Mustasaarelainen Mats Järf tutustui jääspeedwayn jaloon lajiin joskus 2009 tienoilla, kun Matsin kaveri Johan Kujala osti vanhanliiton jäykkäperäisen Jawan. Johan kysyi Matsilta voisiko hän tehdä radan missä ajaa ja näin myös tapahtui. Tässä yhteydessä Mats otti kontaktia lajiin ensimmäistä kertaa ja se oli menoa.

– Se vaan jotenkin puraisi. Oli mahtavaa, kun pääsi ajamaan puhtaalle jäälle jäykkäperäisellä, Mats muisteli uransa alkumetreistä.

Matsin ensimmäinen jousiperäinen kilpuri oli Jawan valmistama vuodelta 2009, jolla mies ajoi ensimmäisen kilpailunsa eli SM-karsinnan Kuortaneella 14.2.2009. Varsinaisessa SM-finaalissa sijoitukseksi tuli kuudes. Seuraavana vuonna rungoksi vaihtui Klabo Factoryn tuote, joka muuten on edelleenkin samanvuotisen etupään kanssa Matsin ajopyörässä, eli voidaan todeta hyvien komponenttien eliniän olevan osaavissa käsissä todella pitkä.

Matsin hyvät otteet lajin parissa 2010 vuoden lopulla tuottivat ensimmäisen edustuspaikan Venäjällä ajettuun joukkue MM-kilpailuun, yhdessä Antti Aakon ja Kai Lehtisen kanssa, loppusijoituksissa Suomi löytyi sijalta viisi. Kausi sai lopulta ikävän lopun, kun Mats loukkasi kätensä ja joutui ajohommista sairaslomalle, samoin SM-finaali jäi myös ajamatta.

Seuraavana talvena homma jatkui entiseen ja hyvään malliin, Vaasan vauhtihirmu pääsi MM-sarjaan mukaan, alkuun varamiespaikalle, mutta paikka sarjaan avautui jo toisessa MM-osakilpailussa. Samana talvena mies ajoi ensimmäisen Suomen Mestaruuden Hyvinkäällä järjestetyssä kilpailussa.

- Annoin mennä enkä ajatellut missä muut tulee. Tunne oli hieno, kun saavutin ruutulipun ensimmäisenä.

Mats Järf, vaatimaton mestari.

Mats Järf, vaatimaton mestari.

MM-sarjan myötä alkoi Matsin yhteistyö edesmenneen todellisen virittäjävelhon Veijo Tuoriniemen kanssa. Vekku teki Matsille kaksi moottoria tilaustyönä, ja todettakoon, että ne kaksi moottoria ovat edelleenkin käytössä, vaikka niillä alkaa olemaan ikää jo reilut 10 vuotta. 2012 aukesi paikka MM-sarjaan karsinnan kautta, lopputuloksissa täyden sarjan jälkeen Mats löytyi sijalta 15.

2013 vuoden jälkeen alkoi SM-finaalien osalta kolmen vuoden putki Joensuussa, jotka Mats voitti jokaisena vuonna. 2014 jääspeedwayn joukkue MM-kilpailussa vaasalainen hurjapää teki tempun, joka hakee tänä päivänä vertaistaan. Kaksipäiväisessä kilpailussa mies ajoi molempina päivinä 18 pistettä, tempun kovuudesta kertoo jotakin, että armottomuudestaan tunnettu venäläinen yleisö hurrasi Matsin suorituksille kerta toisensa jälkeen. Kova ajo tuotti miehelle kaulaan ensimmäisen MM-mitalin; pronssisen, yhdessä Antti Aakon ja Tomi Tanin kanssa.

Seuraavat vuodet jatkuivat samalla kaavalla, MM-sarjaa ja Suomen Mestaruudet kaulaan vuosilta 2017, 2018, 2019. Koronan astuttua kuvioihin pari talvea jäi ajamatta, mutta tulevana kautena 2023 Mats on taas mukana ja paikka MM-sarjaan on haussa 28.1 Ruotsin Örnsköldsvikissä ajettavassa karsintakilpailussa. Energiakriisin kurittamana jääspeedwayn maailmanmestaruussarja typistyi valitettavasti yhteen kisaviikonloppuun, joka ajetaan Saksan Inzellissä 18.-19. maaliskuuta, jonne myös Mats tähtää yhdessä mekaanikkonsa Mikko Rahkon kanssa.

Kysyttäessä Matsilta mikä saa miehen ajamaan huipputasolla vuodesta toiseen, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:

- Tämä jääspeedwayporukka, kaverit ja kaikki ketkä ovat lajin parissa, ovat luoneet hyvän yhteishengen. Ei tätä yksin jaksaisi puurtaa, monta kertaa on ollut vastoinkäymisiä ja mielessä on ollut lyödä hanskat tiskiin, mutta kavereiden avulla on jaksettu painaa. Ja hyvä mekaanikko on suuri apu, yleensä mekaanikko on kuskia paljon viisaampi.

Tulevan kauden tavoitteistaan Mats kertoo mietteissään.

– MM-sarjan paikkaa lähdetään tosissaan hakemaan. Ja tietysti Suomenmestaruuskilpailu, jota kaikki kuskit pitävät todella arvossaan. SM-finaali on aina se yksi talven kovimmista jutuista.

Tulevan kauden kilpailut:

- Jääspeedwayn SM-karsinta 28.1 Lahdessa. Matsille on myönnetty oikeus SM-finaaliin ilman karsintaa, koska MM-sarjan karsintakilpailu on samana päivänä Ruotsissa.
- Jääspeedwayn PM-finaali 5.3 Varkaudessa.
- Jääspeedwayn henkilökohtainen SM-finaali 11.3 Tampereella, Pyynikin kentällä.

Aiheesta aiemmin:

Jääspeedway: Mats Järf MM-karsintaan, SM-karsintakilpailun kuljettajat

Mats Järf jälleen jääspeedwayn suomenmestarikksi

Jääspeedway: lämpimät säät hankaloittamassa treenaamista

Jääspeedwayn tuore Suomen mestari Mats Järf: ensimmäiseen kaarteeseen pitää uskaltaa ajaa kovaa

Jääspeedway: Suomen mestari selviää Kauhajoella - hallitseva mestari Mats Järf kisaan ennakkosuosikkina