Hiilineutraali polttoaine mahdollistaisi polttomoottorien käytön kuten ennenkin tekemällä silti eurooppalaisesta kuljetus- ja liikennealasta – oli sitten kyse vaikkapa mopoista tai moottoripyöristä, tai joukkoliikennevälineistä kuten busseista – kestävän kehityksen vaatimusten mukaista.

Mikä parasta, ACEMin ilmoitus todistaa eurooppalaisten moottoripyörävalmistajien halua ja intoa jatkaa polttomoottorien valmistamista tulevaisuudessakin. Siihen tuotantoonhan valmistajat ovat investoineet miltei kaikki resurssinsa toimintansa aloittamisesta lähtien.

Polttomoottorien valmistuksen jatkaminen vaatii kuitenkin siirtymistä CO2:ta tuottavista fossiilisista polttoaineista. Yleinen oletus on, etteivät nollapäästöiset ajoneuvot voi käyttää polttomoottoreita lainkaan, mutta esimerkiksi synteettiset polttoaineet voivat olla hiilineutraaleja.

Vaikuttaa siltä, että sähköstä tulee lähitulevaisuudessa suuri tekijä liikenteessä, ACEM'in liikku kohti hiilidioksidipäästöttömiä polttoaineita todistaa, että se pitää mielensä avoimena hiilineutraalin tulevaisuuden suhteen.

Eurooppalaisten moottoripyörävalmistajien liiton ACEM:in logo.

Eurooppalaisten moottoripyörävalmistajien liiton ACEM:in logo.

ACEM toteaakin, että sen Vision 2030+ -ohjelma sisältää hiilivapaan tulevaisuuden strategian, jonka yhteydessä voidaan käyttää monia eri teknologisia ratkaisuja tavoitteeseen pääsemiseksi.

"Vaikka joissakin luokissa moottoroidut kaksipyöräiset (M2P) ovat varsin suoraviivaisesti sähköistettävissä, toiset eivät. Erityisesti vapaa-ajan viettoon suunnatut ajoneuvot," ACEM toteaa tiedotteessaan. 

"Tämä johtuu siitä, että nykyiset akkujärjestelmät ovat isokokoisia ja raskaita. Tämä vaikuttaa ajoneuvojen käsiteltävyyteen ja dynamiikkaan, ja vaatii merkittäviä kompromissejä ajomatkan ja mukavuuden kustannuksella."

ACEMin mukaan hiilineutraalit polttoaineet ovat "täydellinen ratkaisu tälle ajoneuvosegmentille, jolle sähköistäminen säilyy tekniikan näkökulmasta haastavana".

Tällaisten polttoaineiden käytössä olisi tietysti myös etuna se, että nykyiset polttomoottorilla varustetut prätkät voisi ajan myötä konvertoida kulkemaan bensiinin sijaan hiilineutraaleilla polttoaineilla sähköiseen voimalinjaan vaihtamisen sijasta.

ACEM ja eFuel Alliance järjestävät online-tapahtuman 28 syyskuuta keskustellakseen e-polttoaineista hiilineutraalien M2P-ajoneuvojen mahdollistamiseksi. Mikäli asia kiinnostaa, lisätietoja täältä.

Teknologianeutraali asenne keskustelussa voisi olla viisasta monella tapaa laajemminkin. Tuntuu, että tällä hetkellä on vallalla vain yksi ratkaisu: sähkö. Omat mahdollisuutensa ovat hiilineutraalien polttoaineiden lisäksi myös mm. vetyä käyttävällä polttokennoteknologialla.