Mäntyharjulainen moottoriurheilija Lasse Kurvinen teki moottoriurheiluhistoriaa voittamalla flat trackin maailmanmestaruudet vuosina 2020 ja 2021. Kaikkien aikojen suomalaisista moottoripyöräilyn maailmanmestareista Kurvinen on järjestysnumeroltaan 18:sta. Moottoriliiton alaisista lajeista maailmanmestareita löytyy lisäksi snowcrossista ja sivuvaunujen road racingista.

Saavutus on myös alueellisesti merkittävä, Lasse on kautta aikojen ensimmäinen henkilökohtainen soolomoottoripyöräilyn maailmanmestari itäisessä Suomessa. Maailmanmestaruudet ovat tähän saakka karttaneet Itä-Suomea vaikka menestystä toki löytyy. Pohjois-Suomeenkaan ei ole osunut kuin snowcrossin ja jääspeedwayn maailmanmestaruudet. Loput mestarit ovat keskittyneet Etelä- ja Länsi-Suomeen sekä tietysti enduron parissa varsinkin Keski-Suomeen.

Kurvinen ei ole ehtinyt juhlia maailmanmestaruuksiaan kuin FIM-gaalassa Monacossa ja sanookin omien juhlien siirtyvän todennäköisesti moottoriurheilu-uran päättämiseen. Sen verran hankalaa on ollut korona-aikana järjestellä kausisuunnitelmia, harjoittelua, yhteistyökuvioita ja kilpailumatkoja, mutta kyllä ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa ehditään vielä juhliakin.

Vaikka mestaruusjuhlat ovat pitämättä niin maailmanmestaruuksien jälkeen Kurvinen mietti, miten voisi oman menestyksensä avulla tukea paikallisesti lähialueen ja myös Itä-Suomen nuoria tavoitteellisia urheilijoita. Idean jalostumiseen tarvittiin hieman aikaa ja siemen alkoi itää Mäntyharjun kunnan yhteistyösopimuksen kautta. Mäntyharjun kunta palkitsi Kurvisen maailmanmestaruuksien kunniaksi ja tämän lisäksi kunta ja Kurvisen yritys solmivat viiden vuoden yhteistyösopimuksen. Sopimus toimii nyt julkaistavan Kurv1 sport teamin toiminnan peruskivenä, jonka innostamana moni yritys on lähtenyt mukaan viiden vuoden projektiin paikallisten ja lähialueen tavoitteellisten urheilijoiden tukemiseksi. Kurvinen mainitsee, että tukijoita mahtuu vielä mukaan vaikka hieno porukka on kasassa.

Kurv1 sport team

Kurv1 sport teamin urheilijat valitaan Olympiakomitean alaisista virallisista urheilulajeista ja valinnat tekee Kurvinen itse. Mitään yleistä hakumenettelyä tiimin urheilijaksi ei ole suunnitteilla. Moottoripyöräily kuuluu yhtenä lajina lajikirjoon mukaan. Tiimiin ei haeta paikkaa vuosittain, koska urheilijoiden määrä on rajallinen. Tavoitteena on saada monipuolinen kattaus urheilijoita ja realistinen urheilijoiden kokonaismäärä tiimissä on 3-5 urheilijaa tulevien viiden vuoden aikana.

Toimintaa käynnistellään 2022 aikana ja kehitetään tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda mahdollisimman selkeä toimintamalli sekä tiimin että urheilijan näkökulmasta. Tärkeintä on luoda positiivista kuvaa urheilijan matkasta omassa lajissaan ja tietysti mahdollisimman realistista, joten vastoinkäymisiäkään ei tarvitse peitellä. Kurvinen toivoo pystyvän olemaan tarvittaessa muutoinkin avuksi urheilijan polulla, mutta luottaa urheilijoihin avoimesti, ovathan kyseessä jokaisen urheilijan omat unelmat.

Ensimmäinen Kurv1 sport teamin urheilija julkistetaan samalla toiminnan julkistamisen yhteydessä. Mikkeliläinen Eetu Kolehmainen (21) valmistautuu parasta aikaa ratamelonnan nuorten maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka kisataan Unkarissa. Takana on jo aikuisten MM- ja EM-kilpailut.

Juuri nuorten MM-kisojen alla on hieno hetki julkistaa yhteistyö Kurv1 sport teamin kanssa. Kolehmaisen perheessä on jo tehty historiaa voittamalla Olympiakultaa ja Maailmanmestaruus, joten voidaan sanoa, että on hienoa tukea Kurv1 sport teamin kautta lajia, jossa on myös saavutettu merkittävää eteläsavolaista menestystä. Silti aikaisemmat meriitit taustajoukoissa eivät saa liian suurta huomiota vaan keskiössä ovat tavoitteelliset urheilijat ja heidän omat tulevaisuuden tavoitteensa.

Eetu Kolehmainen kertoo yhteistyön käynnistymisestä: ”Odotan innolla yhteistyötä Kurv1 sport teamin kanssa. Sopimustasolla asiat on myös hyvin ilmaistu, minkälaista tämä yhteistyö tulisi olemaan. Samalla on olla hienoa ensimmäinen urheilija, joka valittiin tähän ryhmään ja tämä onkin suuri kunnia. On ollut myös hienoa se, miten Kurvisen Lasse on kuunnellut minua kehittämisprosessin aikana tästä Kurv1 sport teamista. Tärkeässä roolissa on ollut myös Veli Tompuri, kun hän on kertonut paljon melonnasta Kurvisen Lasselle”.

Lasse Kurvinen kertoo seuranneensa Kolehmaisen urheilua parin vuoden ajan. Mestarin huoltomiehenä toiminut Veli ”Vikke” Tompuri on melontamiehiä, joten lajitietous on lisääntynyt huimasti Euroopan kisamatkoilla. Lasse uskoo Eetun päättäväiseen harjoitteluun ja omien unelmien elämiseen oman harrastuksen parissa.

”Jokaisella urheilijalla on oikeus aivan omaan unelmaansa, jota kohden tekee kovasti töitä. Pidän realistisesta työnteosta, mutta on hienoa jos urheilija uskaltaa kurkottaa kohti omia unelmia rohkeasti ja määrätietoisesti”.

Kurvinen ja Kolehmainen.

Kurvinen ja Kolehmainen.

Todellisuudessahan urheilussa ei pikavoittoja haeta vaan urheilijan sinnikkyys ja osin myös terveen itsekäs toiminta luo mahdollisuudet menestykselle. Tietysti urheilussa tarvitaan taustajoukkoja ja Kurv1 sport team ryhtyy Eetun taustalle. Toivottavasti tiimin toiminta kehittyy jatkuvasti viiden vuoden aikana, miksei toiminta voisi jatkua vielä viiden vuoden jälkeenkin. Vikke sekä Mikko Kolehmainen pystyvät myös antamaan tiimin toiminnan kehittämiseen ideoita.

Kurvinen ei kerro ajatuksista tiimin seuraavasta urheilijasta vaan toimintaa käynnistellään rauhassa. Paikallisuus ja alueellisuus on toiminnassa yksi tärkeä osa-alue. Toiminnan esittelyä valmistellaan edelleen ja jatkossa Kurv1 sport teamin urheilijoiden uutisia sekä tiimin toimintaa voi seurata sosiaalisesta mediasta Facebookin, Instagramin ja LinkedIn -julkaisujen kautta. Sosiaaliseen mediaan julkaistaan myös urheilijoiden postauksia kauden eri vaiheissa, sivustot aukeavat lähiaikoina.