James May on yksi kolmesta legendaarisesta Top Gear -ohjelman juontajista ja tunnemme hänet myös erilaisten omituisten ajoneuvojen kokeilijana. 

Mutta rakentaa Mecano-palikoista toimiva sähkömoottoripyörä ja ajaa sillä kuuluisa Mansaaren rata TT-kisaviikolla, kuulostaa todella hurjalta.

Mansaaren radan ajomatka on noin 60 kilometriä ja matkalle mahtuu myös mäkiä ja nousuja sekä tietysti laskuja. Sähkömoottori, akku, jarrut... siinä vaatimuksia pyörän rakenteelle. Ja kyytiin piti vielä saada Mansaaren virallinen edustaja, joten sivuvaunumoottoripyörän rakentaminen oli ainoa vaihtoehto.

Jo pelkän etupyörän rakentaminen oli huikea veto taipuisista lasten käyttöön suunnitelluista mekaanisista osista. Kaikkiaan pyörässä oli noin 15 000 Mecano-osaa ja projekti kesti kaksi kuukautta.

Oheiselta videolta selviävät kaikki asiaan liittyvät kommellukset ja menestykset. Niin, ja radan 200 mutkaa sekä tietysti myös se, menikö jokin vikaan. Niin, oikeastaan aika paljonkin. 

May radalla.

May radalla.

Mecanohan ei myöskään valmista isoja sähkömoottoreita, joten sen omavalmistamia moottoreita tarvittiin kolme 16 moottoriklusteria pyörän voimanlähteeksi. Ja toisiovedon ketjuhan oli niin ikään rakennettu Mecanoista kuten myös laakerointi...

Tosin laakerointi petti 11 mailin kohdalla, eikä ajo ollut aivan niin suoraviivaista kuin oli suunniteltu.

Voit katsoa videon myös Naked Sciencen sivuilta täältä.