Elinluovutusten ja -siirtojen määrät nousevat merkittävästi suurten moottoripyöräkokoontumisten eli rallien yhteydessä. Ne ovat tapahtumia, joihin kokoonnutaan päiväkausiksi viettämään aikaa moottoripyöräillen samanhenkisten ihmisten kanssa.

Tutkimuksen ovat tehneet Harvard Medical Schoolin (HMS) ja Massachusetts General Hospitalin tutkijat.

Elinluovutusten ja siirtojen kohonneet luvut rallien aikana 

Tutkimuksen tulokset julkistettiin 28. marraskuuta. Niistä selviää, että niillä alueilla Yhdysvalloissa, joissa järjestettiin vuosien 2005 ja 2021 välillä seitsemän suurinta moottoripyöräkokoontumista, tapahtui keskimäärin 21 prosenttia enemmän elinluovutuksia per päivä ja 26 prosenttia enemmän elinsiirtoja verrattuna päiviin juuri ennen ralleja ja niiden jälkeen.

Suuren mittakaavan moottoripyöräkokoontumiset keräävät satojatuhansia osanottajia. Jo edeltäneet tutkimukset ovat osoittaneet, että näitä tapahtumia seuraa vakavien vammojen ja kuolemaan johtaneiden moottoriajoneuvojen onnettomuuksien määrän kasvu.

Uudessa tutkimuksessa tutkijat halusivat selvittää, onko näillä tapahtumilla korrelaatiota elinluovutusten ja -siirtojen määrän kasvuun niillä paikkakunnilla, joissa tapahtumia järjestettiin.

Tutkijat asettivat tutkimukselle monia kysymyksiä mukaan lukien sen, nouseeko elinluovutusten määrä vammoja aiheuttaneiden kuolinonnettomuuksien yhteydessä sekä onko luovutettujen elinten laadussa kliinisiä tai demografisia eroja rallien yhteydessä. Selvisi ettei ollut.

Järjestelmän epäonnistumisen tragedia

– Piikit elinluovutusten ja -siirtojen välillä, jotka löysimme analyysissamme, ovat häiritseviä, joskaan eivät kokonaan yllättäviä. Ne ovat signaali järjestelmän epäonnistumisesta välttää ehkäistävissä olevia kuolemia, mikä on tragedia, totesi HMS:n kirurgi ja tehdyn tutkimuksen päätutkija David Cron. – On olemassa selkeä tarve paremmille turvallisuustoimenpiteille tällaisissa tilaisuuksissa.

– Samanaikaisesti on tärkeää elinsiirtoja hoitaville yhteisöille niissä paikoissa, missä kokoontumisajoja järjestetään, olla tietoisia potentiaalisesta kasvaneesta elinluovutusten määrästä noina aikoina. Elimen luovutusta kutsutaan usein elämän lahjaksi, joten meidän pitäisi varmistaa, ettemme hukkaa sitä, vaan voimme kääntää jokaisen tällaisen traagisen kuoleman potentiaaliseksi mahdollisuudeksi säästää joidenkin muiden ihmisten elämiä.

Cron on myös osana tutkijayhteisöä, joka selvittää, miten poliittiset päätökset ja muut tekijät sekä terveydenhuollon ulko- että sisäpuolella vaikuttavat siirtoelinten tarjontaan.

Tutkimuksesta

Tutkimuksessa käytettiin dataa elinsiirtopotilaiden virallisesta tieteellisestä rekisteristä. Luovuttajat olivat 16-vuotiaita ja sitä  vanhempia moottoriajoneuvo-onnettomuudessa menehtyneitä. Samalla tutkittiin heiltä maaliskuun 2005 ja syyskuun 2021 välisenä aikana elimiä saaneita. Tämän datan perusteella tutkijat selvittivät muutoksia luovutusten ja siirtojen suhteessa niillä seuduilla, joissa kyseisiä kokoontumisajoja järjestettiin.

Aineisto käsitti 10 798 elinluovuttajaa sekä 35 329 elinsiirron vastaanottajaa seuduilla, missä kyseiset tapahtumat järjestetään.

Kokoontumisajopäivien aikana järjestämispaikkakuntien lähistöllä tapahtui 406 elinten luovutusta ja 1400 elinsiirtojen vastaanottoa. Neljän viikon aikana ennen ja jälkeen rallin elintenluovuttajia oli 2332 ja elintensiirron kohteena oli 7714 henkilöä samoilla paikkakunnilla.

Lukuja verrattiin päiviin ennen ja jälkeen rallien. Muiden mp-ralleihin liittymättömien tekijöiden vaikutusten eliminoimiseksi tilastoja verrattiin myös paikkakuntiiin, joihin kokoontumisajoilla ei ollut ollut mitään vaikutusta sekä rallipaikkakuntien tilastoihin vuoden muina kuin ralliakoina.

Tutkijat myös vertasivat luovuttajien demografisia ja kliinisiä tekijöitä sekä rallien aikana ja niiden ulkopuolella luovutettujen elinten laatua. He eivät löytäneet näiltä osin merkittäviä eroja.

Elinsiirtojen kohteiden keskeisiä ominaispiirteitä, kuten miten pitkän he olivat odottaneet elintä sekä miten vakava heidän sairautensa elinsiirron aikaan oli, olivat myös samanlaisia riippumatta siitä, oliko paikkakunnalla rallia vai ei.

Tämä löytö osoittaa tutkijoiden mielestä, että saatavilla olevien elinten määrän kasvu ei helpota valtakunnan kärsimää kroonista pulaa elinluovuttajista edes tilapäisesti.

Cron myös totesi, että saatavilla olevasta datasta ei riittävän yksityiskohtaisesti selviä, olivatko elinluovuttajat menehtyneet moottoripyörä- vai auto-onnettomuuksissa.

Pienen paikkakunnan riskejä?

Tutkijoiden keskeinen havainto on, että moottoripyörien kokoontumisajot ovat väkirikkaita tapahtumia, jotka järjestetään maaseudulla tai pikkukaupungeissa, missä liikenneinfrastruktuuri on suunniteltu paljon pienemmälle asukasmäärälle ja paljon vähäisemmälle liikenteelle.

Se tarkoittaa sitä, että moottoripyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuuden parantamiseksi tapahtumien järjestäjien pitäisi kiinnittää paljon huomiota liikenteenohjaukseen sekä kypärien (Yhdysvalloissa kypärän käyttö ei ole pakollista kaikissa osavaltioissa) käyttöön ja turvalliseen moottoripyörillä ajoon.

Jokainen niistä moottoripyörärallista, joita tutkimuksessa käsiteltiin, vetää yli 200 000 vierasta usemmaksi päiväksi. Daytona Bike Week Floridassa ja Sturgis Motorcycle Rally Etelä-Dakotassa ovat kymmenpäiväisiä tapahtumia, joissa käy yli 500 000 vierasta.

Kaupungeille, jotka järjestävät ralleja, ja ihmisille, jotka osallistuvat niihin, on paljon taloudellisia ja henkilökohtaisia etuja tarjolla. Tapahtuman kaikkien mahdollisten vaikututsten ymmärtäminen voi auttaa järjestäjiä ja osallistujia suunnittelemaan asiat paremmin eihaluttujen riskien pienentämiseksi, tutkijat huomauttavat.

Suomessa näin suuria tapahtumia ei ole, enimmillään kokoontumisajoissa on paikalla joitakin tuhansia motoristeja, ja yleensä rallit sujuvuat kivuttomasti. 

Lähde: Harvard Medicine.