Urheilun monilajitapahtuma SM-viikko kokoaa 28 eri lajin maamme huiput mittelemään menestyksestä Saloon. Kavilannummella on tarjolla huikea moottoriurheilupäivä perjantaina, kun motocrossissa ajetaan SM Speedcrossin merkeissä ja trialin ajotaituruutta mitataan X-trialissa. Yleisölle tapahtuma on ilmainen ja finaalit on mahdollista katsoa myös Ylen kanavilla.

SM Speedcrossin MX Open -pääluokassa  nähdään kova kattaus kuljettajia suomalaisen motocrossin eturivistä. Tampereen Motocrossin Jere Haavisto on ollut pitelemätön MX1-luokan Suomen mestaruussarjassa tällä kaudella, mutta häntä Saloon haastamaan lähtevät muun muassa SM-sarjassa toisena oleva, Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen ja vitospaikan, Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissinen. Mukana nähdään myös MX2-luokan SM-sarjan kärkiseitsikosta viisi kuljettajaa piikkipaikalla olevan, Orimattilan Moottorikerhon Mauno Niemisen johdolla. Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi, Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen, Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio ja Turun Moottorikerhon Miro Varjonen mielivät mukaan palkintosijojen kamppailuun.

- Luvassa on hieno ja intensiivinen kisapäivä. Ajetaan perinteisestä SM-sarjasta poikkeavalla kaavalla ja kilpailussa ovat mukana lähes kaikki maamme kärkikuljettajat. Sääennuste lupaa helteistä keliä, mikä varmasti sopii yleisölle, motocrossin lajipäällikkö Jussi Sajo ennakoi.

Toisena luokkana SM Speedcrossissa on alle 18-vuotiaiden tulevaisuudenlupausten MX125. Tilastojen valossa kovimpana suosikkina starttiviivalla nähdään kyseisen 125-kuutioisten pyörien luokan Suomen mestaruussarjaa johtava, Turun Moottorikerhon Aaro Menna. Myös SM-sarjassa toisena oleva, Vantaan Moottorikerhon Santeri Oinonen on mukana. Voittotaistoon löytyy useita muitakin nimiä.

Kilpailun isäntäseura Salon Moottorikerhoa MX Open -luokassa edustavat Olli-Pekka Hörkkö ja Leevi Jalonen sekä MX125-luokassa Jasper Laine.

Perinteisestä motocrossista poiketen SM Speedcrossissa kilpaillaan lyhennetyllä radalla ja tiiviin aikataulun mukaisesti. Harjoitukset käynnistyvät kello 12:20 ja kilpailuerät kello 15:00. Kilpailueriä voi seurata myös suorana lähetyksenä Ylen kanavilla (Yle TV2, Yle Areena) kello 15:00-17:00.

Pyörän hallinta puntarissa X-trialissa

Moottoripyörän taiturimaista ajotekniikkaa mittaavassa X-trialissa kilpaillaan SM-viikolla kolmessa luokassa. TR3- ja TR5-luokkien osalta kyseessä on Suomen Cup, kun TR1-luokassa väännetään Suomen mestaruudesta.

TR1:ssä ovat mukana koko tämän kauden perinteisen trialin SM-sarjan kärkikuusikko: Hämeen Moottorikerhon Jussi Haapanen ja Timo Myöhänen sekä Espoon Moottorikerhon Niko Nurmio, Anton Parkkonen ja Max Parkkonen sekä MP-taidon Arttu Sämpi. Lisäksi Hämeen Moottorikerhon Samuel Jääskeläinen ja Mäntän Seudun Moottorikerhon Jere Karjalainen hakevat menestystä.

X-trialissa kilpaillaan usealla ajojaksolla pudotuspelityylisesti siten, että finaaliin selviytyy neljä parasta kuljettajaa. Kilpailun tunnelma tiivistyy myös sitä kautta, että jaksot vaikeutuvat finaalia kohti mentäessä.

- On loistavaa, että saimme jokaiseen luokkaan kahdeksan kuskia. Se on hyvä määrä ja takaa kunnon kilpailemisen. Saamme lisäksi tehtyä vaativia jaksoja, joten todennäköisesti kuskien välille tulee eroja ja ajotaito todellakin ratkaisee voittajan, X-trialin kilpailunjohtaja Veijo Matinaho kertoo.

X-trial käynnistyy perjantaiaamuna kello 10:00. TR3- ja TR5-luokkien finaali on luvassa kello 15:00-16:00. TR1-luokan finaali ajetaan kello 18:00-19:00, jolloin sitä voi seurata myös Yle TV2 -kanavan kautta.

Samaisella Kavilannummen alueella ajetaan pienoisautoilun, eli ”radio-ohjattavien” SM-kilpailu perjantaina.

Moottoriurheilun nälkää pääsee tyydyttämään Kavilannummella myös SM-viikon ulkopuolella lauantaina ja sunnuntaina, jolloin radalla ajetaan kansallisen motocrossin MX-liigan osakilpailun merkeissä.

Kilpailualue sijaitsee osoitteessa Kavilannummentie 150, Salo.

SM-viikon ohjelma: sm-viikko.fi/salo/ohjelma

Lähtöluettelot: motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents