Yamaha kertoi jo viime keväänä kehittävänsä järjestelmää, jonka avulla moottoripyörä pysyy pystyssä itsestään hitaissa nopeuksissa.

Aiheesta lisää täällä: Yamaha kehittää sähköistä ohjausavustinta moottoripyöriin – ottaa aluksi käyttöön motocross-kisoissa

Yamaha ja Advanced Motorcycle Stability Assist System (AMSAS).

Yamaha ja Advanced Motorcycle Stability Assist System (AMSAS).

Yamaha on nimennyt järjestelmänsä Advanced Motorcycle Stability Assist Systemiksi (AMSAS). Sen tavoitteena on estää paikallaan tai hitaissa nopeuksissa tapahtuvat kaatumiset.

Järjestelmän toiminta perustuu kuusiakseliseen kiihtyvyysanturiin ja sitä hyödyntävään inertianmittausyksikköön sekä ohjaus- ja ajoaktuaattoreihin. Alhaisilla nopeuksilla aktuaattorit, sähköiset ohjaimet, pitävät pyörän pystyssä kiitos IMU:lta tulevan signaalipalautteen.

Yamaha kehittää uusia elektronisia kuljettajia avustavia järjestelmiä vastauksena moottoripyöräilijöiden kuolleisuuden lievään nousuun vuosien 1990 - 2020 välillä. Siinä missä autoilijoiden kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on laskenut, motoristien kuolleisuus on joko pysynyt samalla tasolla tai hieman noussut (Suomessa moottoripyöräilijöiden vuotuinen kuolleisuus on pientä, joten luku vaihtelee). Yamahan mukaan 30 % moottoripyöräonnettomuuksista johtuu motoristin virheistä kun taas autoilijoiden virheistä johtuu 50 % moottoripyörien ja autojen välisistä onnettomuuksista.

Onnettomuudet tapahtuvat useimmiten kahden sekunnin sisällä siitä, kun tilanne 'tulee päälle'.

Kaikista onnettomuuksista 70 % tapahtuu kahden sekunnin sisällä tapahtuman laukeamisesta. Yamaha pyrkii vähentämään näitä lukemia kehittämällä järjestelmiä, jotka varoittavat kuljettajaa ympärillä olevista ajoneuvoista, liikennesäännöistä ja -olosuhteista tai jopa ennakoimaan potentiaalisia riskejä. Valmistajan tavoitteena on myös rakentaa automaattinen hätäpuhelinjärjestelmä sekä kuljettajaa suojaavia järjestelmiä. 

Oheiselta videolta selviää hyvin AMSAS-järjestelmän toiminta, kannattaa siis vilkaista se. Videon voit katsoa myös täällä. Lisätietoja Yamahan sivuilta täältä

Yamaha ja Advanced Motorcycle Stability Assist System (AMSAS) asiaankuuluvinen varoituksineen.

Yamaha ja Advanced Motorcycle Stability Assist System (AMSAS) asiaankuuluvinen varoituksineen.

Aiheesta aiemmin:

Yamaha kehittää sähköistä ohjausavustinta moottoripyöriin – ottaa aluksi käyttöön motocross-kisoissa

Tällainen on itsestään pystyssä pysyvä moottoripyörä – pelottavaa?

Päivän video: Yamaha Motobot -ajorobotti saavutti radalla 200 km/h, saiko kiinni Rossin?

Honda esittelee Tokiossa itsestään pystyssä pysyvän sähkömoottoripyörän