmiten ajetaan yksin työmatkoja ja muuta ajoa, hiilipäästöistä puhumattakaan, Åberg pohtii.

Mopomyynnin laskussa näkyy ympäristöstandardin muutos

Mopedien myynti puolestaan laski yli neljänneksen, 26,8%, edellisvuotisesta. Lasku johtuu suurelta osalta tarpeesta kilvittää Euro 4 -mallin mopot joulukuussa. Mopoja myytiin jaksolla kaikkiaan 3762 edellisvuoden 5284 kappaleeseen verrattuna.

Sähkömopojen markkinaosuus on vahvassa nousussa, nyt jo 11,1 % myydyistä mopoista on sähköisiä.

– Sähkömopoilu on sikäli erikoinen laji, että se on tuonut myös aikuiset mukaan mopoiluun. Uusille urbaaneille alueille saatetaan ostaa sähkömopo kauppakassiksi vähän niinkuin koko perheen käyttöön. Ikään kuin kakkosautoksi tai työmatka-ajokiksi, Åberg selventää.

Myydyimmät mopomerkit 1-9 /2021.

Myydyimmät mopomerkit 1-9 /2021.