UN Women Kenya eli YK:n Kenian naistenavun järjestö koulutti 30 moottoripyörätaksioperaattoria Kakuman kaupungista ajamaan turvallisemmin sekä estämään sukupuolittunutta väkivaltaa (SPVV) ja vastaamaan siitä kärsineiden tarpeisiin. Koulutuksessa kerrottiin mp-taksin kuljettajille sukupuolittuneen väkivallan kohteeksi joutuneille tarjolla olevat palvelut ja paikat, mistä palveluja löytyy, Kakuman pakolaisleirien alueella.

Moottoripyörätaksien kuljettajat ovat tavallisesti ensimmäisiä, jotka vastaavat kuljetustarpeisiin muiden julkisten kuljetusmuotojen puuttumisen vuoksi. Tiet alueella ovat huonoja, yleensä sopimattomia useimmille ajoneuvoille.

Honda Motorcycle Kenya Ltd. ja Automobile Association of Kenya (AAK) järjestivät tieturvallisuuteen ja tieliikenteen sääntöihin keskittyneen koulutuksen. Sen tuloksena kaikki koulutukseen osallistuneet pystyivät suorittamaan kenialaisen moottoripyöräkortin. Turkanan maakunnassa, missä Kakunan pakolaisleirit sijaitsevat, ei useimmilla moottoripyörän kuljettajilla ole ajokorttia taloudellisten ja dokumenttien aiheuttamien haasteiden vuoksi.

30 nyt kortin suorittanutta taksioperaattoria jatkaa muiden mp-taksinkuljettajien kouluttamista sukupuolittunutta väkivaltaa vastaa sekä projektin aikana että sen jälkeen. Tällä hetkellä Kakuma Motorcycle Cooperativessa on 3000 rekisteröitynyttä jäsentä, joista vain yksi nainen osallistui koulutukseen.

Turkanan maakunnan julkisen vallan edustajat totesivat koulutuksen olevan merkittävää yhteisölle ja taksinkuljettajien taidoille sekä liikenneosaamiselle jo sen vuoksi, että useimmat liikenneonnettomuudet johtuvat inhimillisistä virheistä. Turvallisuuden lisääntyminen ei ole tärkeää pelkästää kuljettajien, vaan myös matkustajien turvallisuuden vuoksi.

YK:n Kenian naistenjärjestön edustaja toivotti tervetulleeksi hyvän humanitäärisen kehityshankkeen, jossa mukana oli myös yksityisiä tahoja, ja joka tukee koko yhteisöä, mutta erityisesti naisia ja tyttöjä. Hän rohkaisi myös Kakuma Motorcycle Cooperativea tarjoamaan enemmän mahdollisuuksia naisille toimia mp-taksien operaattoreina jo näiden taloudellisen aseman parantamisenkin vuoksi.

Samalla todettiin, että mp-taksien kuljettajat ovat avainasemassa sukupuolittuneen väkivallan kohteiden kuljettamisessa lähistöllä sijaitseviin terveydenhuollon laitoksiin. Hankkeen aikana YK:n naistyön yhteistyökumppani sukupuolittuneen väkivallan kitkemiseksi, International Rescue Committee (IRC), on antanut apua yli 3000 hengissä selvinneelle naiselle vuoden 2021 marraskuusta lähtien.

Asiasta kertoi Devdiscourse. Lisätietoja YK:n naistenavun toiminnasta täältä.