Olemme jo aiemminkin edustaneet linjaa, jossa moottoripyöräilykauden aloittamisesta pitäisi kaikkein vahvimmin muistuttaa autoilijoita, koska heidän toimintansa on motoristien kannalta hyvin riskialtista.

Onnettomuustietoinstituutin tilastojen mukaan vain 20 % moottoripyöräilijöiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu törmäyksessä toisen ajoneuvon kanssa siten, että aiheuttajana on se toinen ajoneuvo. Mutta sekin on liikaa.

On aivan inhimillistä, että autoilijat talven aikana unohtavat moottoripyörien olemassaolon: mikä ei ole näkyvissä, ei ole mielessä. Silloin riski siitä, ettei kevään ensi viikkojen aikana huomaa takaa ohi pyrkivää, tai suoraan edestä tulevaa moottoripyöräilijää on suurimmillaan.

Perinteisesti näkyvin kampanjointi meillä on osoitettu motoristeille, joiden pitäisi kiinnittää huomiota omaan näkyvyyteensä, mutta kun se tarjoaa vain rajallisen määrän mahdollisuuksia, vaikka olisimme pukeutuneet miten räikeästi tahansa ja käyttäisimme – kuten käytämmekin – ajovaloja ajaessamme.

Sen vuoksi on toimituksen mielestä tärkeää, että kevään kampanjointi kohdistuisi autoilijoihin. Tosin emme äkkiseltään muista sellaista kampanjaa kotimaassa nähneemme. Jos joku onkin joskus lähettänyt aiheesta ujon ja vähän anteeksipyytävän tiedotteen, emme myöskään muista sen herättäneen televisiokanavilla tai valtalehdissä mitään hirvittäviä revittelyjä. Kuten olisi pitänyt.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on ottanut kantaa asiaan antaen sille samalla suurimman mahdollisen painoarvon: presidentinkanslia on noteerannut toukokuun moottoripyöräilyn turvallisuustietoisuuden kuukaudeksi, ja todennut, että autoilijoiden tulisi silloin muistaa, että motoristit palaavat liikenteeseen.

"Hallintoni on sitoutunut varmistamaan jokaisen moottoripyörällä ajavan ja kaikkien maassamme matkaavien turvallisuuden", Biden kirjoitti 1.5. päivätyssä kirjeessään. Samalla hän muistutti henkilökohtaisten suojavarusteiden merkityksestä moottoripyöräilijöille, liikennesääntöjen noudattamisesta, ajamisesta selvin päin ja huumeitta sekä autoilijoille turvallisesta ajamisesta, moottoripyöräiljöiden huomoimisesta sekä tien jakamisesta.

"Moottoripyörä tarjoaa vapautta, virkistymistä ja mahdollisuutta tutkia maatamme rannikolta rannikolle. Kaikilla meillä, jotka matkustamme pitkin Amerikan teitä, on tärkeä rooli turvallisen moottoripyörälläajoympäristön varmistamisessa", presidentti vahvisti.

Amerikkalaisen moottoripyöräilyn turvallisuuteen erikoistunut Motorcycle Safety Foundation (MSF) kiitti Bidenia näistä sanoista ja siitä, että tämä yhdessä Liikenneministeriön kanssa auttaa parantamaan tietoisuutta moottoripyöräilystä ja moottoripyöräilyn turvallisuudesta.

MSF on tehnyt määrätietoista työtä yhdessä Liikenneministeriön ja Bidenin hallinnon kanssa tuodakseen moottoripyöräilyyn liittyviä asioita tietoisuuteen. Samalla Bidenin hallinto on sitoutunut priorisoimaan liikennekuolemien vähentämisen tavoitteekseen ja kouluttamaan autoilijoita.

Ehkäpä suomalaistenkin moottoripyöräilyn edunvalvojien pitäisi pyrkiä keskustelemaan suoraan presidentti Niinistön kanssa uusien urien avaamiseksi? Kun muuten ei oikein tunnu mitään tapahtuvan?