Vesterinen, 19, tiesi, mihin oli lähdössä, kun motocrossin SM-kausi 2022 starttasi sunnuntaina. Alla oli vain noin 12 tuntia ajoharjoittelua, kun tavallisesti niitä on tässä vaiheessa kautta jo likimain 80. Normaalisti Vesterinen on harjoitellut talvikaudella ulkomailla ja ajanut kilpailujakin ennen kotimaan koitoksia, mutta kuluvana vuotena Team Motopalvelun kuljettaja palvelee isänmaata ja motocrossissa pääpanokset on laitettu ensi kauden Euroopan mestaruussarjaan.

Uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden viime vuonna voittanut Vesterinen oli MX2-luokan sunnuntaisissa SM-erissä kuudes ja kymmenes, mikä tiesi päivän yhteistuloksissa kahdeksatta sijaa.

- Lähdin kisaan ihan eri asenteella kuin aiempina vuosina, koska olen ollut intissä tammikuusta lähtien ja koska ajotreenit ovat jääneet todella vähiin. Pidin myös syksystä lähtien ensimmäistä kertaa useiden kuukausien ajotauon, Vesterinen pohjustaa.

- Kuvittelin silti ennen kisaa, että voin voittaa. Kun asiaa ajattelee järkevästi, eihän se ollut mahdollista. Kisassa sen huomasi, millä valmistautumisella olin liikkeellä. Voittamisen tahto tulee kuitenkin automaattisesti.

Vuosi sitten Vesterinen avasi SM-kautensa niin ikään Karkkilassa eräsijoilla viisi ja kaksi. Kauden aikana hän voitti seitsemän erää, kun niitä ajettiin yhteensä 17. Viime vuoden ”erikoisuus” oli se, että SM-osakilpailuissa järjestettiin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta luokkakohtaisten erien lisäksi MX2- ja MX1-luokkien yhteinen superfinaali. Myös tänä vuonna ajetaan kuusi SM-osakilpailua, mutta superfinaaleja ei järjestetä.

- Olihan se ajoni nyt kauheaa. Ei tuntunut hyvältä, kunto oli huono ja ajo kankeaa. Lähdöt menivät silti ok ja jonkinlaisia sijoituksia tuli. Ei ajamisessani ollut mitään sen ihmeellisempää, mutta pitäisi vain olla treenannut enemmän. Kyllä minä sen tiedän ja tiesin, aika-ajossa kuudenneksi nopeimman kierrosajan kellottanut Vesterinen kuvailee.

- Otin tämän tuloksen kuitenkin rennommin kuin normaalisti. Jos olisin ennen ajanut tällä tavalla ja tämänlaisia sijoituksia, olisin ollut ihan maissa. Polte ajamiseen on kova, vaikka sijoitukset olivat mitä olivat ja treenaaminen on intin takia hankalaa.

Puolustusvoimat määrittelee tahdin

Motocrossin SM-kausi jatkuu Siilinjärven mäkisellä hiekkaradalla sunnuntaina 19. kesäkuuta. Varusmiespalveluksessa Vekaranjärvellä on viime kuukausina ollut tapana viettää viikonloppuja vapaalla, ja ne ovat Vesterisen kohdalla ainoat mahdollisuudet ajoharjoitteluun. Arkipäivisin treeneihin ei pääse.

- Ajoa pitäisi saada alle paljon enemmän. Jos pääsisin edes 20 tuntiin ennen Siilinjärveä. Tässä on kuitenkin aikaa vain kolme viikonloppua, joista olen intissä kiinni ainakin yhden. Täytyy edes koittaa käydä lenkillä kuntoilun vuoksi, valmiusyksikön jääkäri Vesterinen pohtii.

MX2-luokan SM-avauksen Karkkilassa voitti Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio. Toinen oli enduron MM-sarjasta pitkästä aikaa motocrossin pariin piipahtanut, Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen. Kolmanneksi eniten pisteitä keräsi hallitseva SM-hopeamitalisti, Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen.

- Sampo ja Kimi (ensimmäisen erän voittanut ja toisen keskeyttänyt, Sipoon Moottorikerhon Koskinen) ajoivat kovaa. Muista en oikein osaa sanoa, kun tuli keskityttyä omaan kisaamiseeni.

MX1-luokan SM-osakilpailun voitti Tampereen Motocrossin Jere Haavisto. Alle 18-vuotiaiden kuljettajien MX125-luokan SM-avauksen ykkönen oli Turun Moottorikerhon Aaro Menna.

Sunnuntain SM-päivän suora lähetys on katsottavissa MJP Eventsin YouTube-kanavalla täällä.

Tulokset

SM-motocross, osakilpailu 1/6, Karkkila, su 22.5.2022

MX2, yhteistulos:
1. Sampo Rainio HeMK Honda 47 pistettä
2. Roni Kytönen JSMK Honda 42p.
3. Mauno Nieminen OriMK Husqvarna 38p.
4. Miro Varjonen TMK Husqvarna 28p.
5. Kaarel Tilk Suomi Husqvarna 27p.
...8. Matias Vesterinen IMK KTM 26p.

Kaikki tulokset täältä ja sarjataulukot täältä.