Daniel Sanders GasGas.

Daniel Sanders GasGas.

1. Kisapäivä, prologi 1A: Sanders kärjessä

Dakar Rally alkoi uudenvuodenpäivänä kaikkiaan 225 kilometrin mittaisella prologilla, johon kuului 19 kilometrin mittainen erikoiskoe. Kyse on tämän järjestyksessään 44:n Dakarin 1A-etapista, jonka lähtöviivalle asettui kaikkiaan 409 ajoneuvoa.

Australialainen GasGasin tehdastiimin Daniel Sanders nappasi osuuden voiton. Se oli samalla hänen ensimmäinen etappivoittonsa Dakarissa. Hondan tehdastiimin Pablo Quintanilla ajoi kakkoseksi vain minuutin jäljessä ja kolmanneksi kiri Yamahan tehdastiimin Ross Branch.

Sanders päätyi neljänneksi ensimmäisessä Dakarissaan vuosi sitten ja totesi ensimmäisen etappivoiton olevan "cooli juttu". 

Kisapäivä 1B: Sandersille toinen etappivoitto

Pablo Quintanilla, Honda. Kuva: Eric Varioglu DPPI.

Pablo Quintanilla, Honda. Kuva: Eric Varioglu DPPI.

Australialainen Daniel Sanders uusi prologin etappivoittonsa ensimmäisenä varsinaisena kisapäivänä.

Reitti kohosi aina 1500 metrin korkeuteen. Osa reitistä oli kivistä, mutta 85 % siitä oli hiekkaa ja neljä prosenttia dyynejä. Varsinaisen kilpareitin pituus oli kaikkiaan 333 kilometriä. 

Sääntömuutoksen myötä Sanders valitsi kisapäivän lähtöpaikakseen numeron 15, ja onnistui etenemään maaliin ensimmäisenä etapin vaikeasta navigoitavuudesta huolimatta. Australialainen oli 2 min 7 sek nopeampi kuin Pablo Quintanilla. Hondan chileläiskuljettaja oli edelleen toisena tämän päivän jälkeen. Kolmenneksi etapilla kiri KTM:n Matthias Walkner, joka samalla kipusi yleiskisan kolmanneksi.

Monelle tunnetulle kuljettajalle sattui etapilla pahoja missejä, ja aikaa kului. Näihin kuuluvat edellisen Dakarin Hondalla voittanut, nyttemmin KTM:n tehdastallissa ajava Kevin Benavides, Yamahan Andrew Short sekä Hondan tehdaskuljettajat Joan Barreda ja Ricky Brabec Husqvarnan tehdastallin Luciano Benevides'tä unohtamatta.

Benavides menetti osuudella 36 minuuttia ja Barreda 41 minuuttia sekä KTM:n Toby Price peräti 47 minuuttia. Nämä ovat jo sellaisia lukemia., jotka voivat vaikuttaa heikentävästi heidän mestaruushaaveisiinsa.

2. Kisapäivä: Koko paletti uusiksi?

2. Joan Barreda Honda. Kuva Eric Varioglu DPPI.

2. Joan Barreda Honda. Kuva Eric Varioglu DPPI.

Toisen kisapäivän kokonaismitta oli kaikkiaan 791 kilometriä, josta 338 kilometriä navigoinniltaan haasteellista erikoiskoetta. Reittiä jouduttiin myös muuttamaan rankkasateiden vuoksi.

Rankan päivän tuloksena Hondan Joan Barreda otti vuorostaan etappivoiton, joka oli jo hänen 28:nsa! Barreda tunnustetaan yleisesti erääksi kisan nopeimmista kuljettajista. Toistaiseksi hän ei ole yltänyt kokonaiskisan viidettä sijaa parempaan tulokseen sen jälkeen, kun osallistui ensi kerran Dakariin 2017.

2. Adrian van Beveren. Kuva F. Gooden DPPI.

2. Adrian van Beveren. Kuva F. Gooden DPPI.

GasGasin Sam Sunderland ajoi kakkoseksi ja siirtyi kokonaiskisan kärkeen. Kolmanneksi ajoi KTM:n Kevin Benavides. Neljänneksi ajoi Husqvarnan Skyler Howes ja viidenneksi KTM:n Toby Price.

Nuori australialainen kaksi edellistä etappivoittoa napannut Daniel Sanders oli vasta 28. ja putosi myös kokonaiskisassa sijalle seitsemän.

Dakarille tyypillistä on, että vaikka Barreda epäonnistui edellisenä päivänä rankasti, niin hyvä toinen kisapäivä nosti hänet kokonaiskisan kymmenennelle paikalle. 

2. Sam Sunderland GasGas. Kuva J. Delfosse DPPI.

2. Sam Sunderland GasGas. Kuva J. Delfosse DPPI.

Kokonaiskisan kakkosena toisen kisapäivän jälkeen oli Yamahan Adrian van Beveren ja kolmantena edelleen Matthias Walkner, KTM.

