Motouutiset oli paikalla, kun Lahden Moottoripyörämuseolla paljastettiin Mister X, eli henkilö, joka on palkattu museolle töihin, siis töihin eikä keulakuvaksi. Toimenkuvaan kuuluu myös osallistuminen Lahden Mopomestan toimintaan.

Kyseessä ei ole kuka tahansa, vaan kuningaskotkaksi mainittu Janne Ahonen. Mies ei suuremmin esittelyjä kaipaa mäkiurheilupuolelta, mutta kannattaa muistaa, että hän on ansioitunut myös moottoriurheilun saralla, erityisesti kiihdytysajossa. Jannen taskussa onkin sekä Suomen että Pohjoismaiden mestaruuksia ja yksi Euroopan ennätys.

Mopoja ja moottoripyöriä Ahonen on harrastanut jo vuosikymmeniä, ja tämänhetkisenä kaksipyöräisenä ajoneuvona on Harrikka.

Noin vuosi sitten Lahden Moottoripyörämuseon primus motor, pääjohtaja ja ideoija Riku Routo kysyi puoli leikillään Jannea töihin. Sillä kertaa ei asia edennyt sen pidemmälle. Loppuvuodesta -21 ennen Jannen lähtöä työmatkalle Pekingiin asiaan palattiin vakavammin mielin. Työsopimus syntyi, ja työt alkoivat tämän viikon maanantaina Jannen palattua Pekingistä. Toisaalta – olihan siinä viikonloppu välissä aikaa toipua aikaerosta.

Ahonen kertoi olevansa kokopäivätoimisesti museolla töissä ja tekevänsä kaikkea mahdollista hankkeiden kehittämisestä käytännön näyttelyjen rakentamiseen. Janne osallistuu myös tulevan Mopomestan toimintaan.

Perusteilla on Lahden Mopomesta, mutta miksi?

Riku Routo ja Lahden Moottoripyörämuseo ovat perustamassa Lahteen Mopomestaa. Taustalla on se, että asian puuhahenkilöillä on vakava huoli nuorista, varsinkin heistä, jotka ovat vaarassa syrjäytyä.

Riku Motorilla oli aikoinaan Crossikoulu, josta jäi hyvät fiilikset toimia nuorten kanssa. Mopomesta on suora jatkumo tuolle Crossikoululle, ajamisen sijasta vain keskitytään tekniikkaan; pyörien huoltoon ja korjaamiseen.

Mopomestan ajatuksena on tarjota nuorille paikka, missä voi opetella kädentaitoja opastetusti. Opittujen taitojen kautta on myös mahdollisuus työllistyä, sillä osaavista mekaanikoista on huutava pula.

Mukaan toimintaan on lupautunut mukava määrä kädentaitojen opettajia. Ilman heitä toimintaa ei olisi mahdollista käynnistää saati ylläpitää.

Mopomesta tulee sijaitsemaan Moottoripyörämuseon kanssa samalla alueella.

Toiminta on tarkoitus käynnistää vuoden -22 syksyllä. Ennen sitä jalkaudutaan kouluihin kertomaan nuorille Mopomestasta ja sen toiminnasta.

Jos Mopomestan konsepti osoittautuu toimivaksi, on sitä tarkoitus viedä myös muihin kaupunkeihin.