- Imatranajo on koko Etelä-Karjalan suurin yleisötapahtuma. Kesäkuun lopulla 2019, jolloin kisat viimeksi päästiin järjestämään katsojamäärä oli yli 42 000 henkeä. Kahtena viime kesänä tätä huippusuosittua ratamoottorikilpailua ei ole koronapandemian takia voitu järjestää, joten odotukset yleisömäärien suhteen ovat tavallistakin korkeammat. On realistista ennakoida ensi kesänä 50 000 hengen kävijämäärän rikkoutuvan, kertoo Imatran Moottorikerhon puheenjohtaja Sami Backman.

Imatranajon vuosikymmeniä pitkät perinteet ja vaiherikas menneisyys näkyy kaikkialla. Erityisesti alan harrastajien keskuudessa Suomen itärajalla sijaitseva Imatran kaupunki tunnetaan lajin pyhättönä ympäri maailmaa. Kävijätutkimusten mukaan juuri kilpailun historia onkin yleisölle yksi merkittävimmistä syistä tulla paikan päälle vuosi toisensa perään.

- Juhlistamme ensi kesänä Imatranajon 60-vuotistaivalta, mutta haluamme myös kunnioittaa 50 vuotta sitten maailmanmestaruuden 250-kuutioisissa voittaneen ja Imatralla varmistaneen Jarno Saarisen muistoa. Kerromme muistoseremonioista myöhemmin lisää, Backman toteaa.

"Paroni" varmisti maailmanmestaruutensa Imatralla

Imatranajo 2022 on International Road Racing Championshipin (IRRC) eli kansainvälisen moottoripyörien katusarjan Suomen osakilpailu. Muut osakilpailut ajetaan Hollannissa 30.4. – 1.5., Belgiassa 23. – 24.7., Tsekeissä 13. – 14.8. ja Saksassa 17. – 18.9.2022.

Imatranajossa huipputehokkaat moottoripyörät kilpailevat sekä IRRC- että Open-luokkien Superbike ja Supersport-kilpailuissa noin viisi kilometriä pitkällä katuradalla Vuoksen rannalla. Imatranajon 2022 muut kilpailuluokat julkaistaan lähiaikoina.

Jarno-Saarinen 1971 Imatra, Pistetalonkurvi. Kuva: Holger Eklund.

Jarno-Saarinen 1971 Imatra, Pistetalonkurvi. Kuva: Holger Eklund.

Turkulainen ratamoottoripyöräilijä Jarno ”Paroni” Saarinen saavutti ensimmäisenä suomalaisena TT-pyörien 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972, viisikymmentä vuotta sitten. Maailmanmestaruus varmistui Imatralla ajetuissa GP-kisoissa. Samana vuonna Saarinen otti myös 350-kuutioisissa MM-hopeaa.

Ensi kesänä radalla nähtäneen myös JHC Ukkonen, Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) J. Hyneman Centerin rakentama sähkömoottoripyörä. Kyseessä on yhteistyö useiden eurooppalaisten yliopistojen kanssa, joilla on projektina rakentaa ja kehittää mahdollisimman tehokas, rata-ajoon tarkoitettu sähkömoottoripyörä. Nämä sähkömoottorin voimalla porhaltavat, yksilölliset katurataraketit nähdään Imatranajo-tapahtumassa kisaamassa.

Jamie Hyneman nimettiin 2017 LUT:n kunniatohtoriksi, ja 15.11.2021 työelämäprofessoriksi. Hän vieraili marraskuun puolivälissä Lappeenrannassa tutustumassa sähkömoottoripyörän kehitystyöhön.

Liput Imatranajoihin alkaen 30,00 euroa. Alle 18 v. ilmainen sisäänpääsy. www.lippu.fi ja www.nettilippu.fi. Vuosien 2020 ja 2021 Imatranajoon jo ostetut liput käyvät sellaisenaan vuoden 2022 Imatranajoon.

Imatranajo 2022 -tapahtuman yhteydessä järjestetään myös kaksipäiväinen Power Festival musiikkifestivaali. Sen tapahtumapaikka on luonnonkaunis ja viihtyisä Fortumin puistoalue Vuoksen rannalla kivenheiton päässä Imatranajon kilparadasta.