Järjestyksessään 45. Dakar-Rally on taas todella vaativa. Saapuminen perusleiriin Punaisen meren rannalle Yanbuun tapahtuu jo 29.12. ja prologi ajetaan 31.12. eli uudenvuoden aattona. Sitä ei kuitenkaan lasketa vielä varsinaiseksi ajopäiväksi, ja matkaakin kertyy vain 11 kilometriä.

Varsinainen ralli alkaa 1.1.2023. Päivän kokonaispituus on 603 km, josta erikoikokeen 368 km.

Maanantai 9.1.2023 on lepopäivä, ja ralli päättyy 15. tammikuuta 2023 Dammaniin Persianlahden rannoille. Se tarkoittaa sitä, että lepopäivästä huolimatta ja laskematta prologipäivää mukaan, ajopäiviä kertyy kaikkiaan 14, eli täyden kahden viikon verran.

Erikoiskokeiden pituus ajomatkasta on miltei puolet, eli yhteensä 4706 km, ja koko rallin mittaan kilometrejä kertyy 8549 km.

Kilpailijoita koko kisaan lähtee yhteensä 820 kappaletta. Lukuun kuuluvat myös kakkoskuljettajat. 188 kappaletta kisaajista osallistuu Dakar Classiciin.

Ajoneuvoja on kaikissa luokissa mukana yhteensä 455, moottoripyöriä näistä on 125 kappaletta.

Kuten rallin pituudesta ja ajettavasta matkasta on pääteltävissä, ralli on viime vuotista tiukempi. 

– 14 täyttä kisapäivää ja prologi, kuulimme osanottajien vaatimusta pidemmästä ja rankemmasta Dakarista. Se on seurausta halustamme mennä takaisin perusasioihin ja varmistaa, että rallimme on äärimmäisen kestävyyden uniikki haastaja, toteaa Dakar Rallyn johtaja David Castera.

Varhaiselle linnulle luvassa aikabonuksia

Moottoripyöräpuolella on ollut havaittavissa, että kärjessä osuuksille lähtevä harvoin pystyy säilyttämään asemiaan, vaan kärsii reitinavaajana toimimisesta. Tätä vuotta varten on rakennettu kompensaatiojärjestelmä, jolla pyritään suosimaan "rohkeita" kuljettajia.

Käytännöllisesti joka etapilla lähtöaika verrattuna siihen, kun saapuu tankkauspisteelle (noin 200 km lähdöstä), kertoo, ketkä kuljettajat ovat ajaneet reitin kärjessä ja saavat aikabonuksia seuraavasti: ensimmäinen 1,5 sek/km, toinen 1,0 sek/km ja kolmas 0,5 sek/km.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos prätkäkuski, joka starttasi ensimmäisenä etapille, avaa reittiä 200 kilometrin ajan, saavuttaa 300 sekunnin bonuspisteet, eli 5 minuutin aikahyvityksen. Toinen saa 200 sekuntia eli 3 min 20 sek ja kolmas 100 sekuntia eli 1 min 40 sek hyvityksen.

Lisätietoja osoitteesta https://www.dakar.com/en/news.