Sam Sunderland oli luonnollisesti tyytyväinen tilanteeseensa toisen kisapäivän jälkeen ja totesi "On aina mukavaa johtaa rallia". Samalla mies kuitenkin muistutti, että "edessä oleva matka on pitkä. Se ei merkitse tässä vaiheessa paljoakaan, koska tunnemme tämän kisan. Navigointi on niin konstikasta ja näyttää, että joka päivä etapin avaajat menettävät paljon aikaa."

3. Kisapäivä: etappivoitto ensi kertaa Herolle

3. Joaquim Rodrigues Hero. Kuva F. Gooden DPPI.

3. Joaquim Rodrigues Hero. Kuva F. Gooden DPPI.

Kolmannen kisapäivän erikoiskoetta lyhennettiin kovan sateen vuoksi sadalla kilometrillä. Kiertolenkillä Al Qaysumah'in ympäri matkan avausosa oli 214 km, erikoiskoe 255 kilometriä ja paluumatka 166 kilometriä pitkä. Matkalla oli runsaasti hiekkaa, joka kiitos sateen oli raskasta ja kantoi myös paremmin kuin tavallisesti. Reitille mahtui kuitenkin myös 30 kilometrin verran vaikeusluokan kaksi dyynejä, joita kilpailijoiden piti kiertää ja myös kiivetä.

Etapin voittoon kapusi intialaisen Heron kisatallissa ajava Joaquim Rodrigues. Se oli ensimmäinen Heron ja myöskin Rodriguesin saavuttama osakilpailuvoitto Dakarissa. Kakkoseksi eteni KTM:n Toby Price ja kolmanneksi KTM:n Mason Klein

3. Rui Goncalves Sherco. Kuva F. Le Floc DPPi

3. Rui Goncalves Sherco. Kuva F. Le Floc DPPi

Kisan johdossa on edelleen jaksolla 17. ajanut Sam Sunderland / KTM. Toisena listalla on Yamahan Adrien van Beveren ja kolmantena – edelleen – Matthias Walkner, KTM.

Kaksi vuotta sitten Rodriguesin tallitoveri Heron tehdastiimissä Paulo Gonçalves, menehtyi Dakarissa, mikä oli portugalilaiselle raskas kokemus. Hän kokikin ajaneensa voittoon Gonçalves rinnallaan.

Yleiskisan 10. parhaan lista on mielenkiintoinen. Yhden Heron lisäksi sillä on yksi Sherco, kuudentena ajava Lorenzo Santolino, ja vain yksi Honda. Sillä ajaa sijalla seitsemän Pablo Quintanilla.

4. Kisapäivä: Yllätykset jatkuivat

4. 128 Sandra Comez Husqvarna 450 rally replica. Kuva ASO Charly Lopez.

4. 128 Sandra Comez Husqvarna 450 rally replica. Kuva ASO Charly Lopez.

Neljännen kisapäivän myötä täyttyi kolmannes kisasta. Kyseessä oli koko tämänvuotisen Dakarin pisin erikoiskoe, 465 kilometriä. Päivän kisabriifissä todettiin, että kyseessä on näytelmä kolmessa näytöksessä. Ensimmäisellä 40 kilometrin mittaisella osalla on niin paljon tienhaaroja, että se aiheuttaa kilpailijoille päänsärkyä. Sitten alkaa dyynialue, ja päätösjakso on pelkkää enimmäkseen teknistä osuutta.

4. Onnellinen kuljettaja, kuva ASO Charly Lopez.

4. Onnellinen kuljettaja nelosetapin maalissa, kuva ASO Charly Lopez.

Hondan Joan Barreda otti 29:n etappivoittonsa pitkin osittain hyvin nopeaa, mutta vaikeasti navigoitavaa etappia. Barredan tiimikaveri Pablo Quintanilla ajoi toiseksi, ja sitten tuleekin pari yllätystä. Ranskalaisvalmistaja Shercon kuskiduo ajoi kolmanneksi ja neljänneksi. Kolmosena Rui Concalves ja nelosena Luciano Santolino. Viidenneksi kiri Husqvarnan Luciano Benavides.

Kokonaiskilpailussa GasGasin Sam Sunderland säilytti johtopaikkansa, ja johtaa kolmella minuutilla seuraavana olevaa KTM:n Matthias Walkneria. Kolmantena ajaa Yamahan Adrian van Beveren.

4. Matthias Walkner KTM. Kuva ASO Charly Lopez.

4. Matthias Walkner KTM. Kuva ASO Charly Lopez.

Barreda nousi kokonaiskisassa jo seitsemänneksi ja Quintanilla puolestaan kuudenneksi. Shercon Santolino on sijalla viisi ja GasGasin Sanders sijalla neljä.

Ensimmäisen ja kymmenennen välillä on eroa 25 minuuttia ja 12 sekuntia. Alla taulukot yleistilanteesta ja etapin tuloksista.

4. Neljännen etapin 12 parasta.

4. Neljännen etapin 12 parasta.

 

4. Kokonaiskisan 12 parasta neljännen etapin jälkeen.

4. Kokonaiskisan 12 parasta neljännen etapin jälkeen.