Motocross oli ensi kertaa mukana SM-viikolla, kun trial kuuluu jo vakio-ohjelmistoon. Salon Kavilannummen moottoriurheilualueella järjestetyssä tapahtumassa motocrossia ajettiin Speedcross-nimellä ja trialia X-trialina SM-viikon teemaan ja Ylen lähetyksiin sopivan formaatin mukaisesti.

Speedcrossin pääluokan (MX Open) Suomen mestaruuden vei Tampereen Motocrossin Jere Haavisto, joka johtaa myös perinteisen motocrossin MX1-luokan SM-sarjaa. Runsaasti kansainvälistäkin kilpailukokemusta omaavalle Haavistolle SM-kulta oli toinen henkilökohtainen.

- Kyllä tämänlainenkin Suomen mestaruus kelpaa totta kai. On aina hienoa voittaa SM, Haavisto kommentoi iloisena yhden kilpailun perusteella ratkaistua Speedcrossin herruutta.

SM-hopeaa nappasi Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio ja -pronssia Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen. Kumpikin on tottunut menestymään kotimaisissa kilpasarjoissa.

- Tämä oli hauska kisa. Virheisiin ei ollut varaa, koska erät ja rata olivat tavallista lyhyempiä. Radalla oli vaikea ohittaa, koska se oli hellekelin takia tosi kuiva ja yksilinjainen. Olin alkuerän startissa kolmas, mutta nousin voittoon. Finaalin alussa ajoin toisena Rainion perässä, kunnes hän teki virheen ja pääsin kärkeen. Joutui ihan tosissaan ajamaan kisaa häntä vastaan.

Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissinen oli neljäs ja Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen viides.

Alle 18-vuotiaiden kuljettajien ja 125-kuutioisten pyörien MX125-luokan Suomen mestaruuden vei tiukassa taistossa Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson. Turun Moottorikerhon Aaro Menna kuittasi SM-hopeaa. MX125-luokkalaiset ajoivat kaksi erää, joiden yhteistulos ratkaisi kuljettajien paremmuuden. Hindersson ja Menna päätyivät tasapisteisiin ajettuaan kumpikin ykkös- ja kakkossijan, mutta titteli meni Hinderssonille hänen voitettua jälkimmäisen erän.

Hinderssonin osallistuminen kilpailuun oli pitkään epävarmaa, sillä hän mursi kyynärpäänsä viitisen viikkoa sitten. Nuorukainen ehti käydä ajoharjoituksissa vain kahdesti ennen Salon koitosta.

- Oli siisti kisa, kun ratkaistiin mestaruus kerralla. Olisi voinut käydä mitä vain, koska erät olivat lyhyitä ja aika intensiivisiä. Oli hauskaa ja piti vetää koko ajan täysillä. Annan tälle mestaruudelle arvoa, Hindersson iloitsi.

- Olin kummankin erän startissa kakkonen. Ensimmäisessä ajoin Mennan perässä, mutten löytänyt ohituspaikkaa. Toisessa erässä ajoin aggressiivisemmin ja pääsin kärkeen ensimmäisellä kierroksella. Erän puolivälissä loukkaantunut käteni alkoi särkeä ja Menna pääsikin lopulta tosi lähelle, muttei onneksi ohi.

SM-pronssia vei Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen. Neljäs oli Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Heikki Vähäpesola ja viides Vantaan Moottorikerhon Santeri Oinonen.

Myöhänen jälleen X-trialin ykkönen

Hämeen Moottorikerhon Timo Myöhänen hallitsi tälläkin kertaa X-trialia, missä hän otti omien muistikuviensa mukaan viidennen Suomen mestaruuden. Kerran hän on lipsahtanut SM-hopealle, mutta tällä kertaa Myöhäsen päivä sujui kokonaisuutena erinomaisesti. Pudotuspelikaavion mukaisesti kuljettajat ajoivat alkukilpailussa kahdesti kuusi jaksoa, semifinaalissa kertaalleen kuusi jaksoa ja neljän kuljettajan finaalissa vielä kahdeksan jaksoa. Kymmenen kertaa perinteisen trialin Suomen mestaruuden voittanut Myöhänen nautti myös perjantaisesta tittelistä.

- Treenaan kuitenkin aika ahkerasti, joten on myös hyvä saada tulosta, Myöhänen muistutti.

- Päiväni oli tosi ehyt. Ajoin tarkasti ja varmasti. Ei tullut isoja ”lapsuksia”, paitsi finaalin toiseksi viimeisellä jaksolla. Viimeinen jakso oli kaikille finalisteille helppo, vaikka se olikin näyttävä. Ei minulla ollut huolen häivää eikä se yksi vitonen (täydet virhepisteet) aiheuttanut jännitystä. Helteen puolesta päivä oli kuitenkin rankka.

SM-hopeaa voitti Espoon Moottorikerhon Niko Nurmio ja -pronssia saman seuran Anton Parkkonen. Neljäs oli MP-taidon Arttu Sämpi.

X-trialissa ajettiin myös Suomen Cup -menestyksestä kahdessa eri luokassa. TR3-luokan mestaruuden vei Hämeen Moottorikerhon Vilkku Selin ennen seuratoveriaan Mikko Seistolaa. Pronssille ylsi Tervakosken Moottorikerhon Veeti Kaunisto. Hyvinkään Konekerhon Arto Kallioinen voitti TR5-luokan Suomen Cup -tittelin. Hopeaa otti Hämeen Moottorikerhon Okko Päivinen ja pronssia Riihimäen Enduro Seuran Jörgen Nylund.

Moottoriurheilu jatkuu Kavilannummella SM-viikon ulkopuolella lauantaina ja sunnuntaina, jolloin järjestetään kansallisen motocrossin MX-liigan osakilpailu.

Kilpailualue sijaitsee osoitteessa Kavilannummentie 150, Salo.

Tulokset

SM Speedcross ja X-trial, Salo, perjantai 1.7.2022

Speedcross

MX Open
1. Jere Haavisto TamMC KTM 14.48,767
2. Sampo Rainio HeMK Honda +6,835
3. Juuso Matikainen OriMK Husqvarna +12,141
4. Pekka Nissinen Y-SMK GasGas +17,940
5. Mauno Nieminen OriMK Husqvarna +21,983

MX125
1. Kasimir Hindersson LoSMK KTM 47 pistettä
2. Aaro Menna TMK KTM 47p.
3. Simo Koskinen HMK Husqvarna 40p.
4. Heikki Vähäpesola ASMP KTM 34p.
5. Santeri Oinonen VMK GasGas 30p.

Kaikki tulokset täältä.

X-trial

TR1 (SM)
1. Timo Myöhänen HäMK Vertigo 7 virhepistettä
2. Niko Nurmio EMK Vertigo 11vp.
3. Anton Parkkonen EMK TRRS 19vp.
4. Arttu Sämpi MPT Vertigo 22vp.

TR3 (Suomen Cup)
1. Vilkku Selin HäMK 2vp.
2. Mikko Seistola HäMK TRRS 3vp.
3. Veeti Kaunisto TeMK 5vp.
4. Aaro Sämpi MPT GasGas 8vp.

TR5 (Suomen Cup)
1. Arto Kallioinen HyKoKe GasGas 14vp.
2. Okko Päivinen HäMK Vertigo 16vp.
3. Jörgen Nylund RiES Montesa 18vp.
4. Vilho Eskola HäMK Beta 19vp.

Aiheesta aiemmin:

Motocross ja trial tuovat moottoripyöräurheilun valtakunnalliselle SM-viikolle

SM-viikolla moottoriurheilua enemmän kuin koskaan aiemmin