Suomessa varastettiin lokakuussa  11 tuliterää motocross- ja enduropyörää. Jo silloin tekotapa viittasi siihen, että asialla olivat ammattilaiset. Varkaat tiesivät tarkalleen, missä kamerat olivat, ja heistä jäi vain varjoja valvontavideolle.

Rekisteröimättömät motocross- ja enduropyörät vietiin liikkeen pihalla olevasta lukitusta aitauksesta leikkaamalla reikä aitaukseen.

Poliisin edustajan mukaan toimintatapa tämäntyyppisissä varkauksissa on yleensä sellainen, että kohde vakoillaan etukäteen, ja toiminta paikalla tapahtuu tarkan ennakkosuunnittelun mukaan hyvin nopeasti. Pyörät lastataan autoon, ja viedään sovittuun paikkaan, missä ne siirretään toisen auton kyytiin. Tämä jatkaa sitten nopeasti matkaa rajan yli.

Kirjoitimme varkaudesta jutun tuoreeltaan:

Vorot iskivät moottoripyöräliikkeeseen Kauhajoella – saaliina yksitoista uutta moottoripyörää

Viron poliisi iski

Poliisin keräämien tietojen mukaan varkauden takana olleet henkilöt halusivat kuljettaa ajoneuvot meren yli. Ennakkotietojen perusteella Viron poliisit tarkastivat sunnuntaina 12. joulukuuta suomalaiselta alukselta saapuneen liettualaisilla rekisterikilvillä varustetun pakettiauton, josta löytyi varastettuja ajoneuvoja.

Poliisi takavarikoi moottoripyörät ja pidätti pakettiauton kuljettajana toimineen 39-vuotiaan Liettuan kansalaisen.

Pohjoisen prefektuurin rajavartiolaitoksen päällikön Indrek Arun mukaan tämä on hyvä esimerkki siitä, miten erittäin hyvin naapureiden välinen yhteistyö toimii, kerrotaan Delfi-lehden artikkelissa.

- Vaihdamme tietoja toistemme kanssa päivittäin ja estämme siten kansainvälisten rikollisten suunnitelmien toteuttamisen. Viro ja Suomi jakavat yhteiset arvot, ja turvallisuus on molemmille maille erittäin tärkeää, minkä vuoksi rajat ylittävät rikolliset eivät voi toimia täällä esteettömästi.

Viron poliisi on myös vahvistanut rajanylitystarkastuksiaan EU:n ulkorajojen lisääntyneen muuttopaineen vuoksi. Pohjois-Viron satamissa lisäpartiot tarkastavat laivojen matkustajia ja avaavat tarvittaessa ajoneuvojen tavaratiloja. Kymmeniä poliisipartioita osallistuu lisätarkastuksiin päivittäin. Tavoitteena on estää kansainvälisiä rikollisia käyttämästä Viroa kauttakulkumaana. Osansa asiassa on operatiivisella yhteistyöllä naapurimaiden poliisin kanssa, Viron poliisista todetaan.

Loukko vahvistaa poliisin yhteydenoton

Loukkomotorsin toimitusjohtaja Juji Loukko vahvistaa, että varkautta tutkiva suomalainen poliisi on ollut häneen yhteydessä, ja kertonut, että pyörät ovat löytyneet.

– Vielä hän ei vahvistanut, että pyörät olisivat meidän, sillä poliisilla asia on vasta tutkinnassa. Mutta vahvastihan tuo siltä näyttää kuvienkin perusteella, että pyörät olisivat meidän, Juji Loukko pohtii.

– Mukava positiivinen uutinen poliisitoiminnasta. Ja samalla myös mp-alan sisällä: varkaus ei kannata, vaan siitä jää kiinni.

– Muutenkin on hienoa, että poliisi tekee tällaista rajat ylittävää yhteistyötä, Loukko päättää.