Uutiset erittäin kiinnostavasta mallipäivityksestä keskittyvät Yamahan FIM:ille jättämän dokumentaation ympärille. Uutuuden koodinimi on YZF1000W.

"W" tarkoittaa Yamahan tapauksessa kisaversiota, mikä on nähty mm. YZW600W:ssä, josta sittemmin tuli R6 Race. Saman logiikan mukaan R1:stä olisi tulossa pelkästään kisaversio, mutta malli-ikä on otettava huomioon. Tyypillinen tuotantosykli uusille pyörille on kolmen vuoden mittainen, joten voimme tehdä valistuneen arvauksen ja olettaa, että rinnalle tullee myös maantiekelpoinen R1-versio vuodelle 2023.

Yksityiskohtia mallista tiedetään vasta vähän. Paitsi että R1:sen kulkua ryydittää nelisylinterinen tilavauudeltaan 998 cm3 moottori, paljastaa Morebikes. Kyse on samasta tilavuudesta kuin nykyisessä moottorissa.

FIM:in dokumentaatio paljastaa varmaksi ainoastaan sen, että uusi ratakäyttöön suunnattu R1 julkistetaan vuodelle 2023. Mutta entäpä maantiekelpoinen versio? Nykyinen R1-mallisukupolvi esiteltiin jo vuonna 2015, ja se päivitettiin vuonna 2020 Euro 5 -yhteensopivaksi. Vuonna 2023 R1 olisi kahdeksan vuotta vanha. Siinä mielessä olisi järkeenkäypää, että ratakelpoisen mallin rinnalla nähtäisiin myös maantiekelpoinen versio.

Mikäli uutuudet esitellään tänä vuonna, tapahtunee se syksyn EICMA-messuilla.