Suuri koeajokiertue huipentui Helsingin Messukeskukseen perjantaina 3.6. Samana päivänä oli myös valtakunnallinen Prätkällä töihin -tapahtuma, jota Motouutiset muisti perinteisellä valokuvakisalla. Sen voittajat löydät täältä: 

Motouutisten Prätkällä Töihin -kuvakisan voittajat selvillä

Niko Kantola.

Niko Kantola.

Messukeskuksessa järjestettiin koeajokiertueen tiedotustilaisuus, jossa Niko Kantola otti järjestäjän puolesta kantaa tapahtuneeseen.

– Koeajokiertue järjestettiin ensimmäistä kertaa neljällä paikkakunnalla. Jyväskylä oli nyt lisää viimekertaiseen verrattuna. Tilausta koeajokiertueelle on, sillä iso määrä eri merkkejä ja pyöriä kerää myös kiinnostuneita koeajajia.

– Tarkkoja määriä on vaikea sanoa, mutta sateisesta päivästä huolimatta Jyväskylässä oli kävijöitä noin 200 ja Turussa ja Tampereella molemmissa noin 500, Niko Kantola kertoi. – Säät tietysti ovat, mitä ovat, niille ei voi mitään. Jyväskylässä tosiaan satoi vettä, mutta paikka missä olimme oli hieno ja ihmiset olivat kiinnostuneita.

– Kiertue on mennyt hyvin, toivottavasti tännekin tulee tänään satakunta pyörää koeajettavaksi. Eniten kai tarjontaa oli Tampereelle, jossa oli 101 pyörää kokeiltavana.

Toimialalla menee hyvin

KTM Nordicin kehityspäällikkö Jarkko Tuomisto otti seuraavana puheenvuoron Teknisen kaupan Moottoripyöräjaoksen puheenjohtajana.

– Toimialalla menee tällä hetkellä hyvin. Toukokuun alustavien lukemien mukaan – joita tarkastetaan vielä – uusien moottoripyörien rekisteröinti on kasvanut viime vuodesta kymmenkunta prosenttia.

– Eniten kasvua on ollut 500-kuutiosenttimetristen luokan molemmin puolin. Se kertoo siitä, että mukaan on tullut uusia nuoria aikuisia, paljon naismotoristeja ja samalla pitkän linjan motoristit ovat löytäneet uutta kulmaa harrastukseensa pienemmistä pyöristä.

KTM Nordicin kehityspäällikkö ja Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaoksen puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

KTM Nordicin kehityspäällikkö ja Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaoksen puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

– Lisäksi kevarisegmentissä on pitkästä aikaa kasvua, ja moottoripyörät kiinnostavat nuoria entistä enemmän. Eli eivät pelkästään myyntiluvut ole myönteisiä, vaan moottoripyöriä näkyy taas elokuvissa, Emma-gaalassa ja muotivideoilla, Tuomisto iloitsee.

– Adventurepyörät ovat myös oma lukunsa, niitä on paljon tarjolla ja eri kokoisia eri valmistajilta. Ne sopivat Suomeen, ovat monikäyttöisiä laitteita, ja kun meillä on yhtä lailla upeita maastoja ja loputtomasti hiekkatietä, niin niistä on tullut nousussa oleva ilmiö. Monet moottoripyöräilijät myös haluavat laajentaa harrastustaan hankkimalla useammanlaisia moottoripyöriä.

– Pandemia-aikana, kun ei koettu kilpailua muiden tapahtumien kanssa, moottoripyörät mahdollistivat rajoitusvapaan toiminnan ja liikkumisen.

– Tänä vuonna suuri kysymys kohdistuu saatavuuteen, mikä on autopuolella ollut vahvasti esillä. Samanlainen komponenttipula ja logistiikkaongelmat koskevat myös moottoripyöräpuolta. Valmistajakohtaisesti saatavuudessa on isoja eroja. Eurooppalaisilla valmistajilla on omat tilanteensa.

– Haastetta on lisännyt se, että moottoripyöräilyn suosion kasvu ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, vaan kysyntä on kasvanut globaalisti, ja se tarkoittaa sitä, että jotkut mallit saattavat olla kiven alla.

– Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin hyvä. Prätkiä on kaupoissa, ja jokaiselle niitä löytyy. Suomessa on myös iso kanta käytettyjä moottoripyöriä, joita kaivataan kaupan lattialle.

Tuomisto iloitsi erityisesti alan yhteisöllisyydestä.

– Se tarkoittaa sitä, että alan sisällä on maahantuojien välistä yhteistoimintaa ja saamme paljon merkkejä ja malleja koeajettavaksi.

– Tänäänhän on myös Prätkällä töihin päivä. Haaste on monipuolinen ja sopii kaikille. Kun menee prätkällä töihin, niin liikenne hoituu aamupäivällä sujuvasti, ja iltapäivällä kotiinpaluumatkalla luvassa onkin seikkailu, Tuomisto myhäilee.

Riku Rönnholm (kuvassa vasemmalla) vastaanottamassa Vuoden mp-teko -tunnustusta Niko Kantolalta.

Riku Rönnholm (kuvassa vasemmalla) vastaanottamassa Vuoden mp-teko -tunnustusta Niko Kantolalta.

Kymiring – vuoden Mp-teko

Niko Kantola palasi vielä tammi-helmikuun taitteen peruuntuneisiin Mp-messuihin. 

– Se on toimialan isoin tapahtuma, joka kerää 60 000 henkilöä paikalle. Vaikka jouduimme perumaan sen, niin tästä lähtien aina mp-messujen yhteydessä jaetaan vuoden Mp-teko -tunnustus.

Esiraati valitsee kolme asiaa tai tekijää, joiden parista lopullinen valinta tehdään. Motoristit äänestävät niistä voittajan.

MP-toimialan edustajat olivat valinneet äänestykseen kolme merkittävää vuoden 2021 moottoripyörätekoa. Ehdokkaat olivat KymiRing, Aki Motorsport -tallin perustaja Aki Ajo ja Flat track -sarjan kultamitalisti Lasse Kurvinen. Suosikkia pystyi äänestämään MP-messujen verkkosivuilla.

– Tämän vuoden voittajaksi vuoden Mp-tekona nousi Kymiringin rata, Kantola kertoi.

Palkinnon vastaanotti Kymiringin toimitusjohtaja Riku Rönnholm.

– Olemme yllättyneitä, mutta tosi iloisia. Viime viikolla MotoGP-kisan osalta otimme takapakkia, kun Dorna torppasi kisan turvallisuuden takia, mutta toisaalta normaali ratatoiminta jatkuu. Elokuussa radalla järjestetään Motocrossin MM-osakilpailu, kertoi Rönnholm.

Toim. huom: pahoittelemme jutun viivästymistä. Johtuu toimittajan sairastumisesta välillä. Onneksi ei koronaa.

Aiheesta aiemmin:

Prätkällä töihin -päivä 3.6 muistuttaa harrastuksen monipuolisuudesta – päivän kummina toimii Janni Hussi

Prätkällä töihin -kuvagalleria 2022 osa 1 löytyy täältä; päivitetty klo 21.22.

Prätkällä töihin -kuvagalleria 2022: osa 2, päivitetty maanantaina 6.6. klo 9.18