Shellios Technolabs on Delhissä, Intiassa toimiva startup-yritys. Se valmistaa H13-tason HEPA-ilmansuodattimella ja tuulettimella varustettuja moottoripyöräkypäröitä, jotka suojaavat kuljettajia ilmansaasteilta yhdessä maailman saastuneimmista kaupungeista sekä tietysti Intian muissakin suurkaupungeissa.

Järjestelmään kuuluu ilmansuodin, joka on sijoitettu kypärän takaosaan, mistä se ottaa ulkoilman. Sitten puhdistettu ilma puhalletaan sähköisen tuulettimen avulla visiirille, joten visiiri pysyy aina kirkkaana ja kuljettaja hengittää puhdasta ilmaa.

Tuulettimen nopeus on säädettävä kunkin tarpeiden mukaan.

Järjestelmä on varustettu ladattavalla akulla, joka tuottaa virtaa järjestelmälle.

Shellios Technolabsin mukaan suodin pystyy poistamaa PM 2.5 ja muut ajoneuvojen aiheuttamat päästöt. Saasteongelma Intian teillä ja kaupungeissa on todella vakava. New Delhi ja monet muut Intian kaupungeista lasketaan maailman saastuneimpien joukkoon.

Shellios Puros. Periaatepiirros.

- Kun koko puhdistusjärjestelmä ladattavine akkuineen, puhaltimineen, suotimineen ja ohjauselektroniikkoineen on sijoitettu lasikuituisen kypärän takaosaan, niin se ei häiritse millään tavalla kuljettajan liikkuvuutta tai näkökenttää, vaan luo puhtaan suodatetun ilmatilan heti visiirin sisäpuolelle, toteaa yksi yrityksen perustajista, Amit Pathak.

Moottoripyörät, skootterit ja muut moottorilla varustetut kaksipyöräiset ovat Intiassa tärkeitä henkilökohtaisen liikkuvuuden välineitä. Vuonna 2019 maassa oli yli 221 miljoonaa rekisteröityä kaksipyöräistä ajoneuvoa. Talousvuoden 2021-2022 aikana niitä tuli 13 miljoonaa lisää.

Yritys on saanut siemenrahoitusta Intian tiede- ja teknologiarahastolta kypärän kehittämiseen, samoin Tiede- ja teknologiapuistoyrittäjyyshankkeesta. Nyt kypärä on myynnissä 57 euron hintaan Intiassa.

Shellios Puros -kypärä painaa 1,5 kg ja se täyttää sikäläisen BIS-sertifikaatin vaatimukset. Laite puhdistaa hengitettävän ilman 80-prosenttisesti.

– Kypärässämme on patentoitu ilmanpuhdistus ja puhallin, joka imee ilman läpi vaihdettavan, tehokkaan HEPA-ilmansuotimen läpi, Pathak toteaa.

HEPA-suotimia käytetään mm. kodeista löytyvissä ilmanpuhdistimissa.

Shellios Puros.

Shellios Puros.

Pathak lupaa, että kypärän tulevissa versioissa on lisäksi ilmastointi sekä matkapuhelimen langaton handsfree-ohjaus. Kypärä kytkeytyy jo nyt Bluetooth-yhteyden avulla matkapuhelimeen, ja varoittaa kuskia siitä, että on aika vaihtaa suodin.

Asiasta kertoi mm. Techxplore. Shellios Technolabsin sivustolle pääset tästä.