Waze on nykyään Googlen omistama GPS-pohjainen karttapalvelu, joka perustuu siihen, että käyttäjät myös ylläpitävät sen kartta- ja liikennetietoja. Tällöin ne ovat parhaalla mahdollisella tavalla ajan tasalla. Wazen rahoitus oli välillä katkolla, mutta Wall Street Journalin mukaan Google on yhdistämässä 500 työntekijän Wazeaan omaan GEO-tuotantoyksikköönsä, joka ylläpitää hakukonejätin karttapalvelua.

GEO-yksikkö vastaa mm. Google Mapsin, Earthin ja Street Viewin toiminnoista. Yhdistämisellä Google pyrkii pienentämään kuluja karsimalla kahden erillisen karttapalveluyksikön päällekkäisiä toimintoja. Google kuitenkin kertoo säilyttävänsä Wazen henkilöstön entisellään ja samoin sen palvelun omana yksikkönään.

Ajoneuvokohtaiset profiilit

Wazeen on tulossa Autoevolutionin mukaan kuitenkin toiminto, jolla se pystyy kenties houkuttelemaan kävijöitä muilta karttapalveluilta, ellei Google sitten omi toimintoa myös Google Mapsiin.

Wazen mukaan se työskentelee lisätäkseen ajoneuvojen profiitoiminnon palveluunsa. Se tarkoittaisi käyttäjille mahdollisuutta lisätä karttapalveluun erilaiset asetukset riippuen siitä, millaisella ajoneuvolla nämä kulloinkin haluavat lähteä matkaan. Voit syöttää ja tallentaa palveluun eri profiilit kulkuvälineillesi ajoneuvosi ja niiden erityisominaisuudet, kuten millaisia teitä haluat ajaa, millaista polttoainetta ne käyttävät jne, huomioiden.

Wazen ajo-opastusnäkymä matkapuhelimessa. iOS-versio.

Wazen ajo-opastusnäkymä matkapuhelimessa. iOS-versio.

Asialla on merkitystä. Ajatellaanpa, että ajat autolla pääasiassa työmatkoja. Silloin Waze voi auto-vaihtoehdon valitessasi opastaa sinut työpaikallesi optimaalisinta reittiä pitkin ruuhkat ja katutyöt huomioiden.

Jos taas vietät vapaa-aikaa ja haluat lähteä matkaan vaikkapa moottoripyörällä, Waze huomioi tämän ajoneuvovaihtoehtosi eri asetukset ja opastaa sinut mutkaisinta ja soraisinta tietä perille, jos olet asettanut soratiet ja mutkat ensisijaisiksi optioiksi moottoripyöräsi oletusasetuksia karttapalvelulle kertoessasi.

Tätä kirjoitettaessa ei vielä ole tietoa siitä, milloin Waze on tämän palvelun julkistamassa. Toivottavasti pian.

Joulupukki puheääneksi

Waze on päättänyt näin joulun aikana ilahduttaa käyttäjiä myös mahdollisuudella ottaa puheääneksi joko itse Joulupukki, tai mikäli enemmän pitää naisäänen opastuksesta, Joulumuorin. Ilmeisesti kumpikaan ei puhu suomea, mutta haitanneeko tuo. Varsin sympaattiselta äänet kuulostivat. Ja tärkeintä lienee tietysti se, jos se tuo joulumieltä?

Äänen valinta on varsin yksinkertaista: käynnistät vain puhelimessasi Wazen ja menet Oma Waze -kohtaan, sieltä > Drive with Santa > Ääniopastus > Santa tai Mrs Santa ja paluu kartalle.

Tämän kautta voit valita Wazessa puheääneksi Joulupukin tai Joulumuorin. Samoin voit vaihtaa ajoneuvosi kuvakkeeksi Joulupukin reen. iOS.

Tämän kautta voit valita Wazessa puheääneksi Joulupukin tai Joulumuorin. Samoin voit vaihtaa ajoneuvosi kuvakkeeksi Joulupukin reen. iOS.

Voit myös valita Santan reen tai auton osoittamaan kulkukohtaasi kartalla: mene ensin kohtaan Drive with Santa > Auto > ja siitä valinta on joko Santa's Sleigh tai Wagon.

Google osti Wazen 2013 1,1 miljardilla dollarilla. Wazen karttapalvelua käyttää kuukausittain noin 151 miljoonaa henkilöä ja se on saatavissa sekä iOS:lle että Androidille.