Vastaus siihen, mihin puhelimesi saattaa joutua, voi todella yllättää. Erään matkamiehen puhelin varastettiin kadulla suoraan kädestä Lontoossa. Onneksi hän oli ollut riittävän varovainen ja ottanut käyttöön Applen "Find My" -palvelun ennen matkalle lähtöä.

Se tarkoitti sitä, että puhelin voitiin etänä tyhjentää ja lukita "Find My" -toiminnon avulla, mikä esti varkaita onkimasta tämän liikematkalla olleen ihmisen tietoja. Samalla puhelin on paljon hyödyttömämpi rikollisille.

Yleensä ajattelee, että tämän tyyppisen varkauden seurauksena puhelin pysyy jossain lähimaastossa; että se myydään jollekin tai puretaan osiksi. Tällä vorolla oli toiset ajatukset: ensin pitkä lento, ja sitten suunnitelmana oli verkkourkinnan (phishing) avulla saada herätettyä puhelin henkiin. 

Verkkourkintaa!

Voro ei ollut ainoastaan kiinnostunut nappaamaan puhelinta ja myymään sitä lukittuna, vaan halusi myös uudelleenaktivoida sen. Tämä tapahtui tekstiviestillä puhelimen omistajan hätäkontakteihin:

"Teidän iPhone 13 Pro 256 Sierra Blue -puhelimenne on löydetty. Katso sijainti: [URL]

Lähettäjä: Apple Support"

Osoitteen takaa löytyi väärennetty Applen Find My -sivusto, joka yritti verkkourkinnan avulla saada varastetun puhelimen omistajan Apple ID:n login-tietoja. Niiden avulla olisi voinut käynnistää puhelimen uudelleenaktivoinnin.

Noin kuukausi varkauden jälkeen laitteen aktivointilukko alkoi pingata, ottaa yhteyttä kotiin. Tämä on ominaisuus, joka estää satunnaisia ihmisiä avaamasta kadonnutta tai varastettua laitetta.

Varkauden uhri oli ihmeissään huomattuaan, että hänen puhelimensä oli varkauden jälkeen matkannut Shenzeniin Kiinaan. Eikä kyse ollut toimintahäiriöstä järjestelmässä.

Varastettujen puhelinten päätyminen Kiinaan ei ole harvinaista. Päinvastoin. Puhelimet liikkuvat pimeiden markkinoiden verkkojen kautta uusille käyttäjille kaupungeissa, missä puhelimet ja niiden modifiointi on äärimmäisen halpaa. Useimmissa tapauksissa varastetun iPhonen tai Android-puhelimen ostajalla ei ole mitään tietoa siitä, että hänen puhelimensa onkin varastettu.

Alla vihjeitä Apple- ja Android-käyttäjille pahimman estämiseksi.

Mitä tehdä, jos iPhonesi varastetaan?

Tärkeintä on heti puhelinta käyttöön otettaessa kytkeä päälle Find My -palvelu. Sen avulla voit tyhjentää puhelimen ja lukita sen, tehdä siitä käyttökelvottoman varkaalle, jos jotain ikävää sattuu.

Olennaista on myös varmistaa, että pääset nopeasti toisella laitteella tarkistamaan Find My -toiminnon. Jos sinulla ei ole toista laitetta, padia tai tietokonetta mukanasi, voit ehkä päästä jollain tilapäislaitteella katsomaan tilanteen. Joka sekunnilla on merkitystä.

Applen vihjeet varkauden sattuessa:

1. Lukitse puhelimesi Find My -palvelun avulla. Toiminnon löydät Asetuksista.

2. Merkitse puhelimesi kadonneeksi. Tämän tehtyäsi Find My -sovellus kytkee päältä Apple Pay -palvelun ja lukitsee laitteen:

- Avaa Find My app ja valitse Devices tai Items tab.

- Valitse kadonnut laitteesi.

- Rullaa alaspäin Mark As Lost tai Lost Mode -kohtaan ja valitse Activate tai Enable.

- Seuraan näytöllä näkyviä ohjeita, jos haluat kontaktitietosi näkyvän kadonneella laitteellasi tai jos haluat lisätä viestin, jossa pyydetään laitteen löytäjää ottamaan sinuun yhteyttä.

- Valitse Activate.

Tyhjentääksesi laitteen etänä:

- Avaa Find My app ja valitse Devices, ja valitse laite, jonka haluat poistaa etänä.

- Valitse "Erase This [device]".

Mitä tehdä, jos Android-laitteesi varastetaan?

Tämä voi olla hieman vaikeampaa, koska malleja on markkinoilla paljon, ja usein operaattorit pyrkivät saamaan sinua käyttämään heidän omia erillisiä jäljityspalveluitaan. Siitä huolimatta Androidin peruspalveluiden pitäisi aina olla saatavilla.

Androidin "löydä laitteeni" palvelu aktivoidaan näin:

Valitse: Open Settings

Valitse: Security > Find My Device.

Jos et vielä näe Security-valintaa, valitse Security > location or Google > Security.

Varmista, että Find My Device on valittuna.

Testaa palvelun toiminta Find my Device -sivustolla.

Kartalta voit valita "Lock and Erase" -vaihtoehdon. Huomioi, että se ei poista mahdollisen SD-kortin sisältöä.

Lähde: Malwarebytes.