Viime vuonna koronatilanne piti kansan edelleen sellaisten harrastusten ja ajanviettotapojen parissa, joita voitiin harrastaa terveysturvallisesti.

­– Vuoden 2020 komeiden myyntilukujen jälkeen moottoroitujen kaksipyöräisten satulaan löysi vakiintuneen harrastajajoukon lisäksi myös viime vuonna uusia kuskeja, iloitsee Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Viime vuonna yli 256-kuutioisten moottoripyörien rekisteröinti kasvoi viisi prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Moottoripyörien ensirekisteröintimäärä pysyi käytännössä ennallaan: kun vuonna 2020 uusia pyöriä rekisteröitiin 3717 kappaletta, niin vuonna 2021 niitä rekisteröitiin 10 vähemmän, 3707 kappaletta.

Pienempikuutioisten moottoripyörien myyntiluvut kasvoivat eniten

Moottoripyörissä ja mopoissa nähtiin vuonna 2020 reippaita kasvulukuja, ja sama noususuhdanteinen kehitys jatkui myös vuonna 2021. Viime vuonna erityisesti ”harrastekokoisten” eli kokoluokan 256–755-kuutiosenttimetristen moottoripyörien rekisteröinti piristyi edellisvuoteen verrattuna. Tässä kokoluokassa myynti kasvoi vuonna 2021 16 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

– Myynnin kasvu johtuu osin siitä, että pienempiin kokoluokkiin on tullut viime vuosina tarjolle paljon uusia mielenkiintoisia pyörämalleja eri valmistajilta, Tuomisto sanoo.

Pienempiin kokoluokkiin kuuluvien moottoripyörien suosioon on vaikuttanut myös A2-ajokortin kasvava suosio. Ensimmäinen moottoripyörä ostetaan yleensä 256–755-kokoluokasta.

Suurten moottoripyörien kysyntä laski hieman

Viime vuonna suurten yli 755-kuutioisten moottoripyörien myynti laski neljä prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

– Vuonna 2020 suurten pyörien kysynnässä nähtiin suuri 28 prosentin harppaus, joten kappalemääriä ajatellen tämänkin vuoden myyntiluvut ovat edelleen hyvät, Tuomisto muistuttaa.

Tuomisto odottaa, että kuluvan vuoden myyntiluvut jatkavat vähintäänkin edellisten vuosien tasolla.

– Moottoripyöräily on mielenkiintoinen ja innostava harrastus, ja se sopii myös Suomessa arjen liikkumisvälineeksi suuren osan vuotta. Moottoripyörällä liikkuminen on vaivatonta sekä ympäristöystävällisempää kuin autoilu – erityisesti taajamanopeuksissa.